Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fortviler over nye hunderegler

Kjemper mot regler: Leder Christiane Hübner i Longyearbyen hundeklubb mener de nye kravene til ormekur og mangel på veterinær i Longyearbyen skaper en uholdbar situasjon for hunder og eiere. Her er hun i Ny-Ålesund med to av sine hunder. FOTO: Team Rumpelstilzchen

Fortviler over nye hunderegler

Nye EU-krav gjør det nesten umulig å ta med hunder fra Svalbard til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Fra 1. mai kommer det nye regler for innførsel av hund til Norge. De krever at alle hunder må behandles mot bendelorm mellom ett og fem døgn før avreise. Behandlingen må foretas av veterinær. Det er det ikke i Longyearbyen.

– Vi har reagert med vantro, og er skuffet over at Mattilsynet ikke har klart å finne en løsning på denne saken. Det, og det at de ikke tar ansvar for fast veterinær på Svalbard, skaper en uholdbar situasjon, sier Christiane Hübner som er leder for hundeklubben i Longyearbyen.


Vanskelig for alle

Mange hundeeiere tar med seg hund fra Svalbard når de skal på ferie, flytter eller for å ta med dyret til veterinær. I dag er det slik at de selv gir hunden en ormekur og skriver egenerklæring.

– De nye reglene får store konsekvenser for alle hundeeiere på Svalbard, ikke bare for medlemmer av hunde­klubben, men også for de som har by-hunder, sier Hübner.

En veterinær fra Mattilsynet kommer til Longyearbyen tre ganger i året, primært for å vaksinere mot rabies.

I informasjonen fra Mattilsynet står det at om det kan avhjelpe situasjonen, vil de legge sine veterinærbesøk på Svalbard i forkant av ferier, når mange skal til fastlandet. Det hjelper ikke.

– Ferier og flytting er ikke nødvendigvis lagt til vanlig ferietid. SAS har heller ikke kapasitet til å ta med mer enn én, maks to hunder per fly. Da vil det ikke være mulig for mange å ta ned hund i samme periode, sier Hübner.

– Personlig synes jeg det er verst at man ikke lenger kan sende ned en akutt syk hund, siden man først må ha ormekur gitt av veterinær. Det fører til en forverring for dyrevelferden, legger hun til.


EU-regler

I januar i fjor bestemte EU at de ville ha et felles regelverk for innførsel av hund. Regelverket skal hindre spredning av bendelormen Echinococcus multilocularis. Ormen finnes ikke i Norge, men i flere andre land og på Svalbard. Siden Norge ikke er med i EU, men i EØS, tok det litt tid før det ble implementert i norsk forskrift.

Siden det ikke er påvist echinococcose i Norge, fikk Norge lov til å stille krav til behandling av dyr fra andre land.

– Vi kunne også ha bestemt oss for å ikke søke om å få dette, men da kunne vi heller ikke ha stilt noen krav. Vi ønsker å unngå å få bendelorm til Norge. Derfor er det nå blitt lik behandling fra alle land til Norge. Det er ikke noe Mattilsynet har funnet på for å være ugreie, sier seniorrådgiver Vibeke Bolme i Mattilsynet.

Hun forteller at de så på muligheten for å gi Sysselmannen oppgaven med å gi behandling, men det ville være i strid med EU-regelverket. Ormemiddelet må gis av veterinær, og det må stemples i passet.


Maks fem hunder

Hundeeiere får heller ikke lov til å ta med mer enn fem hunder fra Svalbard til fastlandet etter 1. mai.

– Det betyr at hundekjørere med mer enn fem hunder får et kjempestort, logistisk problem når de skal flytte, eller være med på hundeløp på fastlandet. Det går egentlig ikke, sier Christane Hübner.

En av dem som skal flytte til fastlandet, er Sébastien Barrault i Ny-Ålesund. Han har åtte hunder.

– Det er allerede komplisert å ta ned hunder. Nå blir det enda verre. Jeg vet at Mattilsynet jobber for å gjøre mye riktig, men nå, blir vi gisler av nye regler helt plutselig, sier Barrault.

Vibeke Bolme i Mattilsynet forteller at årsaken til taket på fem hunder, er et EU-regelverk for å hindre smugling av hunder. Hundekjørere i andre land kan få sertifikater til sine hunder til å ta dem inn i Norge for fire måneder. Svalbard er ikke er med i EØS og blir regnet som «ikke-godkjent tredjeland» på lik linje med blant andre afrikanske land. Slike sertifikater blir derfor ikke gitt til hundefolk her.

– Det blir svært vanskelig på Svalbard nå. Det ser vi, og det vet vi, sier Bolme.

Hun forteller at Mattilsynet ble gjort kjent med problemene reglene vil skape for Svalbard, dersom de ble innført.

– Vi har spilt inn dette inn for Landbruks- og matdepartementet, sier hun.

Regelverket er likevel vedtatt.


Ikke på høringslista

Sysselmannen pekte i høst på problemene ved det nye regelverket i sin høringsuttalelse til Mattilsynet og Landbruks­departementet.

«Problemet var dermed kjent for dem da de valgte å innføre dette regelverket», skriver miljø­vernsjef Guri Tveito i en epost til Svalbardposten.

Ifølge Hübner ble ikke hunde­klubben informert om det nye regelverket, da det var på høring.

– Vi ble ikke gitt mulighet til å uttale oss. Det er vel vanlig praksis å sende saker som er ute på høring til de berørte, sier hun.

Dette har også Sysselmannen påpekt i sin høringsuttalelse, og ber om at også lokale aktører får mulighet til å uttale seg.

Bolme i Mattilsynet forteller at hun ikke kjenner til at hundeklubben ikke sto på høringslista.


Etterlyser veterinær

Longyearbyen hundeklubb skal nå skal skrive brev til Mattilsynet om situasjonen. Der vil de igjen presisere behovet for veterinær i Longyearbyen, et behov også Sysselmannen har påpekt.

I sin høringsuttalelse skriver Sysselmannen at det etter deres oppfatning er Landbruks­departementet og Mattilsynet som har virkemidler til å løse veterinærbehovet.

Når Svalbardposten tar kontakt med departementet, viser de til en artikkel om det nye regelverket, og vi får beskjed om at når det gjelder dyrlege, er det Justisdepartementet og Sysselmannen som er riktig instans.

Se bildet større

Lang kamp: Hundemiljøet på Svalbard har kjempet lenge for å få dyrlege til øygruppa. Nå kommer nye regler som krever behandling av dyrlege før utreise til Norge, men fremdeles vil ikke myndighetene støtte en dyrlegetjeneste på øygruppa. faksimile: svalbardposten FOTO: Faksimile: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!