Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fortviler over mangel på lærlingeplasser

Vårin Storø er i gang med sin reiselivsutdannelse, og har lyst til å være lærling i Longyearbyen. Men selv om byen har som uttalt mål å satse på turisme og reiseliv i årene som kommer, er det ingen som kan tilby 17-åringen en lærlingeplass. FOTO: Christopher Engås

Fortviler over mangel på lærlingeplasser

Vårin Storø (17) har studert reiseliv i halvannet år, og leter etter lærlingeplass. Men reiselivsnæringen i reiselivsbyen tilbyr ikke lærlingeplasser.

Tekst:

Publisert:

Det er et paradoks at man sier at reiselivsnæringen er noe man skal satse på, men så tilbys det ikke lærlingeplasser innenfor faget, sier Vårin Storø.

Hun er ett og et halvt år inn i utdanningsløpet til å bli reiselivsmedarbeider med fagbrev. Det gjenstår et to år langt løp med lærlingetid, men hun sliter med å finne det der hun helst vil være lærling, nemlig i Longyearbyen.

Skal gjøre alt

Det er ikke helt korrekt at næringen ikke har hatt lærlingeplasser, men disse har vært innenfor området resepsjonist. Vårin utdanner seg innefor faget reiseliv, og det har bedriftene på Svalbard ikke erfaring med.

– Innenfor feltet reiseliv skal man være i stand til å gjøre ting innenfor flere felt. Utdanningen så langt har vært todelt, en del kalles service og samferdsel, og den andre heter reiseliv. Det betyr at jeg utdanner meg til å kunne gjøre flere ting innenfor faget. Vi skal kunne booking, markedsføring, og ha kunnskap om lokal kultur slik at vi kan tre inn i guiderollen,sier hun.

For små

Vårin har fått et lite prosjektengasjement hos Henningsen Transport & Guiding AS, men hun har ikke fått positivt svar noen steder på spørsmålet om å kunne gå inn i ei ordinær lærlingetid. Svaret har enten vært at bedriftene enten ikke har hatt lærlinger inne på dette feltet tidligere, eller at bedriftene frykter de ikke kan være gode nok verter for lærlinger.

– Spitsbergen travel, som er den store aktøren i Longyearbyen, har bare hatt lærlinger innenfor området resepsjonist. De andre jeg har spurt er redd for at de blir for små, og at kompetansen deres ikke strekker til. Mange er positive, men de etterlyser et samarbeid med andre aktører for å få det til, sier Vårin.

Vil være her

Storø har også tilknytning til Kristiansand, men hun vil mye heller gjøre lærlingeperioden i Longyearbyen.

– Jeg har bodd her i halvannet år, og vært her veldig mye ellers også. For meg framstår Longyearbyen som en mye mer spennende plass å ta fagbrev enn Kristiansand. Dessuten trives jeg veldig godt her, sier Vårin.

– Det er jo så mye reiseliv her at det burde være åpninger for noen som ønsker å ta fagbrev innenfor feltet, legger hun til.

Inviterer

Administrerende direktør i Spitsbergen travel Harald Holst Hansen er ikke med på at hans selskap ikke tar inn lærlinger. I tillegg til resepsjonen, tar de inn lærlinger blant annet på kjøkkene. Han har ikke hatt befatning med Vårin Storøs forespørsel, men blir interessert når Svalbardposten forteller ham om saken.

– Jeg aner ikke hva som har skjedd i den saken, men det skal sies at det er ei fæl tid å søke på. Det er midt på vinteren og få gjester som gjør at det er lite aktivitet, sier han.

Men på generelt grunnlag gir han Storø et håp.

– Ut fra det som beskrives, høres hun akkurat ut som den type person som vi er ute etter til vår virksomhet. Jeg skal i alle fall love å ha en samtale med henne når det passer, sier Holst Hansen på telefon fra fastlandet.

– Mangler kompetanse

Det er ikke viljen det står på, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

– Jeg har hatt kontakt med opplæringskontoret for Troms, lokale bedrifter og styret i Visit Svalbard. Det er en hel prosess som må gjennomgås før man kan bli lærlingebedrift, og jeg er redd den kompetansen ikke finnes i Longyearbyen i dag, sier han.

For å være lærlingebedrift må man ha et godt opplegg for studenten, slik at denne kan få relevante oppgaver for å lære seg faget. Styret i Visit Svalbard gikk imot å ta inn lærling.

– Det ville ikke vært riktig overfor den som jobber med å få seg ei relevant utdanning. Det skorter rett og slett på kompetansen lokalt, sier Ronny Brunvoll.

– Longyearbyen skal i større grad leve av turisme. Bør vi ikke ha muligheter for å kunne bidra til å utdanne folk i næringen?

– Klart det, og alle bedriftene er i utgangspunktet positiv. Men akkurat nå skorter det på kompetansen, sier Brunvoll.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!