Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fortsatt værfast, men ikke i nød

Redningshelikopteret måtte gjøre vendereis tidligere i dag i et forsøk på å hente den tyske skituristen. FOTO: Birger Amundsen

Fortsatt værfast, men ikke i nød

Den tyske skituristen som ble forsøkt hentet med helikopter lørdag, ligger fortsatt værfast på Nordenskiöldbreen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

- Været gjør det fortsatt umulig å hente mannen. Jeg snakket med han over satellitt-telefon nå klokken 18, og han lider ingen nød. Vi har avtale om å snakkes igjen i søndag formiddag, sier vakthavende førstebetjent Petter Braaten hos Sysselmannen.
Braaten har fortalt tyskeren at det ligger fire forskere i Brucebyen, ved fjorden 15 kilometer unna, og at han om mulig kan gå dit.

Ekstremt vær
Det var lørdag formiddag at mannen kontaktet Sysselmannen og ba om å bli hentet fordi teltet hans var i ferd med å bryte sammen på grunn av våt, tung snø.
Redningshelikopteret som tok av fra Longyearbyen 11.30 måtte gjøre vendereis på grunn av det ekstreme været.
Utover kvelden har temperaturen sunket litt og er nå minus 0,5 grader Celsius.

Ligger i ro
Forholdene er i ferd med å bedre seg, selv om det fortsatt er veldig sterk vind og kraftig snøfall. Den tyske skituristen, som er underveis til Perriertoppen 60 kilometer lenger nord, ligger i telt i 1000 meters høyde øverst på Nordenskiöldbreen.
- Om situasjonen forverrer seg for mannen kan vi sende folkene som ligger i Brucebyen inn på breen med snøskutere. Men foreløpig vil vi ikke gjøre noe på grunn av været. Jeg regner med at dette vil gå greit, sier Braaten.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!