Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fortsatt strid om 110-sentralen

Hugo Olsen (t.v.) og Tor Øverbø jobber begge som maskinister på Energiverket og mener de ikke burde ha ansvaret for 110-sentralen. Her er de i kontrollrommet der nødtelefonene kommer inn. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Fortsatt strid om 110-sentralen

Konflikten om hvor 110-sentralen bør ligge er fortsatt ikke løst. Nå er Sysselmannen koblet inn i saken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er over to år siden tillitsvalgt ved Energiverket, Tor Øverbø, tok kontakt med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å få vurdert lovligheten av at 110-sentralen er lagt til Energiverket.
Striden er ennå ikke løst, men er hevet opp på et høyere nivå, gjennom KS Bedrift som representerer Bydrift, og de to fagforbundene EL&IT-forbundet og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) som representerer maskinistene.
– Det jobbes med saken, og er ikke helt stillstand slik som det var en stund, sier Øverbø.

En belastning
De som ringer nødnummeret 110 havner i dag på kontrollrommet på Energiverket. Maskinistene kaller opp vakthavende slukkeleder i Longyearbyen brannvesen, som også har ansvaret for ambulansetjenesten. De kaller så ut resten av vaktlaget dersom slukkeleder ber om det.
Maskinistene har lenge ønsket å bli kvitt sentralen, noe som ikke har forandret seg.
– Vi som jobber på Energiverket føler det som en belastning å ha sentralen her. Vi mener den hører hjemme under brannvesenet, noe som bare er et pengespørsmål, sier Øverbø.
Han mener både den ekstra arbeidsoppgaven og ansvaret den medfører er problematisk.
– Når folk ringer en 110-sentral forventer de at det er det de kommer til. Vi er i en annen jobb og har annet å passe på enn sentralen, som skal være betjent hele tiden, sier Øverbø.

Mange møter
14. juni i år ble det holdt et tvistemøte mellom partene, og KS Bedrift ba i etterkant om bistand fra DSB. KS Bedrift ønsket at direktoratet skulle komme til Longyearbyen for å befare alarmsentralen og være med i et tvistemøte, noe DSB avslo. Begrunnelsen er at det er Sysselmannen som har det overordnede ansvaret for at brannvernet i bosetningene på Svalbard ivaretas.
KS Bedrift har derfor bedt Sysselmannen om å foreta en befaring på Energiverket.
– Vi har fått en henvendelse om å foreta en vurdering av om ordningen fungerer tilfredsstillende. Først må vi ta en runde internt på hvordan vi skal angripe det og hvilken myndighet vi har, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!