Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fortsatt forbudt å gå her

Her ble granatene funnet, på fjellryggen mellom Adventoppen og Hiortfjellet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fortsatt forbudt å gå her

Granatene som ble funnet mellom Adventtoppen og Hiorthfjellet fjernes over helga.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.07.2013 kl 20:37

Et guidet turfølge oppdaget granatene under en tur på fjellryggen mellom Adventtoppen og Hiorthfjellet rett nord for Longyearbyen. Sysselmannen fikk tipset onsdag, og Forsvaret ble tilkalt.

– Forsvaret er ventet opp over helga. Området er fortsatt sperret, og vi vil komme tilbake med mer informasjon når det endrer seg, sier sysselmannsoverbetjent Jon Starheimsæter.

Sysselmannen var på befaring fredag for å sjekke gjenstandene. De konkluderte med at de fem eksplosivene muligens var fra andre verdenskrig. Trolig dreier det seg om såkalte bombekastergranater, som er større enn vanlige håndgrantaer.

Sysselmannen har av sikkerhetsmessige grunner innført ferdselsforbud på fjellryggen mellom Adventtoppen og Hiorthfjellet. Forbudet gjelder i en radius av 100 meter fra GPS-punktet N 78 15,820 og E 015 45,488.

Utstrekningen av funnområdet er usikkert, og Sysselmannen ber folk som ferdes i området om å vise forsiktighet.

Svalbardposten har bedt om å få bilder av granatene, men Sysselmannen vil inntil videre ikke frigi bildene av hensyn til etterforskningen.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!