Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fortsatt farlig for barna

Bilister flest er hensynsfulle og forsiktige, men sikkerheten kan bli bedre på skoleveien. Nå lover LL å male fogjengeroverganger, og sette opp skilt med 30-sone. FOTO: Christopher Engås

Fortsatt farlig for barna

– Vi ble lovet skilt med 30-sone og malt gangfelt i fjor. Men det har ikke skjedd noe, sier Kine Bakkeli i FAU.

Tekst:

Publisert:

Onsdag morgen var det som vanlig travelt med skolebarn som krysset Vei 500 i Longyearbyen. Kryssingen skjer på et gangfelt som ikke er merket med annet enn to skjeve skilt. Det er ingen hvite striper i veibanen, og fartsgrensen er fortsatt 50 kilometer i timen på stedet, hele døgnet.

Det er nesten et år siden FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) ved Longyearbyen skole begynte arbeidet med å få til en sikrere skolevei.

Stanging

– Jeg føler at vi stanger hodet i veggen. I fjor kom vi med innspill til trafikksikkerhetsplanen, med tidsbestemt 30-sone og merket gangfelt som strakstiltak. Da dette ble med i planen, trodde vi at saken skulle være ordnet til skolestart i år. Men neida, sier Kine Bakkeli som var nestleder i FAU i fjor. I år har hun trekt seg fra vervet, men har engasjert seg for å få denne saken ferdigstilt.

– Det er ganske vanskelig å forstå at ting skal ta så lang tid. det er jo bare snakk om to skilt og noe maling, legger hun til.

Fau ønsket også å få fullført gangfeltet langs Vei 500, mellom Museumsveien og Polarflokken barnehage. Men denne krever i tillegg et arealplanarbeid, som ikke blir ferdig før til neste år.

Planer tar tid

I skiltplanen for Longyearbyen er det vedtatt 30-sone med tidsavgrensning forbi skolen, og Longyearbyen lokalstyre (LL) jobber med å få tiltaket gjennomført. Sjef for teknisk sektor, Marianne Aasen, er ikke uforbeholdent med på at det har gått lang tid.

– Fullføringen av gangfeltet er del av en reguleringsplan som tar tid. Å sette opp skilt er del av en skiltplan, som også tar tid. Men når planene er vedtatt, skal det settes av penger til gjennomføring, og det skjer i budsjettsammenheng. Mange misforstår på den måten at de tror at bare noe er vedtatt, så skal det gjennomføres. Men det må settes av penger også, sier hun.

Videre betegner hun malt gangfelt og de fysiske skiltene som er ventet ved skolen som småting.

– Men så er det jo slik at det må være frost i bakken for at det skal gå an å sette opp skilt. Ellers faller de bare ned, sier Aasen.

Rett rundt hjørnet

Driftsingeniør for vei i LL, Einar Olsen, kan berolige foreldre med at sikringstiltakene blir gjennomført med det aller første.

– Noe av det første jeg gjorde da jeg startet her i august var å bestille skiltene og malingen, og mandag kom varene med båt til Longyearbyen. Vi regner med å male gangfeltene allerede denne uken, hvis det ikke blir snø på veien, sier han.

Skiltene som settes opp er 30-sone med tidsbegrensning mellom 07 og 17, og det skal males i alt tre gangfelt. Gangfeltene ligger nord og sør for skolen, og lenger nede mot sentrum av byen.

– På tide

Kine Bakkeli er svært glad for at tiltakene nå er rett rundt hjørnet. Men de kom ikke et øyeblikk for tidlig.

– Det var på tide. Denne saken har vært veldig lenge i systemet, og da vi gjennom Svalbardposten fikk kommentaren om at LL håpet å ha gangfelt og skilt på plass før skolestart i år, så trodde vi på det. Det er en måned siden skolen startet, sier hun.

Bakkeli håper nå at Sysselmannen viser at det menes alvor med redusert fartsgrense. Dette gjøres best ved å holde kontroller og være til stede.

Nøkkelord

Se bildet større

Kine Bakkeli mener prosessen for å få veien sikrere har vært unødvendig lang. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Faksimile Svalbardposten nr. 24, 2014.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!