Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fortærende flammer

Politikerne i Longyearbyen lokalstyre kunne gjort seg noen interessante betraktninger om de hadde troppet opp på flyplassen lørdag formiddag da det gamle Lufthavnhotellet ble stukket i brann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Intensiteten og hastigheten på flammene forskrekket mange av de skuelystne. I løpet av tre timer hadde brannen fortært hele den nærmere 50 meter lange, knusktørre brakkeriggen. Brenningen var øvelse for Longyearbyen brannvesen og brann- og havaritjenesten ved flyplassen, og ble foretatt under ideelle værmessige forhold.

En slik fullskalaøvelse lar seg naturlig nok ikke ofte gjennomføre, og ble en nyttig påminnelse om hvor sårbar Longyearbyen er. Noe også brannsjef Jan Olav Sæter sterkt understreket, der han sto og betraktet det hele. Sæter ga uttrykk for bekymring for fortettingen i Longyearbyen, og ikke minst for brannbomben Sjøområdet. Området som aldri var tenkt å skulle være boligområde. Du skal ikke langt bakover i tid før naust faktisk var naust; et sted for båt, påhengsmotor og litt utstyr, gjerne også med litt plass til å mekke på. De såkalte naustene som en dag tok til å vokse fram i området, åpnet for en alternativ bydel med improviserte løsninger i god svalbardtradisjon.

Å gjennomgå saksbehandlingen av naustområdet, eller Sjøområdet om du vil, er besynderlig lesing, og et skoleeksempel på hva som skjer når personer i ansvarlige stillinger helst ikke vil stikke handa inn i et vepsebol. Hvem vil vel det, egentlig? Sjøområdet er og forblir verkebyll og farlig område, inntil lokalpolitikere og byråkrater er seg sitt ansvar bevisst og tar en avgjørelse. Om noe alvorlig skulle skje, er det for sent. Bare så det er klart; det er ikke vanskelig å forstå at folk vil bo i Sjøområdet. Stedet er en alternativ bydel for folk som vil eie eget hjem, uten å bruke alt av opptjente penger til tak over hodet. Longyearbyen har boligmangel, og er svindyr for den som klarer å kare til seg noen kvadratmeter.

Hvor tett forholdene i Longyearbyen er kommer tydeligst fram når vanskelige avgjørelser skal tas. Og da er det ikke snakk om kameraderi og lignende uhumskheter, men ganske enkelt at alle kjenner alle – og at vi vil hverandre vel. Hvem har vel hjerte til å kaste folk på dør, i sitt eget hjem? Lokalstyret gjør så godt de kan men er i ferd med å forskreve seg i Sjøområdet. La gå da, at ingenting blir gjort. Eller at fritidsboliger tillates. Brannsjefens bekymring blir knapt mindre av den grunn, for hva om det verste skulle skje og brann bryter ut? Vil det overhodet være mulig å sende mannskap inn i området, eller må brannvesenet bare sette opp sperringer og la det hele brenne ned? Og hva med de som bor der, men samtidig ikke bor der fordi lokalpolitikerne har gått inn på en slik håpløs løsning?

Det tok uhyggelig kort tid innen flammene fullstendig omsluttet Lufthavnhotellet. Varmen var så intens at den kjentes svært godt selv 50 meter unna, med vinden i ryggen. Skulle noe så alvorlig skje under forhold som ikke var så ideelle som lørdag, skal det ikke mye fantasi til for å forstå hvor alvorlig det kan bli. Så spørs det da, hvem som blir utpekt til syndebukk. At det kommer til å svi skikkelig, det er sikkert.

Siste nytt i Nyheter

Skred nederst i Longyearbreen

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Leteaksjon pågår. Ingen er meldt savnet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!