Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forsvarte doktorgrad i CO2-lagring

Kim Senger forsvarte sin doktorgrad denne uka. FOTO: Kei Ogata

Forsvarte doktorgrad i CO2-lagring

– Vi må stille spørsmål om CO2 kan lekke ut, mener Kim Senger.

Tekst:

Publisert:

Mandag forsvarte den tjekkiskfødte geologen sin doktorgrad om CO2-lagring i Adventdalen. Han har bygget opp en reservoarmodell for undergrunnen på bakgrunn av brønndata fra den gamle nordlysstasjonen. Men han har også vært ute i felt for å samle data som manglet.

– Reservoaret er et system av sprekker. Det er viktig for plasseringen av brønner å vite om disse sprekkene går nord-sør eller øst-vest, sier han.

Diabas
De bergartene som det er planlagt å lagre CO2 i, befinner seg minst 700 meter under bakkenivå. Men enkelte steder kommer de opp til overflaten, som for eksempel ved Diabasodden, ved inngangen til Sassenfjorden. Her har Senger drevet feltarbeid flere sommere.

– Når vi ser at samme type bergarter som vi skal injisere i kommer opp til overflaten, må vi stille spørsmål ved om CO2 kan lekke ut, sier Senger.

Undertrykk
Funnene hans viser at det ikke er tilfelle. Grunnen er et undertrykk som gjør at disse bergartene ikke er i kontakt med de som kommer til overflaten.

Senger viser også til at det er snakk om forholdsvis små mengder som skal lagres i Adventdalen. Energiverket slipper ut rundt 60.000 tonn CO2 årlig, og noe av dette kan ikke fanges opp til lagring. På Sleipnerfeltet i Nordsjøen lagrer Statoil årlig opp mot 1 million tonn CO2.

– Faren for helse hvis noe av den injiserte CO2-en i Adventdalen slipper ut er ikke-eksisterende, sier Senger.

Flytende CO2
Den nyslåtte doktoren flyttet til Longyearbyen i 2011, men dro ned igjen i høst. Nå jobber han som seniorgeolog ved Electromagnetic Geoservices i Oslo.

– Hva betyr doktorgraden din for CO2-prosjektet i Adventdalen?

– Jeg har nok ikke løst alle verdensproblemene, men jeg håper at den kan gi kunnskap om hvordan geologien fungerer som lagringsplass. Dette kan reservoaringeniører bruke for å beregne hvordan det blir å injisere store mengder CO2 over mange år, sier Senger.

Prøveforsøkene så langt har vært med vann. Senger tar forbehold om at den flytende CO2-en kommer til å oppføre seg annerledes enn vann.

– Så det er vanskelig å trekke bastante konklusjoner, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!