Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forsvarte doktorgrad i CO2-lagring

Kim Senger forsvarte sin doktorgrad denne uka. FOTO: Kei Ogata

Forsvarte doktorgrad i CO2-lagring

– Vi må stille spørsmål om CO2 kan lekke ut, mener Kim Senger.

Mandag forsvarte den tjekkiskfødte geologen sin doktorgrad om CO2-lagring i Adventdalen. Han har bygget opp en reservoarmodell for undergrunnen på bakgrunn av brønndata fra den gamle nordlysstasjonen. Men han har også vært ute i felt for å samle data som manglet.

– Reservoaret er et system av sprekker. Det er viktig for plasseringen av brønner å vite om disse sprekkene går nord-sør eller øst-vest, sier han.

Diabas
De bergartene som det er planlagt å lagre CO2 i, befinner seg minst 700 meter under bakkenivå. Men enkelte steder kommer de opp til overflaten, som for eksempel ved Diabasodden, ved inngangen til Sassenfjorden. Her har Senger drevet feltarbeid flere sommere.

– Når vi ser at samme type bergarter som vi skal injisere i kommer opp til overflaten, må vi stille spørsmål ved om CO2 kan lekke ut, sier Senger.

Undertrykk
Funnene hans viser at det ikke er tilfelle. Grunnen er et undertrykk som gjør at disse bergartene ikke er i kontakt med de som kommer til overflaten.

Senger viser også til at det er snakk om forholdsvis små mengder som skal lagres i Adventdalen. Energiverket slipper ut rundt 60.000 tonn CO2 årlig, og noe av dette kan ikke fanges opp til lagring. På Sleipnerfeltet i Nordsjøen lagrer Statoil årlig opp mot 1 million tonn CO2.

– Faren for helse hvis noe av den injiserte CO2-en i Adventdalen slipper ut er ikke-eksisterende, sier Senger.

Flytende CO2
Den nyslåtte doktoren flyttet til Longyearbyen i 2011, men dro ned igjen i høst. Nå jobber han som seniorgeolog ved Electromagnetic Geoservices i Oslo.

– Hva betyr doktorgraden din for CO2-prosjektet i Adventdalen?

– Jeg har nok ikke løst alle verdensproblemene, men jeg håper at den kan gi kunnskap om hvordan geologien fungerer som lagringsplass. Dette kan reservoaringeniører bruke for å beregne hvordan det blir å injisere store mengder CO2 over mange år, sier Senger.

Prøveforsøkene så langt har vært med vann. Senger tar forbehold om at den flytende CO2-en kommer til å oppføre seg annerledes enn vann.

– Så det er vanskelig å trekke bastante konklusjoner, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!