Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forsvarer øremerkingen

Fredag for to uker siden kom Sysselmannens ryddetokt over denne binna på vestsiden av Sorgfjorden. FOTO: Christian Nicolai Bjørke (arkiv)

Forsvarer øremerkingen

Isbjørnen i Sorgfjorden hadde ikke satt seg fast om det ikke hadde vært for øremerket forskerne har utstyrt den med. Isbjørnforsker Jon Aars har ikke opplevd noe lignende.

Tekst:

Publisert:

Øremerket til binna Sysselmannens søppeltokt kom over, satt fast i en 170 kilo tung fiskenot. Bjørnen røsket av seg øremerket og nota i det Sysselmannens helikopter kom over og stresset den.

Svalbardposten har fått flere kommentarer fra folk som er kritiske til merkingen av isbjørn. «Har ikke bjørnen blitt mishandla med øremerke så hadde dette gått bra» og «kan menneska la vær å merk dyran og ødelegg dem for livet» er to av kommentarene fra Facebook.

Flertallet av avisens lesere svarte på forrige ukes meningsmåling at de vil ha slutt på øremerkingen, eller at de vil ha strengere krav til utforming av øremerkene.

Beklager hendelsen
Isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt synes det var dumt at binna satte seg fast.

– Det er godt at det endte som det gjorde, at bjørnen kom seg løs. Vi vet ikke hva som hadde skjedd om ikke helikopteret hadde kommet, men den hadde nok kommet seg løs uansett, tror han.

Forskeren forteller at det kan virke rart at bjørnen ikke røsket av seg nota tidligere, men at det ikke overrasker ham at det tok litt tid.

– Isbjørn legger seg gjerne ned og venter til det skjer noe. Slik adferd har vært sett hos isbjørn som fanges i fotsnare. Om den hadde blitt sulten eller desperat nok, tror jeg den hadde kommet seg løs, sier han.

Aars tror ikke bjørnen dro nota etter øret.

– Hadde den gjort det, ville den nok kommet seg løs før. Den har nok tatt nota i kjeften, sier han.

Én tidligere episode
Aars har bare hørt om én tidligere episode der en isbjørn har satt seg fast i noe. Det var i 2004, og det var uklart hvorfor og hvordan bjørnen hadde satt seg fast. I likhet med sommerens episode kom isbjørnen seg løs da Sysselmannens helikopter var i ferd med å bedøve og hjelpe den.

– Jeg har aldri hørt at bjørn har satt seg fast og ikke kommet løs igjen. Dette er et øremerke som blir brukt for å merke isbjørn overalt i Arktis. Jeg kjenner ikke til lignende episoder fra andre områder. Men at man får mer søppel øker sannsynligheten for at dyr kan hekte seg fast i noe, sier Aars.

Han har heller ikke sett bjørner med opprevne ører som følge av merker som har sittet fast.

Fire merker
Isbjørner som blir merket av Norsk Polarinstitutt får både mikrochip i nakken, tatovering i leppa og et merke i hvert øre.

– Bjørnene mister øremerker, tatoveringene er ikke alltid lesbare og mikrochipene går av og til i stykker. Om vi fanger inn en bjørn etter 20 år, vil det ikke være mulig å kjenne den igjen etter alle metodene, men i alle fall en av dem eller i en kombinasjon av dem, forklarer Aars.

Han legger til at data fra gjenfangster er svært verdifulle for forskerne.

– Er det likevel nødvendig med to øremerker?

– Det øker sjansen for at minst ett er der når vi finner bjørnen igjen, sier Aars.

Skal vurdere risiko
Binna som satte seg fast på vestsiden av Sorgfjorden hadde en geolokasjonsbrikke i øremerket som satte seg fast.

– Det er en liten disk som måler lys og temperatur. Det kan fortelle hvor bjørnen har vært og om den har vært i hi eller ikke. Det vil gi masse verdifull ekstrainformasjon, sier Aars.

Øremerkene blir filt for å gi plass til den lille disken. De skal derfor ikke være større enn vanlige merker. Det skal ikke være større sannsynlighet for at et merke med geolokasjonsbrikke hekter seg fast, sammenlignet med et vanlig øremerke.

– Er øremerkene laget slik at de skal løsne før øret, dersom det skulle sette seg fast?

– Jeg tror ikke det har vært forutsett at dette skulle være et problem. Merkene klikkes fast slik at man skal prøve å unngå at de faller lett av. Vi må diskutere om det er risiko for at dette kan skje igjen. Det kan være at vi kan endre litt på disken på baksiden av merket og tolerere større tap av disker, sier Aars.

Han har ennå ikke fått lastet ned data fra brikken som var festet i binnas øre.

– Det vi vet er at det er et merke fra 2011, og at det er en voksen binne, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Bjørnen røsket til slutt av seg øremerket. Det var ikke noe som tydet på at den ble skadet i øret av hendelsen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!