Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første steg mot jordvarme

Kirsti Midttømme og Malte Jochmann studerer de fiberoptiske kablene, som kan gi svarene de leter etter. FOTO: Eirik Palm

Første steg mot jordvarme

I mars starter boringen etter jordvarme på Svalbard. Fiberoptiske kabler kan gi svaret på om dette blir Svalbards nye energikilde.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.03.2014 kl 09:09

Det er en klar dag, og helt vindstille i Adventdalen. Årets første solstråler treffer toppen av Operafjellet, og i Unis sitt CO2-laboratorium har det samlet seg 18 personer. Forsker ved Christian Michelsen Research (CMR), Peter J. Thomas, demonstrerer bruken av fiberoptiske kabler for de fremmøtte. Gruppen lytter interessert og spørsmålene går på runde.

Seniorgeolog Malte Jochmann i Store Norske er prosjektleder for «Miljøvennlig energiløsning for Svalbard – utnyttelse av geotermisk energi». Prosjektet er et samarbeid mellom Store Norske, CMR og stiftelsen Norsar, og skal undersøke potensialet for bruk av geotermisk energi, også kalt jordvarme, som energikilde på Svalbard. Sammen har de invitert til oppstartsmøte i Longyearbyen, og flere enn forventet har meldt seg på.

Prosjektet har et budsjett på til sammen 3,25 millioner kroner. Før jul fikk de tildelt 1,3 millioner fra Forskningsrådet. Resten er Store Norskes eget bidrag.


IN ENGLISH: First step toward geothermal

– Prosjektet har blitt planlagt en stund, og det er nå vi starter på ordentlig, sier Jochmann.

Resultater i august

Boresesongen til Store Norske er allerede i gang, og i mars vil de første hullene til det geotermiske prosjektet bli boret.

– Vi vil få de første resultatene ganske raskt, men de første temperaturmålingene er usikre, ettersom det fortsatt kan være noe varme i hullene etter boringen. Men vi har alltid en avslutningsbefaring av alle borehullene i august, og da vil vi måle temperaturene på nytt. Da kommer de første sikre resultatene, sier Jochmann.

I tillegg til nye undersøkelser vil forskerne samle inn alle tilgjengelige data som er brukt i tidligere forskning. Det er allerede gjort mange geologiske undersøkelser på Svalbard av blant annet oljeselskaper. Store Norske sitter også selv på mye kunnskap fra kulldrift som kan anvendes i dette prosjektet.

Etter demonstasjonen i Unis-laboratoriet tar Jochmann geværet på ryggen og inviterer med gruppen ut. Litt turisme skal det også være tid til. Han forteller historien bak det tyske flyvraket som ligger like ved siden av. Deretter går turen opp til Gruve 7 for å få en bedre oversikt over området rundt Longyearbyen.

Erstatter fossilt

Kirsti Midttømme er seniorforsker ved CMR. Hun forteller at Norsk Polarinstitutt ringte for to år siden og lurte på om det hadde vært foretatt utredninger om geotermisk energi på Svalbard. Det hadde det ikke.

– I motsetning til hva folk kanskje tror med tanke på kulden og permafrosten her oppe, er det større sannsynlighet for høye temperaturer litt lenger ned i jorda på Svalbard enn på fastlandet.

Det er fordi Svalbard ligger nærmere den midtatlantiske ryggen som går midt gjennom hele Atlanterhavet og omfatter den vulkanske midtsonen som har skapt Island. Geotermisk energi finnes også på overflaten på Svalbard: Det varme vannet som strømmer opp fra grunnen i Bockfjorden er et eksempel på dette.

Midttømme håper at dersom boringene gir positive svar, kan de få på plass et demonstrasjonsanlegg for bruk av jordvarme i løpet av noen få år. Hun er begeistret over tanken på et slikt prosjekt, som ville vært et viktig gjennombrudd i norsk energipolitikk.

– Håpet er at det kan erstatte fossilt brensel som oppvarming i bosetningene på Svalbard: Longyearbyen, Ny-Ålesund og Svea i første omgang.

Usikkerhet

Jochmann deler entusiasmen til Midttømme, men understreker at det er mange detaljer som skal på plass.

– Det store bildet ser vi allerede nå, men det er en del usikkerhetsmomenter som vi kjenner til fra før, sier han.

Et kritisk moment er for eksempel at dersom det er undertrykk i borehullene vil det være vanskelig å pumpe opp vann, selv om temperaturene skulle være høye nok.

– Vi er helt i oppstartsfasen, og har mange ideer og tanker. Om to år vet vi mer med sikkerhet, sier Jochmann.

Større tro på Ny-Ålesund

Per i dag har ikke Store Norske, eller noen andre, konsesjon til å starte et geotermisk prosjekt i Ny-Ålesund, ettersom området kun er regulert til forskning. Hvis det blir aktuelt å bore i Ny-Ålesund må søknader skrives først.

– Vi tror kanskje at det kan være større mulighet for utnyttelse av jordvarme i Ny-Ålesund enn i Longyearbyen. Ny-Ålesund ligger enda nærmere den midtatlantiske ryggen, sier Midttømme.

Gruppen avslutter med et besøk på kraftstasjonen i Longyearbyen. En mulighet som ville forenklet jordvarmeprosjektet ville vært hvis det gikk an å koble jordvarmen på det eksisterende kraftverket.

– Vi går ut bredt, og ser hva vi kan benytte oss av, sier Midttømme.

Se bildet større

I Bockfjorden strømmer varmt vann opp fra grunnen. Dette er et eksempel på geotermisk energi. FOTO: Privat

Se bildet større

Med på oppstartsmøtet var representanter fra Norsk Polarinstitutt, Oljedirektoratet, Forskningsrådet, Universitetet i Tromsø, Unis, Norges geologiske undersøkelse, Institutt for energiteknikk, Entreprenørservice AS og Fetveit Brønnboring AS. I tillegg til de tre arrangørene Store Norske, CMR og Norsar. FOTO: Eirik Palm

Faktaboks

Dyp geotermisk energi

• Dyp geotermisk energi er varmeenergi fra jordens indre, dypere enn 300 meter. Temperaturforskjellen mellom jordas indre og ytre fører til en kontinuerlig varmestrøm fra jordens indre til overflaten.

• I tillegg til oppvarmingsformål kan dyp geotermisk energi utnyttes som energikilde for kraftproduksjon på grunn av høye temperaturer.

Kilde: www.fornybar.no


Fiberoptiske kabler

• En fiberkabel er lik en vanlig internettkabel, men med en tynn armering rundt som beskyttelse.

• Kabelen senkes ned i borehullet etter avsluttet boring, og med en måleenhet sendes impulser ned i kabelen. Responsen til disse impunsene er avhengig av mange variabler/parametre, blant annet temperatur, og på denne måten kan temperaturfordelingen måles over hele kabelen.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!