Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første offisielle losoppdrag

Smil. Kaptein Przemyslaw Kurc (t.v.) var godt fornøyd med hjelpen fra statslos Roy Arne Rotnes (midten). Havnesjef Kjetil Bråten fraktet losen ut til Isfjorden i dag morges. Her om bord cruiseskipet «Aidacara». FOTO: Anders Fjellestad

Første offisielle losoppdrag

I går trådte losforskriften for Svalbard i kraft, og allerede i dag ble første cruiseskip loset inn Adventfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2012 kl 14:18

I går ble det innført losplikt for større skip til Svea, og fra neste år omfattes også det meste av Svalbard. Tross at plikten ennå ikke gjelder for innseilingen til Longyearbyen, ble det første offisielle losoppdraget på Svalbard gjennomført her i morges.

Frivillig i år

Store skip inn til Longyearbyen får nemlig tilbud om los. Det ønsket kaptein Przemyslaw Kurc på det tyske cruiseskipet «Aidacara» i dag tidlig.

– Jeg har ikke seilt her før. Selv om det ikke hadde vært noe problem å gå inn selv, er det alltid bedre å ha noen som kjenner farvannet godt. En los er alltid til hjelp for kapteinen, sier kaptein Kurc.

Førstemann

Dermed ble statslos Roy Arne Rotnes fløyet opp fra losstasjonen i Honningsvåg, og i morges fraktet havnesjef Kjetil Bråten losen ut til cruiseskipet i Isfjorden. Deretter gikk Rotnes om bord og loset kapteinen og cruiseskipet trygt til Bykaia.

– Min rolle er mer rådgivende. Kapteinen har ansvaret, mens jeg står i bakgrunnen og følger med og gir råd. Jeg er også bindeleddet mellom mannskapet på skipet og havna, sier Rotnes som gjennomførte den første offisielle losingen.

Full plikt fra 2015

Losplikten innføres gradvis på Svalbard. Først denne sommeren for større skip til Svea. Neste år blir det losplikt for alle større skip på Svalbard. Full losplikt innføres i 2015 for alle skip lengre enn 70 meter. Det blir unntak for skip under 150 meter. Disse kan i stedet ha en navigatør med et såkalt farledsbevis. Losplikten skal gjelde for hele Svalbard, med unntak av et område i Isfjorden og Bellsund.

Mer om saken i Svalbardposten fredag. 
 

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!