Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første offisielle losoppdrag

Smil. Kaptein Przemyslaw Kurc (t.v.) var godt fornøyd med hjelpen fra statslos Roy Arne Rotnes (midten). Havnesjef Kjetil Bråten fraktet losen ut til Isfjorden i dag morges. Her om bord cruiseskipet «Aidacara». FOTO: Anders Fjellestad

Første offisielle losoppdrag

I går trådte losforskriften for Svalbard i kraft, og allerede i dag ble første cruiseskip loset inn Adventfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2012 kl 14:18

I går ble det innført losplikt for større skip til Svea, og fra neste år omfattes også det meste av Svalbard. Tross at plikten ennå ikke gjelder for innseilingen til Longyearbyen, ble det første offisielle losoppdraget på Svalbard gjennomført her i morges.

Frivillig i år

Store skip inn til Longyearbyen får nemlig tilbud om los. Det ønsket kaptein Przemyslaw Kurc på det tyske cruiseskipet «Aidacara» i dag tidlig.

– Jeg har ikke seilt her før. Selv om det ikke hadde vært noe problem å gå inn selv, er det alltid bedre å ha noen som kjenner farvannet godt. En los er alltid til hjelp for kapteinen, sier kaptein Kurc.

Førstemann

Dermed ble statslos Roy Arne Rotnes fløyet opp fra losstasjonen i Honningsvåg, og i morges fraktet havnesjef Kjetil Bråten losen ut til cruiseskipet i Isfjorden. Deretter gikk Rotnes om bord og loset kapteinen og cruiseskipet trygt til Bykaia.

– Min rolle er mer rådgivende. Kapteinen har ansvaret, mens jeg står i bakgrunnen og følger med og gir råd. Jeg er også bindeleddet mellom mannskapet på skipet og havna, sier Rotnes som gjennomførte den første offisielle losingen.

Full plikt fra 2015

Losplikten innføres gradvis på Svalbard. Først denne sommeren for større skip til Svea. Neste år blir det losplikt for alle større skip på Svalbard. Full losplikt innføres i 2015 for alle skip lengre enn 70 meter. Det blir unntak for skip under 150 meter. Disse kan i stedet ha en navigatør med et såkalt farledsbevis. Losplikten skal gjelde for hele Svalbard, med unntak av et område i Isfjorden og Bellsund.

Mer om saken i Svalbardposten fredag. 
 

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!