Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første melding på feltloggen

Fjordisen var brutt opp på et parti mellom Elveneset og Vindodden forrige fredag, noe det ble advart om i feltloggen. FOTO: Stig Onarheim

Første melding på feltloggen

Feltloggen er igjen åpen, men folk må selv vurdere informasjonen som står der. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2011 kl 08:00

Den såkalte feltloggen ligger på Sysselmannens nettside og er et samarbeid mellom Sysselmannen og reiselivet. Den ble opprettet for elleve år siden. Nå er den tilbake i ny drakt etter å ha vært ute av drift de siste sju-åtte månedene.

Tanken med loggen er at folk som er på tur skal kunne varsle andre hvis de kommer over farer i terrenget.

– Det overordnede målet er å opplyse om potensielle farer, som skred, vindhull, overvann og is som er borte, forklarer reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Stein Tore Pedersen.

Stoler på melder

Politiavdelingen hos Sysselmannen vurderer om meldingene skal legges ut. I de fleste tilfellene sjekker de ikke forholdene selv. Dermed kan de heller ikke kvalitetssikre meldingene.

– Vi regner med at informasjonen fra den som melder fra er pålitelig. I 99,9 prosent av tilfellene stoler vi på melder, sier Pedersen.

Han forteller at noen henvendelser siles ut, fordi opplysningene ikke er relevante.

– Vi kommer for eksempel aldri til å melde fra om lite snø i Adventdalen, det må folk se selv. Men hvis elva endrer løp eller noen kommer over et vindhull, bør det legges ut. Og hvis det går en skuter gjennom isen ved Vindodden fredag kveld, legger vi ut det. Der vet vi at det er mye folk og trafikk, sier Pedersen.

Misvisende

Etter at to skutere fikk problemer ved Vindodden forrige fredag, la Sysselmannen ut følgende melding på loggen: «Isen i Sassenfjorden fra Vindodden og vestover er brutt opp. Det er ikke lenger forsvarlig å ferdes på isen mellom Elveneset og Vindodden.» Den som hadde meldt fra var Stig Onarheim.

– Er denne meldingen nøyaktig nok når isen lå tykk lenger ut i Sassenfjorden?

– Den kan nok være noe misvisende. Men melder stod på land, og det var mørkt. Han så bare små isflak og en skuter på dypt vann. Det han gjorde var helt riktig, svarer Pedersen.

Til hjelp

Han er opptatt av at folk bruker loggen riktig. 

– Det er opp til folk selv å ta et bevisst valgt på hvor de vil kjøre og hva de selv vurderer som farlig. Men hvis Sysselmannen får vite at isen er sprukket opp og ikke melder fra, hvem sitter da med skjegget i postkassa hvis det skjer noe? spør han. 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!