Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første kull ut av Lunckefjellet

Forrige fredag klokken 23.22 ble første lass fra Lunckefjellet tømt. FOTO: Store Norske

Første kull ut av Lunckefjellet

Åtte år etter de første kartleggingene begynte, kunne Store Norske hente ut jomfrulasset.

Forrige uke støtte anleggsarbeiderne fra Veidekke på kull-laget i Lunckefjellet, etter å ha spist seg rundt 200 meter innover. Dermed tok gruvearbeiderne over, og lørdag ettermiddag kom den første lasta med kull ut av fjellet.

– Det var veldig artig og god stemning. Belteanlegget i gruva er ennå ikke i drift, så kullet ble kjørt ut med shuttle car, sier Harry Higraff.

Han leder utbyggingen av Lunckefjellet, og hadde også ansvaret da Svea Nord ble startet opp i sin tid. Søndag ble det kake på messa for å feire.

– Det er jo litt stas å starte en helt ny gruve, sier Higraff.

Oppfaring

Det er fortsatt lenge til selve produksjonen blir satt i gang. Kullet som ble tatt ut er en del av oppfaringen, som er et slags åpningsarbeid der infrastrukturen inne i gruva blir laget.

– Det går tålelig bra. Det er en del mikkmakk og småting som ikke fungerer helt, men det er sånn det bruker å være i starten, sier Higraff.

Kullaget, også kalt fløts, som Store Norske utvinner i Lunckfjellet, er av typen longyearfløts. Det er det samme laget som i Gruve 7, og ligger nærmere overflaten enn den dype sveafløtsen.

Det er ventet at Store Norske kan hente ut 8,4 millioner tonn kull, men det kommer an på om selskapet går for strossedrift eller rom og pillar-metoden.

Strossedrift

I Svea Nord drives det strossedrift. Det vil si at kullet tas ut ved hjelp av en kuttmaskin som flytter seg langs 250 meter brede og opptil 3,5 kilometer lange kullpaneler. Strossa i Svea Nord veier 6.000 tonn, og det er en omstendelig prosjekt å flytte den til neste panel. En ny strosse i Lunckefjell vil koste 326 millioner kroner.

Med rom- og pilarmetoden settes det igjen kullpilarer som holder fjellet oppe når kullet er tatt ut. Til dette brukes det en fjernstyrt, beltegående produksjonsmaskin som kalles continous miner (CM). Utstyret for denne metoden vil koste 225 millioner kroner.

– Rom og pillar-metoden er billigere, men samtidig mister vi to millioner tonn kull som står igjen som pilarer, sier Higraff.

Avgjørelsen på hvilken metode som skal brukes i Lunckefjellgruva blir tatt i mars 2014.

Marginalt prosjekt

Store Norske har investert 1,2 milliarder kroner i Lunckefjell-gruva. Etter planen skal den være ferdig utdrevet i 2019. Det er stor usikkerhet om lønnsomheten.

– Lunckefjell-gruva er et marginalt prosjekt, det er det ingen tvil om. Vi har ikke lenger noen felt som Svea Nord. Det har vært alles drøm å gå inn på et sånt felt igjen, sier Higraff.

Higraff regner med at Store Norske har ressurser fram til 2030.

Faktaboks

›› Gruve-ordbok

Strosse: Produksjonssted i gruva

Heng: Taket i gruva

Ligg: Gulvet i gruva

Pall/sidepall: Vegg i gruvegang

Hovedstoll: Hovedferdselsåra i fjellet

Tverrslag: Avgreining fra hovedstoll inn i produksjonsområdet

Fløts: Kullag i fjellet

Innslag: Gruveåpning/dagåpning

Lomp: Kjeledress, å kle seg i lomp heter å lompe

Oppfaring: Åpningsarbeid før produksjon

Oppredning: Fjerning av stein og skilling i forskjellige størrelser

Overdekning: Tykkelse på fjellet over gruva

Brekk/blokkfall: Ras

Kilde: «Svarthvitt» av Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!