Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første gullboring på Svalbard

Boreriggen er plassert ytterst på kammen av Holmesletfjella, på sørsiden av St. Jonsfjorden i 500 meters høyde. FOTO: Birger Amundsen

Første gullboring på Svalbard

Store Norske er i gang med å bore etter gull på Svalbard. Selskapet har påvist høyt innhold av gull i en struktur på sørsiden av St. Jonsfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2010 kl 10:34

Boreriggen er plassert ytterst på kammen av Holmesletfjella, få meter unna den stupbratte fjellsiden.

Etter tre ukers boring har borerne fra Arctic Drilling akkurat avsluttet det fjerde hullet på fjellkammen, i rundt 500 meters høyde. Nå er de i gang med å klargjøre for flytting av boreriggen 40 meter lenger ned i fjellsiden – bort fra stupet.

Tidlig i arbeidet

Daglig leder i Store Norske Gull, geolog Jørgen Stenvold, er tilfreds med framdriften, men understreker at det er svært tidlig i kartleggingsarbeidet.

– Totalt skal vi bore 4.000 meter innen utgangen av juni. Jeg vil tro at prosjektet vil fortsette og at vi kommer til å holde på i mange år her i fjorden. Det vi borer på er en struktur på sju kilometer, som vi har kartlagt. Lenger vest finnes en annen struktur der det også er gull. Akkurat hvor mye gull som finnes i hele området er det så langt umulig å si noe om, forklarer Stenvold.

Mange hull

St. Jonsfjorden ligger midtveis mellom Isfjorden og Kongsfjorden, og strekker seg inn i et område som er dominert av kvasse fjell og mange breer.

Samtlige fire hull er boret fra samme sted, men i forskjellig retning skrått ned i fjellet.

Ifølge boreplanen skal det bores på fem steder på sørsiden av St. Jonsfjorden, flere hull på hvert sted i dybder ned til 600 meter.

Nok gull

Årsaken til at Store Norske overhodet satser penger på å lete etter gull i området, er de lovende undersøkelsene som er gjort de to siste årene.

– Vi har enkeltprøver som varier voldsomt, fra to gram gull per tonn fjell til sju gram. Og så plutselig 55 gram gull. Vi har også mange prøver med ti gram og mer, og alt over ti gram per tonn fjell regnes som bra, sier Jørgen Stenvold.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!