Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første gullboring på Svalbard

Boreriggen er plassert ytterst på kammen av Holmesletfjella, på sørsiden av St. Jonsfjorden i 500 meters høyde. FOTO: Birger Amundsen

Første gullboring på Svalbard

Store Norske er i gang med å bore etter gull på Svalbard. Selskapet har påvist høyt innhold av gull i en struktur på sørsiden av St. Jonsfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2010 kl 10:34

Boreriggen er plassert ytterst på kammen av Holmesletfjella, få meter unna den stupbratte fjellsiden.

Etter tre ukers boring har borerne fra Arctic Drilling akkurat avsluttet det fjerde hullet på fjellkammen, i rundt 500 meters høyde. Nå er de i gang med å klargjøre for flytting av boreriggen 40 meter lenger ned i fjellsiden – bort fra stupet.

Tidlig i arbeidet

Daglig leder i Store Norske Gull, geolog Jørgen Stenvold, er tilfreds med framdriften, men understreker at det er svært tidlig i kartleggingsarbeidet.

– Totalt skal vi bore 4.000 meter innen utgangen av juni. Jeg vil tro at prosjektet vil fortsette og at vi kommer til å holde på i mange år her i fjorden. Det vi borer på er en struktur på sju kilometer, som vi har kartlagt. Lenger vest finnes en annen struktur der det også er gull. Akkurat hvor mye gull som finnes i hele området er det så langt umulig å si noe om, forklarer Stenvold.

Mange hull

St. Jonsfjorden ligger midtveis mellom Isfjorden og Kongsfjorden, og strekker seg inn i et område som er dominert av kvasse fjell og mange breer.

Samtlige fire hull er boret fra samme sted, men i forskjellig retning skrått ned i fjellet.

Ifølge boreplanen skal det bores på fem steder på sørsiden av St. Jonsfjorden, flere hull på hvert sted i dybder ned til 600 meter.

Nok gull

Årsaken til at Store Norske overhodet satser penger på å lete etter gull i området, er de lovende undersøkelsene som er gjort de to siste årene.

– Vi har enkeltprøver som varier voldsomt, fra to gram gull per tonn fjell til sju gram. Og så plutselig 55 gram gull. Vi har også mange prøver med ti gram og mer, og alt over ti gram per tonn fjell regnes som bra, sier Jørgen Stenvold.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!