Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første CO2-møte med Gassnova

Denne uka hadde Bydrift sitt første møte med Gassnova i Longyearbyen. Sammen skal de vurdere muligheten for et nytt kraftverk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:09

Gassnova, det statlige foretaket for CO2-håndtering, skal se på mulighetene for et nytt energiverk med CO2-rensing i Longyearbyen. Oppdraget ble gitt av Olje- og energidepartementet på bestilling fra Stortinget i august.

Mandag og tirsdag denne uka var representanter fra Gassnova på plass i Longyearbyen for å ha et oppstartsmøte med Bydrift.

– Gassnova informerte oss om hvordan de jobber med prosjektet og hvilke forutsetninger som ligger til grunn. De holder nå på med å kartlegge og hente inn informasjon, sier Marianne Aasen, daglig leder i Bydrift.

Gassnova var blant annet på befaring på Energiverket og Unis CO2 Lab sitt brønnområde i Adventdalen.

Bydrift samarbeider tett med Gassnova i denne tidlige utredningsfasen. Blant annet skal Bydrift utarbeide en rapport på dagens kullkraftverk, og delta på idédugnad med Gassnova i Oslo i slutten av oktober.

Parallelt med Longyearbyen, utreder Gassnova muligheten for CO2-rensing ti andre steder i landet. Kun et fåtall av disse får bli med til neste fase. Aasen håper at Longyearbyen blir en av de utvalgte.

– Dette er et kjempespennende prosjekt, så jeg håper vi får sjansen til å være med videre. Det ligger mange muligheter i dette, sier Bydrift-lederen.

Hvilke prosjekter som får bli med i neste fase av utredningen, blir trolig klart først etter at Gassnova leverer sin foreløpige rapport til jul.

En konklusjon på om det lar seg gjøre med et CO2-prosjekt i Longyearbyen, ligger enda lenger fram i tid.

Samtidig har Klima- og forurensningsdirektoratet pålagt Bydrift å rense utslippene for svovel og sot innen 2014. Renseverket vil koste minst 130 millioner kroner. Dette arbeidet går inntil videre sin gang, parallelt med Gassnova-utredningen.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!