Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første CO2-møte med Gassnova

Denne uka hadde Bydrift sitt første møte med Gassnova i Longyearbyen. Sammen skal de vurdere muligheten for et nytt kraftverk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:09

Gassnova, det statlige foretaket for CO2-håndtering, skal se på mulighetene for et nytt energiverk med CO2-rensing i Longyearbyen. Oppdraget ble gitt av Olje- og energidepartementet på bestilling fra Stortinget i august.

Mandag og tirsdag denne uka var representanter fra Gassnova på plass i Longyearbyen for å ha et oppstartsmøte med Bydrift.

– Gassnova informerte oss om hvordan de jobber med prosjektet og hvilke forutsetninger som ligger til grunn. De holder nå på med å kartlegge og hente inn informasjon, sier Marianne Aasen, daglig leder i Bydrift.

Gassnova var blant annet på befaring på Energiverket og Unis CO2 Lab sitt brønnområde i Adventdalen.

Bydrift samarbeider tett med Gassnova i denne tidlige utredningsfasen. Blant annet skal Bydrift utarbeide en rapport på dagens kullkraftverk, og delta på idédugnad med Gassnova i Oslo i slutten av oktober.

Parallelt med Longyearbyen, utreder Gassnova muligheten for CO2-rensing ti andre steder i landet. Kun et fåtall av disse får bli med til neste fase. Aasen håper at Longyearbyen blir en av de utvalgte.

– Dette er et kjempespennende prosjekt, så jeg håper vi får sjansen til å være med videre. Det ligger mange muligheter i dette, sier Bydrift-lederen.

Hvilke prosjekter som får bli med i neste fase av utredningen, blir trolig klart først etter at Gassnova leverer sin foreløpige rapport til jul.

En konklusjon på om det lar seg gjøre med et CO2-prosjekt i Longyearbyen, ligger enda lenger fram i tid.

Samtidig har Klima- og forurensningsdirektoratet pålagt Bydrift å rense utslippene for svovel og sot innen 2014. Renseverket vil koste minst 130 millioner kroner. Dette arbeidet går inntil videre sin gang, parallelt med Gassnova-utredningen.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!