Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første CO2-møte med Gassnova

Denne uka hadde Bydrift sitt første møte med Gassnova i Longyearbyen. Sammen skal de vurdere muligheten for et nytt kraftverk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:09

Gassnova, det statlige foretaket for CO2-håndtering, skal se på mulighetene for et nytt energiverk med CO2-rensing i Longyearbyen. Oppdraget ble gitt av Olje- og energidepartementet på bestilling fra Stortinget i august.

Mandag og tirsdag denne uka var representanter fra Gassnova på plass i Longyearbyen for å ha et oppstartsmøte med Bydrift.

– Gassnova informerte oss om hvordan de jobber med prosjektet og hvilke forutsetninger som ligger til grunn. De holder nå på med å kartlegge og hente inn informasjon, sier Marianne Aasen, daglig leder i Bydrift.

Gassnova var blant annet på befaring på Energiverket og Unis CO2 Lab sitt brønnområde i Adventdalen.

Bydrift samarbeider tett med Gassnova i denne tidlige utredningsfasen. Blant annet skal Bydrift utarbeide en rapport på dagens kullkraftverk, og delta på idédugnad med Gassnova i Oslo i slutten av oktober.

Parallelt med Longyearbyen, utreder Gassnova muligheten for CO2-rensing ti andre steder i landet. Kun et fåtall av disse får bli med til neste fase. Aasen håper at Longyearbyen blir en av de utvalgte.

– Dette er et kjempespennende prosjekt, så jeg håper vi får sjansen til å være med videre. Det ligger mange muligheter i dette, sier Bydrift-lederen.

Hvilke prosjekter som får bli med i neste fase av utredningen, blir trolig klart først etter at Gassnova leverer sin foreløpige rapport til jul.

En konklusjon på om det lar seg gjøre med et CO2-prosjekt i Longyearbyen, ligger enda lenger fram i tid.

Samtidig har Klima- og forurensningsdirektoratet pålagt Bydrift å rense utslippene for svovel og sot innen 2014. Renseverket vil koste minst 130 millioner kroner. Dette arbeidet går inntil videre sin gang, parallelt med Gassnova-utredningen.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!