Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første besøk på to år

Sporene vitner om storfint besøk ved stasjonen. Sist det ble observert isbjørn på Bjørnøya, var 19. januar 2011. FOTO: Venke Ivarrud

Første besøk på to år

Det har vært en vinter av det kjølige slaget, også på Bjørnøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2013 kl 11:36

For første gang på flere år, har havisen strukket seg helt sør til Bjørnøya. Og med isen, kom også isbjørnen til den meteorologiske stasjonen helt nord på øya.

– Vi så to stykker utpå isen sist onsdag, og så hadde vi spor etter to andre bjørner utenfor stasjonen vår her, sier tekniker Bjørn Vigeland ved stasjonen.

Is og bjørn

Ifølge sikre observasjoner, dreier det seg ikke om de samme bjørnene. Dermed har det vært minst fire isbjørner rundt stasjonen den siste tida. Dette er første gang siden 19. januar 2011 at en har sikre observasjoner av bjørn på øya.

Årsaken er at havisen har nådd øya. I slutten av februar kunne Bjørnøya-besetningen sende ut ismeldinger for første gang siden april 2011.

– Bjørnen følger iskanten og selen. En del vind den siste uka har dratt isen litt nordover igjen. Vi har ennå issørpe i sjøen ved stasjonen her, og satser på at isen kommer tilbake, sier Vigeland.

Følg Bjørnøya-besetningens blogg her!

Rekord-trykk

I likhet med resten av Svalbard har det vært en kald vinter på Bjørnøya. Laveste temperatur er målt til 18,5 kuldegrader 5. mars, noe som er kaldt for ishavsøya.

– Vi har også hatt mye vind i tillegg, tidligere denne uka hadde vi vindkast med orkan styrke, sier teknikeren.

I dag noterte stasjonen også nytt, rekordhøyt lufttrykk. I formiddag ble lufttrykket målt til 1050,4 millibar/hektopascal. For oss ikke-meteorologer sier det kanskje ikke så all verdens, men dette er det desidert høyeste trykket som noen gang er målt på Bjørnøya. Den forrige rekorden ble satt for hele 44 år siden, da trykket ble målt til 1043,6 hektopascal.

Generelt er det rekordhøyt lufttrykk over Arktis for tida, noe som skyldes stabilt lav temperatur og generelt lite vind i nordområdene, skriver Adresseavisa på nett.

Se bildet større

Isbjørnen har også vært på besøk i den gamle stallen på Tunheim. FOTO: Venke Ivarrud

Se bildet større

Dette lufttrykket på 1050,4 hektopascal er det høyeste som noen gang er målt på Bjørnøya. Målingen ble gjort ved 10-tida torsdag. FOTO: Bjørn Vigeland

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!