Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forstår reaksjonene

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad er helikopteransvarlig. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Forstår reaksjonene

Loven om helligdagsfred gjelder ikke på Svalbard. Likevel vil Sysselmannen tenke nøyere gjennom tidspunktet når de planlegger neste øvelse.

Tekst:

Publisert:

Flere reagerer på at Sysselmannens redningstjeneste, som opereres av Lufttransport, valgte å gjennomføre en øvelse tidlig andre pinsedag.

– For å tilfredsstille kravene, må Lufttranssport trene veldig mye, så å si hver eneste dag, sier sysselmannsførstebetjent og helikopteransvarlig Christian Svarstad.

Han sier at Lufttransport ikke trente første pinsedag, men på grunn av en redningsmann som trengte regodkjennelse av oppheising fra sjø, og som skulle med flyet samme dag, valgte de å gjennomføre øvelsen andre
pinsedag.

– Men hvorfor så tett opp til bebyggelsen?

– Det er strenge krav om å ha et fartøy i nærheten hvis noe skulle skje. Vårt tjenestefartøy Tyr ligger ved gammelkaia og det på vannet hvis det hadde vært behov for det, sier Svarstad.

– Forstår du reaksjonene?

– Ja, til en viss grad så skjønner jeg det. Vi er ikke så steile at vi ikke forstår at enkelte syntes det var litt tidlig. Vi skal tenke på det ved neste planlegging av øvelser, slik at vi kan legge det litt seinere.

Svarstad har sjekket med de juridiske rådgiverne hos Sysselmannen og kommet fram til at helligdagsfreden ikke gjelder på Svalbard.

– Så Sysselmannen vil ikke gi et forelegg til Sysselmannen for dette?

– Nei, det blir det nok ikke. Da hadde flere ligget tynt an, med all byggearbeidet som foregår i byen både tidlig og seint, sier Svarstad.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!