Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forstår reaksjonene

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad er helikopteransvarlig. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Forstår reaksjonene

Loven om helligdagsfred gjelder ikke på Svalbard. Likevel vil Sysselmannen tenke nøyere gjennom tidspunktet når de planlegger neste øvelse.

Flere reagerer på at Sysselmannens redningstjeneste, som opereres av Lufttransport, valgte å gjennomføre en øvelse tidlig andre pinsedag.

– For å tilfredsstille kravene, må Lufttranssport trene veldig mye, så å si hver eneste dag, sier sysselmannsførstebetjent og helikopteransvarlig Christian Svarstad.

Han sier at Lufttransport ikke trente første pinsedag, men på grunn av en redningsmann som trengte regodkjennelse av oppheising fra sjø, og som skulle med flyet samme dag, valgte de å gjennomføre øvelsen andre
pinsedag.

– Men hvorfor så tett opp til bebyggelsen?

– Det er strenge krav om å ha et fartøy i nærheten hvis noe skulle skje. Vårt tjenestefartøy Tyr ligger ved gammelkaia og det på vannet hvis det hadde vært behov for det, sier Svarstad.

– Forstår du reaksjonene?

– Ja, til en viss grad så skjønner jeg det. Vi er ikke så steile at vi ikke forstår at enkelte syntes det var litt tidlig. Vi skal tenke på det ved neste planlegging av øvelser, slik at vi kan legge det litt seinere.

Svarstad har sjekket med de juridiske rådgiverne hos Sysselmannen og kommet fram til at helligdagsfreden ikke gjelder på Svalbard.

– Så Sysselmannen vil ikke gi et forelegg til Sysselmannen for dette?

– Nei, det blir det nok ikke. Da hadde flere ligget tynt an, med all byggearbeidet som foregår i byen både tidlig og seint, sier Svarstad.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!