Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forstår reaksjonene

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad er helikopteransvarlig. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Forstår reaksjonene

Loven om helligdagsfred gjelder ikke på Svalbard. Likevel vil Sysselmannen tenke nøyere gjennom tidspunktet når de planlegger neste øvelse.

Flere reagerer på at Sysselmannens redningstjeneste, som opereres av Lufttransport, valgte å gjennomføre en øvelse tidlig andre pinsedag.

– For å tilfredsstille kravene, må Lufttranssport trene veldig mye, så å si hver eneste dag, sier sysselmannsførstebetjent og helikopteransvarlig Christian Svarstad.

Han sier at Lufttransport ikke trente første pinsedag, men på grunn av en redningsmann som trengte regodkjennelse av oppheising fra sjø, og som skulle med flyet samme dag, valgte de å gjennomføre øvelsen andre
pinsedag.

– Men hvorfor så tett opp til bebyggelsen?

– Det er strenge krav om å ha et fartøy i nærheten hvis noe skulle skje. Vårt tjenestefartøy Tyr ligger ved gammelkaia og det på vannet hvis det hadde vært behov for det, sier Svarstad.

– Forstår du reaksjonene?

– Ja, til en viss grad så skjønner jeg det. Vi er ikke så steile at vi ikke forstår at enkelte syntes det var litt tidlig. Vi skal tenke på det ved neste planlegging av øvelser, slik at vi kan legge det litt seinere.

Svarstad har sjekket med de juridiske rådgiverne hos Sysselmannen og kommet fram til at helligdagsfreden ikke gjelder på Svalbard.

– Så Sysselmannen vil ikke gi et forelegg til Sysselmannen for dette?

– Nei, det blir det nok ikke. Da hadde flere ligget tynt an, med all byggearbeidet som foregår i byen både tidlig og seint, sier Svarstad.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!