Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forstår reaksjonene

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad er helikopteransvarlig. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Forstår reaksjonene

Loven om helligdagsfred gjelder ikke på Svalbard. Likevel vil Sysselmannen tenke nøyere gjennom tidspunktet når de planlegger neste øvelse.

Tekst:

Publisert:

Flere reagerer på at Sysselmannens redningstjeneste, som opereres av Lufttransport, valgte å gjennomføre en øvelse tidlig andre pinsedag.

– For å tilfredsstille kravene, må Lufttranssport trene veldig mye, så å si hver eneste dag, sier sysselmannsførstebetjent og helikopteransvarlig Christian Svarstad.

Han sier at Lufttransport ikke trente første pinsedag, men på grunn av en redningsmann som trengte regodkjennelse av oppheising fra sjø, og som skulle med flyet samme dag, valgte de å gjennomføre øvelsen andre
pinsedag.

– Men hvorfor så tett opp til bebyggelsen?

– Det er strenge krav om å ha et fartøy i nærheten hvis noe skulle skje. Vårt tjenestefartøy Tyr ligger ved gammelkaia og det på vannet hvis det hadde vært behov for det, sier Svarstad.

– Forstår du reaksjonene?

– Ja, til en viss grad så skjønner jeg det. Vi er ikke så steile at vi ikke forstår at enkelte syntes det var litt tidlig. Vi skal tenke på det ved neste planlegging av øvelser, slik at vi kan legge det litt seinere.

Svarstad har sjekket med de juridiske rådgiverne hos Sysselmannen og kommet fram til at helligdagsfreden ikke gjelder på Svalbard.

– Så Sysselmannen vil ikke gi et forelegg til Sysselmannen for dette?

– Nei, det blir det nok ikke. Da hadde flere ligget tynt an, med all byggearbeidet som foregår i byen både tidlig og seint, sier Svarstad.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!