Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forstår reaksjonene

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad er helikopteransvarlig. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Forstår reaksjonene

Loven om helligdagsfred gjelder ikke på Svalbard. Likevel vil Sysselmannen tenke nøyere gjennom tidspunktet når de planlegger neste øvelse.

Tekst:

Publisert:

Flere reagerer på at Sysselmannens redningstjeneste, som opereres av Lufttransport, valgte å gjennomføre en øvelse tidlig andre pinsedag.

– For å tilfredsstille kravene, må Lufttranssport trene veldig mye, så å si hver eneste dag, sier sysselmannsførstebetjent og helikopteransvarlig Christian Svarstad.

Han sier at Lufttransport ikke trente første pinsedag, men på grunn av en redningsmann som trengte regodkjennelse av oppheising fra sjø, og som skulle med flyet samme dag, valgte de å gjennomføre øvelsen andre
pinsedag.

– Men hvorfor så tett opp til bebyggelsen?

– Det er strenge krav om å ha et fartøy i nærheten hvis noe skulle skje. Vårt tjenestefartøy Tyr ligger ved gammelkaia og det på vannet hvis det hadde vært behov for det, sier Svarstad.

– Forstår du reaksjonene?

– Ja, til en viss grad så skjønner jeg det. Vi er ikke så steile at vi ikke forstår at enkelte syntes det var litt tidlig. Vi skal tenke på det ved neste planlegging av øvelser, slik at vi kan legge det litt seinere.

Svarstad har sjekket med de juridiske rådgiverne hos Sysselmannen og kommet fram til at helligdagsfreden ikke gjelder på Svalbard.

– Så Sysselmannen vil ikke gi et forelegg til Sysselmannen for dette?

– Nei, det blir det nok ikke. Da hadde flere ligget tynt an, med all byggearbeidet som foregår i byen både tidlig og seint, sier Svarstad.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!