Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forstår at boligsituasjonen er vanskelig

Håvar Fjerdingøy og SNB har millionoverskudd i et dyrt utleiemarked. Men overskuddet er ikke større enn det må være, mener han. FOTO: Christopher Engås

Forstår at boligsituasjonen er vanskelig

Daglig leder i Store Norske Boliger AS Håvar Fjerdingøy forstår at det er vanskelig for familier uten subsidiert bolig å bo i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2013 kl 10:35

Store Norske Boliger (SNB) fikk et resultat på 6,8 millioner kroner i 2012. Selskapet, som sitter på en egenkapital på over en kvart milliard, eier nesten 400 boliger i Longyearbyen. De tar en fast husleie på 130 kroner per kvadratmeter, uansett beliggenhet, alder eller tilstand.

– Tanken bak er at et slikt system er enklere å administrere. Vi bruker mye penger på vedlikehold, og de fleste boligene våre har høy standard. Vedlikeholdet på våre nesten 400 boliger pågår hele tiden, sier Håvar Fjerdingøy, daglig leder i SNB.

«Likt» for alle

Husleieprisen på 130 kroner kvadratmeteren betyr at ei leilighet på 100 kvadratmeter blir kostende 13.000 kroner i måneden. I tillegg må man betale for kommunale avgifter. Håvar Fjerdingøy presisierer at det er likt for alle, enten det er Store Norske som leier fra boligselskapet, eller andre.

– Den eneste forskjellen er at Store Norske, gjennom sitt fulle eierskap av SNB, kan ta ut fortjenesten fra selskapet i utbytte, medgir Fjerdingøy.

– Ikke prisdrivende

SNB har som mål å ligge «midt på treet» når det gjelder husleie­priser i Longyearbyen.

– Vi vil verken være prisdrivende eller prissenkende, sier Håvar Fjerdingøy.

– Men dere tar samme pris for kvadratmeteren enten det er nytt eller gammelt, eller ligger her eller der. Er det profesjonelt av et eiendomsselskap?

– Vi vurderer det som et enkelt og forsvarlig prinsipp for vår begrensede eksterne utleie å ha en slik «middelpris». Fortjenesten vår er ikke større enn den må være med en slik portefølje i Longyearbyen. Vi kunne justert ned noe på enkelte, men da måtte vi justert opp husleien på andre objekter for å kompensere, sier Fjerdingøy.

Mange utfordringer

Longyearbyen Boligeiendom AS kjøpte i fjor opp boligmasse for 40 millioner kroner i byen og har nå 102 små leiligheter og 12 hybler. Frank Wilhelmsen i selskapet forteller at prisingen gjøres ut fra beliggenhet, størrelse og tilstand. Hybler leies ut for 4.500 kroner, og små leiligheter for 6.700-8.000 kroner i måneden. Det er flere forhold som gjør det spesielt å drive med eiendom i Longyearbyen.

– Husleien inkluderer oppvarming og varmt vann. For oss betyr det 2.000 kroner til Bydrift i fratrekk på husleia, enten enheten er utleid eller ikke. Hvis man regner dette med i prisen, er det ikke så dyrt å leie i Longyearbyen, sier Wilhelmsen.

I tillegg er det spesielle klimatiske forhold som gjør det dyrt å drive med eiendom.

– Ikke minst når det gjelder rør. Vi leier ut boliger i Tromsø også, og her er det nesten aldri problemer. I Longyearbyen går det nesten ikke en dag uten at vi må kontakte rørlegger for et eller annet. Slikt koster, sier Wilhelmsen.

190 kroner kvadratmeteren

Den tredje store utleieren i Longyearbyen er LNS Spitsbergen. Selskapet har 70 boliger fra 2-5 rom som er bygd fra 2007 til dags dato. Utleieprisen varierer fra 140 til 190 kroner kvadratmeteren, og er regnet ut fra budsjetterte byggekostnader. Ørjan Olsen i selskapet begrunner det høye prisnivået med flere ting.

– Det er høye byggekostnader i Longyearbyen grunnet både klima og frakt, og et generelt høyt kostnadsnivå på Svalbard. Tilknytningskostnader er også veldig høye. For ei 5 roms leilighet koster tilknytning nærmere 200.000 kroner, sier han.

LNSS har noen ledige leiligheter nå, men har hatt lange perioder med ventelister både på salg og utleie av leiligheter.

– Hvem er det som er prisdrivende i markedet?

– Det er nok den generelle etterspørselen i Longyearbyen, sier Olsen.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!