Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forstår at boligsituasjonen er vanskelig

Håvar Fjerdingøy og SNB har millionoverskudd i et dyrt utleiemarked. Men overskuddet er ikke større enn det må være, mener han. FOTO: Christopher Engås

Forstår at boligsituasjonen er vanskelig

Daglig leder i Store Norske Boliger AS Håvar Fjerdingøy forstår at det er vanskelig for familier uten subsidiert bolig å bo i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2013 kl 10:35

Store Norske Boliger (SNB) fikk et resultat på 6,8 millioner kroner i 2012. Selskapet, som sitter på en egenkapital på over en kvart milliard, eier nesten 400 boliger i Longyearbyen. De tar en fast husleie på 130 kroner per kvadratmeter, uansett beliggenhet, alder eller tilstand.

– Tanken bak er at et slikt system er enklere å administrere. Vi bruker mye penger på vedlikehold, og de fleste boligene våre har høy standard. Vedlikeholdet på våre nesten 400 boliger pågår hele tiden, sier Håvar Fjerdingøy, daglig leder i SNB.

«Likt» for alle

Husleieprisen på 130 kroner kvadratmeteren betyr at ei leilighet på 100 kvadratmeter blir kostende 13.000 kroner i måneden. I tillegg må man betale for kommunale avgifter. Håvar Fjerdingøy presisierer at det er likt for alle, enten det er Store Norske som leier fra boligselskapet, eller andre.

– Den eneste forskjellen er at Store Norske, gjennom sitt fulle eierskap av SNB, kan ta ut fortjenesten fra selskapet i utbytte, medgir Fjerdingøy.

– Ikke prisdrivende

SNB har som mål å ligge «midt på treet» når det gjelder husleie­priser i Longyearbyen.

– Vi vil verken være prisdrivende eller prissenkende, sier Håvar Fjerdingøy.

– Men dere tar samme pris for kvadratmeteren enten det er nytt eller gammelt, eller ligger her eller der. Er det profesjonelt av et eiendomsselskap?

– Vi vurderer det som et enkelt og forsvarlig prinsipp for vår begrensede eksterne utleie å ha en slik «middelpris». Fortjenesten vår er ikke større enn den må være med en slik portefølje i Longyearbyen. Vi kunne justert ned noe på enkelte, men da måtte vi justert opp husleien på andre objekter for å kompensere, sier Fjerdingøy.

Mange utfordringer

Longyearbyen Boligeiendom AS kjøpte i fjor opp boligmasse for 40 millioner kroner i byen og har nå 102 små leiligheter og 12 hybler. Frank Wilhelmsen i selskapet forteller at prisingen gjøres ut fra beliggenhet, størrelse og tilstand. Hybler leies ut for 4.500 kroner, og små leiligheter for 6.700-8.000 kroner i måneden. Det er flere forhold som gjør det spesielt å drive med eiendom i Longyearbyen.

– Husleien inkluderer oppvarming og varmt vann. For oss betyr det 2.000 kroner til Bydrift i fratrekk på husleia, enten enheten er utleid eller ikke. Hvis man regner dette med i prisen, er det ikke så dyrt å leie i Longyearbyen, sier Wilhelmsen.

I tillegg er det spesielle klimatiske forhold som gjør det dyrt å drive med eiendom.

– Ikke minst når det gjelder rør. Vi leier ut boliger i Tromsø også, og her er det nesten aldri problemer. I Longyearbyen går det nesten ikke en dag uten at vi må kontakte rørlegger for et eller annet. Slikt koster, sier Wilhelmsen.

190 kroner kvadratmeteren

Den tredje store utleieren i Longyearbyen er LNS Spitsbergen. Selskapet har 70 boliger fra 2-5 rom som er bygd fra 2007 til dags dato. Utleieprisen varierer fra 140 til 190 kroner kvadratmeteren, og er regnet ut fra budsjetterte byggekostnader. Ørjan Olsen i selskapet begrunner det høye prisnivået med flere ting.

– Det er høye byggekostnader i Longyearbyen grunnet både klima og frakt, og et generelt høyt kostnadsnivå på Svalbard. Tilknytningskostnader er også veldig høye. For ei 5 roms leilighet koster tilknytning nærmere 200.000 kroner, sier han.

LNSS har noen ledige leiligheter nå, men har hatt lange perioder med ventelister både på salg og utleie av leiligheter.

– Hvem er det som er prisdrivende i markedet?

– Det er nok den generelle etterspørselen i Longyearbyen, sier Olsen.

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!