Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forsket på sjøisen

Forskerteamet samlet på isen utenfor Grønland med isbryteren «Oden» i bakgrunnen. FOTO: Øyvind Hagen, Statoil

Forsket på sjøisen

I september samlet forskere inn viktig data om sjøis og isfjell i havet nordøst for Grønland. Toktet betalte Statoil.

I slutten av september i år, dro 27 forskere på tokt til Grønland med den svenske isbryteren «Oden». På toktet var en rekke doktorgradstudenter fra Unis og NTNU, under ledelse av professor Sveinung Løset fra NTNU.


Statoil betalte

Funnene fra toktet vil gi ny og langt mer detaljert kunnskap om ulike typer sjøis. Kunnskapen blir viktig for en framtidig olje- og gassvirksomhet i nordområdene. Faktisk så viktig at Statoil finansierte mesteparten av toktet.

– Vi trenger fundamentale kunnskaper om is og isfjell for å kartlegge hvilken belastning isen har på marine konstruksjoner. Dette er viktig for at petroleumsindustrien skal kunne drive trygt og redusere risikoen for uhell, sier professor Sveinung Løset.

Under toktet plasserte forskerne ut sonarer som skal stå under isen i et par år og blant annet detaljregistrere bevegelser og tykkelse. Kunnskapen fra toktet, vil også gi bedre svar på om en kan flytte isfjell bort fra marine konstruksjoner.

– Vi ønsker å vite om det for eksempel er realistisk å slepe isfjell i hav med 10 til 30 prosent isdekke, sier Løset.


Ny teknologi

Datainnsamlingen fra toktet er spesiell på flere måter:

– Vi har sett på ny og moderne teknologi for arktisk forskning, blant annet satellittsensorer, mikrodroner som kan fly kamera og lignende over isen, og laserskannere som kan skanne form og størrelse på isfjell, sier professoren.

Det er det internasjonale forskningssenteret Samcot som står bak, i samarbeid med institusjoner som Unis og det svenske Polarforskningssekretariatet.

– Samarbeidet med Polarforskningssekretariatet gir oss tilgang til en isbryter som «Oden». Den bryter seg gjennom to meter tykk is med en fart på tre knop, og dermed kunne vi bevege oss inn i områder vi ellers ikke ville kommet oss inn i, sier professoren.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!