Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskersøppel gir hodepine

Dette reinsdyret har hatt mye ubehag med skrotet som har satt seg fast i geviret. FOTO: Sysselmannen

Forskersøppel gir hodepine

Søppel fra forskere som ikke rydder opp etter seg, har blitt et problem på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.07.2014 kl 12:36

Ved Kongsfjorden og utover mot Brøggerhalvøya starter Kings Bay nå med en storstilt registrering av etterlatenskaper fra forskere som har dratt og latt utstyret stå.

Forskningsrådgiver Sébastien Barrault forteller at de ber forskningsstasjonene som holder til i Ny-Ålesund om å rapportere inn utstyr som er plassert ute i terrenget.

IN ENGLISH:
Research rubbish gives headaches

– Det som ikke blir rapportert om, blir tatt med inn, sier Barrault, som kommer på flere hendelser der dyr har satt seg fast i utrangert utstyr.

– For to-tre somre siden var det en rein som satte seg fast i en wire. Vi har også en forsker som rapporterte om fugler som hadde satt seg fast i gammel tauverk. Det irriterer meg at de har latt det ligge, for det er forøpling og fordi det utgjør en fare for dyr, sier han.

Guri Tveito bekrefter at gamle synder fra forskere er et problem. Etterlatenskaper som blir registrert innenfor Longyearbyen planområde, håper vi arealplanmyndigheten vil følge opp.

– Men utenfor Longyearbyen planområde observerer vi en del etterlatenskaper. Noe er merket og noe er det ikke, og vi rydder opp i det vi kommer over. For fire år siden innførte vi krav om merking og opprydding av måleutstyr som settes ut i felt, og vi gir bare ettårige tillatelser. Så vi regner med at det ikke blir mer, men gamle synder er det en del av, sier Tveito.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!