Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskersøppel gir hodepine

Dette reinsdyret har hatt mye ubehag med skrotet som har satt seg fast i geviret. FOTO: Sysselmannen

Forskersøppel gir hodepine

Søppel fra forskere som ikke rydder opp etter seg, har blitt et problem på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.07.2014 kl 12:36

Ved Kongsfjorden og utover mot Brøggerhalvøya starter Kings Bay nå med en storstilt registrering av etterlatenskaper fra forskere som har dratt og latt utstyret stå.

Forskningsrådgiver Sébastien Barrault forteller at de ber forskningsstasjonene som holder til i Ny-Ålesund om å rapportere inn utstyr som er plassert ute i terrenget.

IN ENGLISH:
Research rubbish gives headaches

– Det som ikke blir rapportert om, blir tatt med inn, sier Barrault, som kommer på flere hendelser der dyr har satt seg fast i utrangert utstyr.

– For to-tre somre siden var det en rein som satte seg fast i en wire. Vi har også en forsker som rapporterte om fugler som hadde satt seg fast i gammel tauverk. Det irriterer meg at de har latt det ligge, for det er forøpling og fordi det utgjør en fare for dyr, sier han.

Guri Tveito bekrefter at gamle synder fra forskere er et problem. Etterlatenskaper som blir registrert innenfor Longyearbyen planområde, håper vi arealplanmyndigheten vil følge opp.

– Men utenfor Longyearbyen planområde observerer vi en del etterlatenskaper. Noe er merket og noe er det ikke, og vi rydder opp i det vi kommer over. For fire år siden innførte vi krav om merking og opprydding av måleutstyr som settes ut i felt, og vi gir bare ettårige tillatelser. Så vi regner med at det ikke blir mer, men gamle synder er det en del av, sier Tveito.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!