Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskersøppel gir hodepine

Dette reinsdyret har hatt mye ubehag med skrotet som har satt seg fast i geviret. FOTO: Sysselmannen

Forskersøppel gir hodepine

Søppel fra forskere som ikke rydder opp etter seg, har blitt et problem på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.07.2014 kl 12:36

Ved Kongsfjorden og utover mot Brøggerhalvøya starter Kings Bay nå med en storstilt registrering av etterlatenskaper fra forskere som har dratt og latt utstyret stå.

Forskningsrådgiver Sébastien Barrault forteller at de ber forskningsstasjonene som holder til i Ny-Ålesund om å rapportere inn utstyr som er plassert ute i terrenget.

IN ENGLISH:
Research rubbish gives headaches

– Det som ikke blir rapportert om, blir tatt med inn, sier Barrault, som kommer på flere hendelser der dyr har satt seg fast i utrangert utstyr.

– For to-tre somre siden var det en rein som satte seg fast i en wire. Vi har også en forsker som rapporterte om fugler som hadde satt seg fast i gammel tauverk. Det irriterer meg at de har latt det ligge, for det er forøpling og fordi det utgjør en fare for dyr, sier han.

Guri Tveito bekrefter at gamle synder fra forskere er et problem. Etterlatenskaper som blir registrert innenfor Longyearbyen planområde, håper vi arealplanmyndigheten vil følge opp.

– Men utenfor Longyearbyen planområde observerer vi en del etterlatenskaper. Noe er merket og noe er det ikke, og vi rydder opp i det vi kommer over. For fire år siden innførte vi krav om merking og opprydding av måleutstyr som settes ut i felt, og vi gir bare ettårige tillatelser. Så vi regner med at det ikke blir mer, men gamle synder er det en del av, sier Tveito.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!