Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskere vil åpne fellesgrav

Fellesgraven ved Svenskhuset i Isfjorden hvor 15 mann ligger begravd. FOTO: Birger Amundsen

Forskere vil åpne fellesgrav

Forskere vil åpne fellesgraven på Kapp Thordsen for å finne dødsårsaken til de 17 fangstmennene som døde der under en ufrivillig overvintring i 1872-73.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi vil ta noen minimale, små prøver, små korn av hår og beinvev, for å gjøre analyser og finne ut om blyinnholdet i håret er unormalt høyt, sier overlege Ulf Aasebø ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN).
Aasebø understreker at forstyrrelsen av graven vil være minimal og at det ikke er snakk om å åpne hele graven.
– Vi vil lage et hull på 20 ganger 30 centimeter. Ut fra det vi kjenner til, ble mennene grunt begravd, med noen treplatter over seg og sengklær under, sier han.

17 fangstmenn
Høsten 1872 ble seks nordnorske fangstskuter fanget av drivisen på nordkysten av Spitsbergen med til sammen 57 mann om bord.
7. oktober 1872 la 17 av mannskapet av gårde med to fangstbåter, og etter en uke var de framme på Kapp Thordsen. Allerede 9. desember står det i dagboken: «En har vært syk i 8 dager.»
De to første døde 19. januar 1873 og ble begravd i en egen grav, som siden aldri er funnet. Deretter fulgte de femten andre én etter én utover våren. Femten av mennene ligger begravd i en stor fellesgrav like ved huset, som i dag bare går under navnet Svenskhuset.

Strenge krav
Sysselmannens miljøvernsjef Rune Bergstrøm sier at de vil vurdere søknaden og komme med en innstilling til Riksantikvaren, som avgjør saken.
– Det skal svært gode grunner til for at de vil få tillatelse, og det vil eventuelt bli stilt strenge krav, sier han.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!