Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskere vil åpne fellesgrav

Fellesgraven ved Svenskhuset i Isfjorden hvor 15 mann ligger begravd. FOTO: Birger Amundsen

Forskere vil åpne fellesgrav

Forskere vil åpne fellesgraven på Kapp Thordsen for å finne dødsårsaken til de 17 fangstmennene som døde der under en ufrivillig overvintring i 1872-73.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi vil ta noen minimale, små prøver, små korn av hår og beinvev, for å gjøre analyser og finne ut om blyinnholdet i håret er unormalt høyt, sier overlege Ulf Aasebø ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN).
Aasebø understreker at forstyrrelsen av graven vil være minimal og at det ikke er snakk om å åpne hele graven.
– Vi vil lage et hull på 20 ganger 30 centimeter. Ut fra det vi kjenner til, ble mennene grunt begravd, med noen treplatter over seg og sengklær under, sier han.

17 fangstmenn
Høsten 1872 ble seks nordnorske fangstskuter fanget av drivisen på nordkysten av Spitsbergen med til sammen 57 mann om bord.
7. oktober 1872 la 17 av mannskapet av gårde med to fangstbåter, og etter en uke var de framme på Kapp Thordsen. Allerede 9. desember står det i dagboken: «En har vært syk i 8 dager.»
De to første døde 19. januar 1873 og ble begravd i en egen grav, som siden aldri er funnet. Deretter fulgte de femten andre én etter én utover våren. Femten av mennene ligger begravd i en stor fellesgrav like ved huset, som i dag bare går under navnet Svenskhuset.

Strenge krav
Sysselmannens miljøvernsjef Rune Bergstrøm sier at de vil vurdere søknaden og komme med en innstilling til Riksantikvaren, som avgjør saken.
– Det skal svært gode grunner til for at de vil få tillatelse, og det vil eventuelt bli stilt strenge krav, sier han.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!