Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskere kikker mot nord

Norge er forpliktet til å utvikle kunnskap om arktiske forhold, mener Forskningsrådet og direktør Arvid Hallén. Sist uke inviterte rådet til forskerkonferanse på Unis. FOTO: Anders Fjellestad

Forskere kikker mot nord

Sist uke staket forskere og fagfolk ut polarforskningens videre kurs. Det skjedde på sokkelesten i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

– Det er ikke tilfeldig at vi er her i Longyearbyen, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Norges forskningsråd.

– Vi har et fagmiljø her gjennom Unis, og mange med høy kompetanse. De siste årene har Nordområdekonferansen blitt holdt i Bodø, Tromsø og Kirkenes. Det ble derfor en naturlig følge å legge konferansen til Longyearbyen, sier Hallén.


Kvesser strategien

Sist uke deltok 130 forskere og fagfolk på den tre dager lange Nordområdekonferansen på Unis. Dette er sjuende gang konferansen holdes, og første gang i Longyearbyen.

Presset mot ressursene i Arktis øker, og Norge har som flere land, kvesset sin nord­områdestrategi. Da er det naturlig at også forskermiljøene gjør det samme.

– Jonas Gahr Støre har sagt at kunnskap er navet i nordområdesatsingen, og konferansens formål er blant annet å sette nye mål, justere kursen og få tydeligere prioriteringer innen polarforskningen, sier Hallén.

Det er Norges forskningsråd – eller Forskningsrådet – som arrangerer konferansen.


Må samarbeide

Med sine store land- og havområder i Arktis, mener Forsknings­rådet at Norge har en særlig forpliktelse til å utvikle kunnskap om arktiske forhold.

– Klimaendringene skjer, og de skjer raskere i Nordområdene. Det gjør at ressurser som fisk beveger seg nordover, det samme gjør den menneskelige aktiviteten, sier forskningsdirektøren.

Fagfolk fra en rekke ulike felter har vært samlet under konferansen: universiteter, ulike forskningsinstitutter og olje­selskaper.

– Utfordringene med å håndtere endringene, reiser et behov for enda større faglig bredde. Forskningsmiljøene må samarbeide, og kunnskapen om Nordområdene må hentes fra mange fag, påpeker Hallén.


Uformelt på sokkelesten

Forskningsrådet er også opptatt av å ta i bruk all kunnskapen som finnes og stadig utvikles innen polare forhold.

– Vi støtter opp om regjeringens nordområdestrategi. Vi er også en rådgiver og iverksetter av forskningssatsingen, sier direktøren.

Han er godt fornøyd med avviklingen av årets konferanse. Både logistikk og gjennom­føring har gått bra.

– Å være her har vært usedvanlig hyggelig. Forholdene i Longyearbyen gjør konferansen kompakt. Vi går rundt på sokkelesten, og har en uformell og nær tone. Det tror jeg gjør at deltakerne får ekstra utbytte av konferansen, sier Hallén.

Se bildet større

130 deltakere fra ulike fagfelt fulgte Nordområdekonferansen sist uke. Konferansen besto av ulike foredrag og seminarer fordelt over tre dager. Her i Møysalen på Unis. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!