Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskere kikker mot nord

Norge er forpliktet til å utvikle kunnskap om arktiske forhold, mener Forskningsrådet og direktør Arvid Hallén. Sist uke inviterte rådet til forskerkonferanse på Unis. FOTO: Anders Fjellestad

Forskere kikker mot nord

Sist uke staket forskere og fagfolk ut polarforskningens videre kurs. Det skjedde på sokkelesten i Longyearbyen.

– Det er ikke tilfeldig at vi er her i Longyearbyen, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Norges forskningsråd.

– Vi har et fagmiljø her gjennom Unis, og mange med høy kompetanse. De siste årene har Nordområdekonferansen blitt holdt i Bodø, Tromsø og Kirkenes. Det ble derfor en naturlig følge å legge konferansen til Longyearbyen, sier Hallén.


Kvesser strategien

Sist uke deltok 130 forskere og fagfolk på den tre dager lange Nordområdekonferansen på Unis. Dette er sjuende gang konferansen holdes, og første gang i Longyearbyen.

Presset mot ressursene i Arktis øker, og Norge har som flere land, kvesset sin nord­områdestrategi. Da er det naturlig at også forskermiljøene gjør det samme.

– Jonas Gahr Støre har sagt at kunnskap er navet i nordområdesatsingen, og konferansens formål er blant annet å sette nye mål, justere kursen og få tydeligere prioriteringer innen polarforskningen, sier Hallén.

Det er Norges forskningsråd – eller Forskningsrådet – som arrangerer konferansen.


Må samarbeide

Med sine store land- og havområder i Arktis, mener Forsknings­rådet at Norge har en særlig forpliktelse til å utvikle kunnskap om arktiske forhold.

– Klimaendringene skjer, og de skjer raskere i Nordområdene. Det gjør at ressurser som fisk beveger seg nordover, det samme gjør den menneskelige aktiviteten, sier forskningsdirektøren.

Fagfolk fra en rekke ulike felter har vært samlet under konferansen: universiteter, ulike forskningsinstitutter og olje­selskaper.

– Utfordringene med å håndtere endringene, reiser et behov for enda større faglig bredde. Forskningsmiljøene må samarbeide, og kunnskapen om Nordområdene må hentes fra mange fag, påpeker Hallén.


Uformelt på sokkelesten

Forskningsrådet er også opptatt av å ta i bruk all kunnskapen som finnes og stadig utvikles innen polare forhold.

– Vi støtter opp om regjeringens nordområdestrategi. Vi er også en rådgiver og iverksetter av forskningssatsingen, sier direktøren.

Han er godt fornøyd med avviklingen av årets konferanse. Både logistikk og gjennom­føring har gått bra.

– Å være her har vært usedvanlig hyggelig. Forholdene i Longyearbyen gjør konferansen kompakt. Vi går rundt på sokkelesten, og har en uformell og nær tone. Det tror jeg gjør at deltakerne får ekstra utbytte av konferansen, sier Hallén.

Se bildet større

130 deltakere fra ulike fagfelt fulgte Nordområdekonferansen sist uke. Konferansen besto av ulike foredrag og seminarer fordelt over tre dager. Her i Møysalen på Unis. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!