Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskere kikker mot nord

Norge er forpliktet til å utvikle kunnskap om arktiske forhold, mener Forskningsrådet og direktør Arvid Hallén. Sist uke inviterte rådet til forskerkonferanse på Unis. FOTO: Anders Fjellestad

Forskere kikker mot nord

Sist uke staket forskere og fagfolk ut polarforskningens videre kurs. Det skjedde på sokkelesten i Longyearbyen.

– Det er ikke tilfeldig at vi er her i Longyearbyen, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Norges forskningsråd.

– Vi har et fagmiljø her gjennom Unis, og mange med høy kompetanse. De siste årene har Nordområdekonferansen blitt holdt i Bodø, Tromsø og Kirkenes. Det ble derfor en naturlig følge å legge konferansen til Longyearbyen, sier Hallén.


Kvesser strategien

Sist uke deltok 130 forskere og fagfolk på den tre dager lange Nordområdekonferansen på Unis. Dette er sjuende gang konferansen holdes, og første gang i Longyearbyen.

Presset mot ressursene i Arktis øker, og Norge har som flere land, kvesset sin nord­områdestrategi. Da er det naturlig at også forskermiljøene gjør det samme.

– Jonas Gahr Støre har sagt at kunnskap er navet i nordområdesatsingen, og konferansens formål er blant annet å sette nye mål, justere kursen og få tydeligere prioriteringer innen polarforskningen, sier Hallén.

Det er Norges forskningsråd – eller Forskningsrådet – som arrangerer konferansen.


Må samarbeide

Med sine store land- og havområder i Arktis, mener Forsknings­rådet at Norge har en særlig forpliktelse til å utvikle kunnskap om arktiske forhold.

– Klimaendringene skjer, og de skjer raskere i Nordområdene. Det gjør at ressurser som fisk beveger seg nordover, det samme gjør den menneskelige aktiviteten, sier forskningsdirektøren.

Fagfolk fra en rekke ulike felter har vært samlet under konferansen: universiteter, ulike forskningsinstitutter og olje­selskaper.

– Utfordringene med å håndtere endringene, reiser et behov for enda større faglig bredde. Forskningsmiljøene må samarbeide, og kunnskapen om Nordområdene må hentes fra mange fag, påpeker Hallén.


Uformelt på sokkelesten

Forskningsrådet er også opptatt av å ta i bruk all kunnskapen som finnes og stadig utvikles innen polare forhold.

– Vi støtter opp om regjeringens nordområdestrategi. Vi er også en rådgiver og iverksetter av forskningssatsingen, sier direktøren.

Han er godt fornøyd med avviklingen av årets konferanse. Både logistikk og gjennom­føring har gått bra.

– Å være her har vært usedvanlig hyggelig. Forholdene i Longyearbyen gjør konferansen kompakt. Vi går rundt på sokkelesten, og har en uformell og nær tone. Det tror jeg gjør at deltakerne får ekstra utbytte av konferansen, sier Hallén.

Se bildet større

130 deltakere fra ulike fagfelt fulgte Nordområdekonferansen sist uke. Konferansen besto av ulike foredrag og seminarer fordelt over tre dager. Her i Møysalen på Unis. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!