Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskere hyrer advokat etter husleiestrid

Steve Coulson og Forskerforbundet mener de har fått dårligere arbeidsvilkår etter husleieøkningen. FOTO: Christopher Engås

Forskere hyrer advokat etter husleiestrid

Unis skrur opp husleia. Ansatte svarer ved å koble inn advokat.

– Vi har forsøkt å gå stille i dørene med denne saken, men nå er det blitt så betent at vi må forsøke å få det løst på skikkelig vis, sier Steve Coulson som er hovedtillitsvalgt i Forsker­forbundet på Unis.


70.000 i lønnskutt

Bakgrunnen er som følger.:

Før 2010 hadde alle ansatte på Unis subsidierte husleier, med en pris på om lag 20 kroner kvadratmeteren. De som ble ansatt etter dette tidspunktet fikk imidlertid økt husleien til 67 kroner kvadratmeteren.

– Denne ulikheten skapte en del uro blant de ansatte. Men dette ble verre da Unis i fjor sendte brev til alle ansatte om at husleien skulle reguleres til 67 kroner for alle ansatte, sier Coulson.

For hans vedkommende, og mange andre som har jobbet på Unis siden før 2010, ble dette et effektivt lønnskutt på om lag 70.000 kroner i året.

– Mange føler at dette er dypt urettferdig fordi de mener at betingelsene de ble ansatt under har endret seg drastisk, sier Coulson.


Advokatmat

Fagforeningene på Unis har engasjert advokater for å se på husleieavtalene som har blitt skrudd kraftig opp de siste årene. I forrige uke var det flere møter mellom ledelsen og representantene for de ansatte.

– Vi mener at 67 kroner kvadratmeteren er ganske så høyt for en statlig organisasjon. Syssel­mannen, de sykehusansatte, ansatte i Norsk Polarinstitutt og andre offentlige instanser i Longyearbyen har lavere husleie enn det vi har på Unis. Til og med ansatte i Store Norske har betydelig gunstigere avtaler enn det vi har. Målet vårt er å få framforhandlet en avtale på i underkant av 40 kroner, sier Coulson.


Flukt?

– Uansett om dere betaler 67 kroner kvadratmeteren, ligger dere langt under det mange ansatte i private bedrifter betaler i Longyearbyen i dag. Har dere tenkt over det?

– Det er vi fullt klar over. Men du skal ha med deg at lønnsnivået på Unis ligger betydelig under gjennomsnittet på nasjonalt nivå. På grunn av andre fordeler med å være på Svalbard har dette vært greit. Men når vi går drastisk ned i lønn som ved dette grepet, blir det en kilde til irritasjon, og vi føler oss tvunget til å si fra, sier Coulson.

I en artikkel i Forskerforum sier Coulson at han frykter for at det skal bli mindre attraktivt å jobbe på Unis som følge av «lønnskuttet» som de ansatte nå får ved økt husleie.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!