Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskere ble evakuert

Forskerne rigget ned leiren sin og ble fraktet vekk fra området hvor isbjørnen var faretruende nær. Bildet viser Andrej Kolesnikov fra Russlands vitenskapsakademi (t.v.) og Eigil Movik fra Sysselmannen. FOTO: Anastasia Gorter/Sysselmannen på Svalbard

Forskere ble evakuert

Nærgående isbjørn ved leiren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.07.2014 kl 15:31

Det var onsdag formiddag at Sysselmannen fikk melding fra Barentsburg om at to russiske forskere hadde fått besøk av en nærgående isbjørn. Ifølge meldingen var bjørnen opptatt med å spise på ei reinkadaver, som lå bare 200 meter fra leiren på sørsiden av Van Mijenfjorden.

Dermed ble det sendt ut helikopter, og forskerne fikk hjelp til å pakke ned leiren før de ble fløyet tilbake til Barentsburg.

- I tilfeller der mennesker som driver aktivitet ute i felt, blir plaget av isbjørn, er det menneskene og ikke bjørnen som må fjerne seg. Det er i tråd med svalbardmiljøloven, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø på egne nettsider.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!