Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forsker-rekord i Ny-Ålesund

Aldri før har det vært forsket mer i Ny-Ålesund enn i fjor. Økt aktivitet om vinteren førte til cirka 14.200 forskerdøgn, blant dem russiske, norske og amerikanske fagfolk som samarbeider om droner. Fra venstre konsernsjef Ivan Burkow og seniorforsker Rune Storvold i Norut, Tim Bates fra amerikanske NOAA og Sergey Lesenkov fra det russiske forskningsinstituttet for Arktis og Antarktis. FOTO: Ole Magnus Rapp

Forsker-rekord i Ny-Ålesund

Økt satsing på forskning også i mørketiden gir ny aktivitetsrekord i forskningslandsbyen.

Tekst:

Publisert:

I fjor ble det gjennomført drøyt 14.200 forskerdøgn i Ny-Ålesund, en økning på cirka 1.600 døgn sammenlignet med året før. Norske forskere sørget for cirka 500 av disse, og administrerende direktør Ole Øiseth i Kings Bay AS håper dette er en utvikling som vil fortsette.

Spredt
– Forskningen har aldri hatt større intensitet enn nå. Bredden innen forskning er også stor, fra sjøbunn til nordlys. Vi merker også at aktiviteten blir mer spredt utover året, sier Øiseth.

En rekke forskningsinstitu­sjoner fra mange land har stasjoner i Ny-Ålesund. I tillegg gjennomfører forskere prosjekter her uten å ha egen stasjon. Kings Bay er «kommune», de tilrettelegger, vedlikeholder, bygger og leier ut den infrastrukturen de ulike institusjonene har bruk for.

Selskapet som driver forskningslandsbyen har satt seg solide mål.

– Ny-Ålesund skal være et internasjonalt ledende og attraktivt sted for et bredt utvalg forskere. Her skal pågå god forskning, med høy ansvarlighet i forhold til miljø og klima, og vi skal utføre en god vertskapsrolle, sier styreleder Unni Steinsmo i Kings Bay.

Travelt
Under selskapets årlige juleseminar i Oslo, der hele «polarfamilien» var samlet, roste Steinsmo innsatsen til alle ansatte, samt styrets medlemmer og gode samarbeidspartnere i departementer og direktorat.

Styrelederen ser store oppgaver for forskningslandsbyen når det gjelder en av verdens største utfordringer; Klimaendringene. Her vil det kreves mer internasjonalt samarbeid for å forstå hva som skjer og hva som kan gjøres.

2014 har vært et travelt år for Kings Bay, og økt aktivitet har ført til både mer penger i kassa samt mer og ny forskning. Selskapet har selv hatt entreprisen på vei- og brubygging til Kartverkets nye geodesistasjon, noe som har økt både kompetansen og maskinparken. Kings Bay jobber også med å strekke kabler over hele bygda, slik at flest mulig får glede av fiberkabelen som nå er lagt i sjøen til Longyearbyen, og derfra videre til «verden».

Finner sammen
Den spesielle landsbyen på nesten 79 grader nord er åsted for mer variert og spennende forskning. Man ser også at fagfolk fra ulike land finner hverandre, og gjør nye ting sammen.

Ole Øiseth trekker spesielt frem et prosjekt Norges arktiske universitet kjører sammen med Unis, der man undersøker aktiviteten i havet i mørketiden. Med professor Jørgen Berge i spissen har forskere funnet ut at livet i havet pågår for fullt, selv om det meste av lyset er borte. Månelys er nok for fotosyntese i noen organismer, og de ulike artene benytter svært kreative metoder for å klare seg i ellers svart hav.

Denne forskningen har Kongsfjorden som laboratorium, og pågår i den mørke årstiden, når det ellers har vært rolig i Ny-Ålesund.

Færre turister
Kings Bay trenger økte inntekter fra forskning, siden en solid inntektskilde nå reduseres. Etter at det er innført losplikt og forbud mot bruk av tungolje, kommer antallet cruiseskipsanløp til å gå ned. Dermed blir det mindre i havneavgift og suvenir-salg. I fjor besøkte cirka 28.000 turister Ny-Ålesund med skip, neste år forventer man cirka 15.000 turister.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!