Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forsker-mat reddet turen

Matprat: Björn Klauer og Regina Elpers kunne forsyne seg av matvaredepoet på Carfaxhaugen. Det tilhører forskere fra Universitetet i Oslo. FOTO: Institutt for geofag/UiO

Forsker-mat reddet turen

Ekspedisjonen sto i fare etter at det tyske paret mistet en tønne med mat. Men så tok norske forskere kontakt etter å ha lest Svalbardposten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.06.2013 kl 08:31

«En gruppe forskere har vært så snille at de har overlatt oss matdepotet sitt», skriver Björn Klauer og Regina Elpers på bloggen spitzbergen-expedition.de.

Det var lenge fare for at det tyske paret måtte avbryte søket etter den forsvunne Schröder-Stranz-ekspedisjonen, etter at de mistet en tønne med mat. Venner av paret hadde kontaktet Sysselmannen for å høre om det var mulig å fly inn mat med helikopter. Det ble avslått med henvisning til at man ikke gir landingstillatelser til turistekspedisjoner. Sysselmannen vurderte situasjonen til å ikke være et nødtilfelle.

Høyeste punkt

Da Jon Ove Hagen leste om dette i Svalbardposten, tok han kontakt med Sysselmannen med en løsning.

– Vi har et stort depot for ekspedisjonene vi har til Austfonna hvert år, sier Hagen, som er professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Depotet ligger på grusryggen Carfaxhaugen, som er det høyeste punktet på Oxfordhalvøya, med sine 106 meter over havet.

– Der står det en liten hytte hvor vi oppbevarer noen Zarges-bokser med tørrmat i trekasser, sier Hagen.

I tillegg er det en garasje for skutere og feltutstyr. Matdepotet benyttes hvis forskerne blir sittende værfaste utover tiden de skulle bruke på feltarbeidet. De er vanligvis seks personer på disse turene. Noe av maten blir byttet ut hvert år.

I tillegg har Airlift et drivstoffdepot på stedet i beredskapshensyn.

Mett

En tysk kollega av Hagen tok kontakt via nettsidene til Klauer og Elpers. I et innlegg i nettdagboken med tittelen «Mett», skriver paret at det absolutt ikke var noe restemåltid de kom til:

«Dette dekker alle våre behov helt fram til første halvdel av august. Det var en flott beskjed å få, og vi ble veldig glade. Jeg (Björn Klauer, red.anm.) har også i dag vært der sammen med Nanok og fylt en ryggsekk og en hundesekk til randen. Nå skal Regina lage et festmåltid!»

Mat tilbake?

Hagen synes det er hyggelig at tyskerne er takknemlige, men er beskjeden nok til å ikke ønske så mye oppstyr om dette.

– Vi forklarte bare hvor tingene var. Det ville vært for ille å ikke bruke depotet når det først ligger der. Hadde det vært en nødsituasjon, hadde det vært opplagt. Men det er også kjedelig å avlyse en ekspedisjon som man har planlagt så lenge, sier han.

– Får dere maten tilbake?

– Det regner vi med. Vi har ikke gjort noen avtale på det. Det ordner seg sikkert, sier Hagen.

Kalibrerer

Det årlige feltarbeidet på Austfonna, som utføres sammen med Norsk Polarinstitutt, kartlegger massebalansen på breen. I tillegg kalibrerer forskerne satellitten Cryosat, som overvåker høyden på breer og havis. Austfonna er en av tre-fire steder på kloden som er plukket ut til dette.

– Vår jobb er å gjøre den så nøyaktig at den kan brukes andre steder på kloden som ikke har bakkemålinger, som Antarktis eller i russiske områder av Arktis, sier Hagen.

Neste feltarbeid er i slutten av april til midten av mai i 2014.

Nøkkelord

Se bildet større

Depot: Carfaxhaugen på Oxfordhalvøya. FOTO: Kart: Norsk polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!