Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forsinket tillegg

 

Forsinket tillegg

Regjeringen lovet et svalbardtillegg i barnetrygden fra 1. januar, uten at noen så noe til pengene. De som er heldige kan få tillegget utbetalt nå i mars.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fra første januar skulle alle familier på Svalbard få et tillegg i barnetrygden på 320 kroner per barn i måneden. Dette skulle være en kompensasjon for at regjeringen økte svalbardskatten i 2006. Tillegget skulle utbetales sammen med den ordinære barnetrygden, men til nå er det ingen som har sett noe til pengene.
NAV trygd i Longyearbyen har fått mange henvendelser fra foreldre som lurer på hvor det blir av tillegget i barnetrygden.
­ Det er synd at jeg ikke kan gi dem noe godt svar. Det eneste jeg har fått vite er at man håper å få til å utbetale pengene fra mars, og at familiene da vil få etterbetalt tillegget, sier Eirik André Englund.

Tekniske problemer
Det er NAV drift og utvikling (NDU) i Oslo som har jobbet med å få til en løsning for Svalbard.
– Vi fikk vite om vedtaket så seint at vi fikk problemer reint teknisk, med å oppdatere datasystemet i tide. Den oppdaterte IT-løsningen må gjøres gjeldende for alle fastlandskommuner, ettersom det er de som betaler ut barnetrygden til familier på Svalbard. Etter at vi hadde oppdatert datasystemet måtte vi teste det for å forsikre oss om at vi ikke skulle få problemer i etterkant, forteller Kari Waaler i NDU.
Nå skal imidlertid dataproblemene være løst, og 19. mars skal alle landets kommuner ha det dataverktøyet de trenger for å utbetale tillegget.
– Alle lovendringer krever nye rutiner. Oftest er det mer som må gjøres enn det de som innfører reglene forutser, sier Waaler.
Ifølge seniorrådgiver i informasjonsavdelingen til Barne- og likestillingsdepartementet, Torstein Rudi, fikk NAV vite om vedtaket med en gang det ble gjort. Han sier også at det er NAV som er ansvarlig for at folk på Svalbard blir informert om den nye ordningen.

Må si ifra selv
Waaler er enig i at NAV ikke har informert brukerne på Svalbard godt nok.
– Vi kunne sikkert ha informert bedre, sier hun.
NAV-kontorene i de ulike kommunene har ingen mulighet til selv å finne ut hvem som bor på Svalbard og som dermed har krav på tillegget. Den enkelte mottaker må selv kontakte hjemkommunen og si ifra at de bor på Svalbard og at de skal ha svalbardtillegg.
– Jeg oppfordrer alle til å ta kontakt med sitt lokale NAV- kontor ganske fort slik at de kan få utbetalt tillegget i mars. Jeg vet at alle NAV-kontorene har en registreringsfrist den 22. hver måned, så de må få beskjed innen den tid. Alle vil selvsagt også få etterbetalt tillegget for januar og februar, sier Waaler.
– Vil NAV-kontorene i alle kommunene vite om det nye regelverket, slik at Svalbard-folk ikke får problemer når de ringer dit?
– Vi skal legge ut informasjon på nettsidene til NAV sentralt, og det er omtalt i rundskrivene våre, sier Waaler.
Informasjon om Svalbardtillegget ligger på Barne- og likestillingsdepartementets nettsider. Det vil også bli lagt ut informasjon på NAV.no.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!