Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forsiktig optimisme i Store Norske

Etter lang tid med problemer, fungerer opprednings-verket i Svea som det skal. Det har bidratt positivt for selskapet i andre kvartal. FOTO: Birger Amundsen

Forsiktig optimisme i Store Norske

Det er små glimt av lys i mørket.

Store Norske trekker selv fram at kullproduksjonen har økt i andre kvartal i år, sammenlignet med første. Ifølge selskapet var netto produksjon i andre kvartal den høyeste på mer enn tre år.

Tekst:

Publisert:

I tider hvor de dårlige nyhetene har stått i kø for Store Norske, er det om å gjøre for selskapet å bringe inn litt optimisme. Små glimt av lys i de mørke gruvegangene.

I en pressemelding tirsdag skriver Store Norske:

«Store Norske Spitsbergen Kulkompani økte kullproduksjonen vesentlig i andre kvartal. Selskapets overskudd før skatt i kvartalet ble 83,6 millioner kroner, mot et underskudd på 178,1 millioner kroner i samme periode i fjor.»

Meldingen er skrevet ut fra en rapport om andre kvartal i år, altså april, mai og juni, samt hele første halvår.


Økning i kullproduksjonen

Store Norske peker selv på at økningen i kullproduksjonen skyldes bedre forhold i Svea Nord og økt effektivitet i oppredningsverket.

Inntektene for kullsalget sank imidlertid fra 31,3 millioner kroner i første halvår i fjor til 19,4 millioner kroner i år. Selskapet understreker i rapporten at hovedtyngden av kullsalget skjer i andre halvår, ettersom det er om sommeren og på høsten utskipning av kull foregår.

Økningen av kullproduksjonen har vært formidabel i første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. I år er det netto produsert 1,17 millioner tonn kull i årets seks første måneder, mot 600.000 tonn i fjor.


Fortsatt lave priser

Hvor godt enn kullproduksjonen går, er den lave kullprisen hovedproblemet for Store Norske. Markedet flommer over av kull, og det har ført til en stadig synkende kullpris det siste året. Etter å ha vært rundt 87 dollar tonnet i mai i fjor, steg den til 97 dollar i august.

Siden da har den sunket gradvis, med en og annen optimistisk topp innimellom. I sommer falt den til 72 dollar tonnet, før den svingte langsomt opp mot 75, 76 dollar. Det er alt for lavt til at Store Norske kan leve av det.

Det forventes at kullprisen vil bli liggende på et lavt nivå ut året. Likevel skriver selskapet i sin kvartalsrapport at det legger «til grunn at kullprisene vil ligge i området 80-90 dollar per tonn de neste tre årene».

Administrerende direktør Per Andersson viser til at dette er noe Store Norske har fra analytikere.

Store Norske har kalkulert med å selge i underkant av to millioner tonn kull i år. Av dette er 64 prosent kontraktfestet. Hvorvidt selskapet vil bli kvitt alt kullet de har liggende klar til utskipning på Kapp Amsterdam, utenfor Svea, gjenstår å se.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!