Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fornøyd med rask avklaring

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Fornøyd med rask avklaring

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes tar henleggelsen til etterretning. Nå venter han på DSB sin evalueringsrapport.

Tekst:

Publisert:

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i Longyearbyen lokalstyre (LL) synes det er fint at statsadvokaten har jobbet raskt og fått straffespørsmålet avklart fort.

– Det er bra for alle parter. Så ser jeg fram til å få resultatet av DSB sin evaluering. Der vil vi få ytterligere informasjon om ansvar, den vil gi et helhetsbilde, sier han.

Venter på evaluering
Tidligere skredrapporter har konkludert med at området i Lia, hvor skredet gikk, er skredfarlig og anbefalt evakueringsrutiner. Likevel var ikke boligområdet sikret, og det ble ikke evakuert før stormen.

– Har dere hatt en egen gjennomgang etter skredet for å se på hvorfor dette ikke ble gjort?

– Jeg vil ikke uttale noe om det, det har lang historikk og er komplekst. Jeg avventer til DSB sin evaluering er ferdig og kan si mer om det da, sier Saugnes.

Han forteller likevel at LL har laget egen evalueringsrapport etter skredet som de tar lærdom av, spesielt med tanke på beredskapsplikten.

– Vi jobber fremdeles med nye Ros-analyser (risiko- og sårbarhetsanalyser red. anm.) blant annet, svarer administrasjonssjefen.

Viktig rapport
Det viktigste for arbeidet framover blir Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin skredrapport for Longyearbyen, som skal være klar til høsten.

– Da får vi se helheten i hvordan vi må sikre eller flytte bebyggelsen for å få en varig løsning, slik at vi aldri kommer opp i samme situasjon igjen, sier han.

Etter skredet har NVE fulgt nøye med på skred- og rasfaren i Longyearbyen.

– Vi har hatt en hjemmevaktordning i Longyearbyen lokalstyre i hele vinter for å sikre rask evakuering av innbyggerne hvis ny skredfare skulle oppstå, sier Saugnes.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 
Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!