Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fornøyd med rask avklaring

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Fornøyd med rask avklaring

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes tar henleggelsen til etterretning. Nå venter han på DSB sin evalueringsrapport.

Tekst:

Publisert:

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i Longyearbyen lokalstyre (LL) synes det er fint at statsadvokaten har jobbet raskt og fått straffespørsmålet avklart fort.

– Det er bra for alle parter. Så ser jeg fram til å få resultatet av DSB sin evaluering. Der vil vi få ytterligere informasjon om ansvar, den vil gi et helhetsbilde, sier han.

Venter på evaluering
Tidligere skredrapporter har konkludert med at området i Lia, hvor skredet gikk, er skredfarlig og anbefalt evakueringsrutiner. Likevel var ikke boligområdet sikret, og det ble ikke evakuert før stormen.

– Har dere hatt en egen gjennomgang etter skredet for å se på hvorfor dette ikke ble gjort?

– Jeg vil ikke uttale noe om det, det har lang historikk og er komplekst. Jeg avventer til DSB sin evaluering er ferdig og kan si mer om det da, sier Saugnes.

Han forteller likevel at LL har laget egen evalueringsrapport etter skredet som de tar lærdom av, spesielt med tanke på beredskapsplikten.

– Vi jobber fremdeles med nye Ros-analyser (risiko- og sårbarhetsanalyser red. anm.) blant annet, svarer administrasjonssjefen.

Viktig rapport
Det viktigste for arbeidet framover blir Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin skredrapport for Longyearbyen, som skal være klar til høsten.

– Da får vi se helheten i hvordan vi må sikre eller flytte bebyggelsen for å få en varig løsning, slik at vi aldri kommer opp i samme situasjon igjen, sier han.

Etter skredet har NVE fulgt nøye med på skred- og rasfaren i Longyearbyen.

– Vi har hatt en hjemmevaktordning i Longyearbyen lokalstyre i hele vinter for å sikre rask evakuering av innbyggerne hvis ny skredfare skulle oppstå, sier Saugnes.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!