Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fornøyd med rask avklaring

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Fornøyd med rask avklaring

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes tar henleggelsen til etterretning. Nå venter han på DSB sin evalueringsrapport.

Tekst:

Publisert:

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i Longyearbyen lokalstyre (LL) synes det er fint at statsadvokaten har jobbet raskt og fått straffespørsmålet avklart fort.

– Det er bra for alle parter. Så ser jeg fram til å få resultatet av DSB sin evaluering. Der vil vi få ytterligere informasjon om ansvar, den vil gi et helhetsbilde, sier han.

Venter på evaluering
Tidligere skredrapporter har konkludert med at området i Lia, hvor skredet gikk, er skredfarlig og anbefalt evakueringsrutiner. Likevel var ikke boligområdet sikret, og det ble ikke evakuert før stormen.

– Har dere hatt en egen gjennomgang etter skredet for å se på hvorfor dette ikke ble gjort?

– Jeg vil ikke uttale noe om det, det har lang historikk og er komplekst. Jeg avventer til DSB sin evaluering er ferdig og kan si mer om det da, sier Saugnes.

Han forteller likevel at LL har laget egen evalueringsrapport etter skredet som de tar lærdom av, spesielt med tanke på beredskapsplikten.

– Vi jobber fremdeles med nye Ros-analyser (risiko- og sårbarhetsanalyser red. anm.) blant annet, svarer administrasjonssjefen.

Viktig rapport
Det viktigste for arbeidet framover blir Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin skredrapport for Longyearbyen, som skal være klar til høsten.

– Da får vi se helheten i hvordan vi må sikre eller flytte bebyggelsen for å få en varig løsning, slik at vi aldri kommer opp i samme situasjon igjen, sier han.

Etter skredet har NVE fulgt nøye med på skred- og rasfaren i Longyearbyen.

– Vi har hatt en hjemmevaktordning i Longyearbyen lokalstyre i hele vinter for å sikre rask evakuering av innbyggerne hvis ny skredfare skulle oppstå, sier Saugnes.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!