Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Formann Siv Jensen på Svalbard

KONTROLL: Publikum som møtte fram på Funken onsdag kveld fulgte nøye med på det partiformann Siv Jensen hadde å si. Fremskritts-partiet går inn for å reversere skatteøkningen og støtter også vei til Svea. FOTO: Birger Amundsen

Formann Siv Jensen på Svalbard

Nærmere 50 personer møtte fram på Funken onsdag for å høre på partiformann Siv Jensen i Fremskrittspartiet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Sist jeg var her var da Fremskrittspartiet dannet lokallag. Det var i januar 2003 og iskaldt og mørkt. For meg er det eksotisk å være her, sier Siv Jensen.
Tema for det åpne møtet Longyearbyen Frp inviterte til onsdag kveld var Nordområdene og Svalbard. Skattesaken var et sentralt tema, og ble først berørt av partiets utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund. Han mente at det var arrogant av Stortinget å endre skattepolitikken på Svalbard med et enkelt pennestrøk uten dialog med berørte parter.
– Fremskrittspartiet var imot endringen og er det fortsatt. Dette er en sak som vi vil arbeide for å reversere, sa Høglund.
Han la også vekt på at saken inntekstmessig for staten er totalt uten interesse, og at det er av langt større betydning med norsk tilstedeværelse på Svalbard.

Skatt
Siv Jensen understreket også viktigheten av norsk tilstedeværelse og suverenitetshevdelse.
– Det overordna mål er at vi skal ha en stabil bosetting i Longyearbyen. Det blir bare mer og mer viktig i en nordområdestrategi. Dette har gått Finansdepartementet hus forbi. Jeg tror ikke at det var denne skatteøkningen som reddet statsbudsjettet i fjor og jeg tror heller ikke at det vil være tilfellet i årets budsjett. I kroner og øre er dette ingenting. Ingenting! Men det betyr eksepsjonelt mye for Norge at vi har en stabil bosetting her, understreket hun.

Vei til Svea
Vei til Svea ble også berørt, uten at partiformann Jensen hadde særlig tru på at partiet kunne gjøre særlig med saken.
– Jeg tror ikke at vei til Svea knuser miljøet. Dette er en stor øy med masse uberørt natur, men de som bor her har behov for bedre kommunikasjon. Vi kan selvsagt ta dette opp, men regjeringen har flertallet, og vi er sånn sett nokså maktesløse, sier Siv Jensen.
Applaus og lett humring kom først da Siv Jensen berørte sitt yndlingstema, kranglingen de Rødgrønne i mellom, og i særdeleshet at statsminister Jens Stoltenberg så til de grader lar seg styre av LO-leder Gerd Liv Valla.
– Når Gerd Liv Valla blir sint, så legger han seg ned og maler som en katt, sa hun.

Spørsmål
Forsamlingen var særdeles rolig, og lot seg heller ikke lokke til å stille spørsmål da partiformannen åpnet for det.
– Jeg visste ikke at dere var så beskjedne. Det var ikke tilfellet da jeg var her sist, utbrøt hun. Da Jensen for andre gang oppfordret til å spørre, stilte Karin Mella spørsmål om det å være kasteball innen helsevesenet hvor alle skyver ansvaret fra seg. Hun lurte også på om ikke Frp vil arbeide for å bli kvitt den ublu ordningen med å betale dokumentavgift på 50.000-100.000 til staten ved huskjøp.
– Hadde vi holdt på en halv time til så er jeg sikker på at vi hadde fått mer fart i publikum, sa Siv Jensen etter møtet.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!