Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forlik mellom Store Norske og Oxbow

Store Norske har selv overtatt kontrollen over kullsalget fra Svea Nord-gruva, etter at avtalen med Oxbow Coal ble sagt opp høsten 2010. FOTO: Birger Amundsen

Forlik mellom Store Norske og Oxbow

Kulltradingselskapet Oxbow Coal gikk til sak mot Store Norske i 2010 og krevde erstatning på 400 millioner kroner for kontraktbrudd. Oxbow tapte i tingretten og anket dommen. Nå er saken opp og avgjort.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2013 kl 13:40

Ankesaken skulle opp til behandling i lagmannsretten denne måneden, men er nå avsluttet gjennom et forlik.

Hvor mye penger Store Norske har lagt på bordet i forliket vil administrerende direktør Per Andersson ikke ut med.

«Innholdet i forliket er konfidensielt. Store Norske er fornøyd med at man nå har lagt den siste av disse sakene bak seg», skriver selskapet i en pressemelding onsdag.


Mange konflikter

Store Norske har vært gjennom en svært urolig tid med en rekke konflikter, etter at tidligere administrerende direktør Bjørn Arnestad i 2008 startet arbeidet med å gjennomgå avtalene med Store Norskes underleverandører. Det førte blant annet til at den mangeårige Store Norske-direktøren Robert Hermansen ble dømt for grov korrupsjon.

Kravet fra Oxbow Coal på 400 millioner kroner, skyldtes at Store Norske ensidig sa opp avtalen med kulltradingselskapet. Tvisten dreide seg primært om at Robert Hermansen i 2005 forlenget avtalen med Oxbow uten nødvendig fullmakt. Tingretten mente Hermansen hadde misbrukt sin stilling.


Store besparelser

Etter at Oxbow var sparket på dør, inngikk Store Norske avtale om kullsalget med et nytt selskap, samtidig som Store Norske i større grad innvolverte seg selv i salget. I tillegg til Oxbow, inngikk Store Norske nye avtaler om skipning av kullet fra Svalbard samt transporttjenestene i Svea.

I pressemeldingen skriver Store Norske: «De nye avtaler som er inngått for salg, skipning og landtransport sikrer selskapet et lavere kostnadsnivå enn det som gjaldt tidligere. Gjennomføringen av leverandørskiftene har medført store besparelser i alle tre tilfeller. Store Norske er som følge av dette bedre rustet til å møte dagens utfordringer enn man ville vært med de gamle avtaler.»

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!