Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forlik mellom Store Norske og Oxbow

Store Norske har selv overtatt kontrollen over kullsalget fra Svea Nord-gruva, etter at avtalen med Oxbow Coal ble sagt opp høsten 2010. FOTO: Birger Amundsen

Forlik mellom Store Norske og Oxbow

Kulltradingselskapet Oxbow Coal gikk til sak mot Store Norske i 2010 og krevde erstatning på 400 millioner kroner for kontraktbrudd. Oxbow tapte i tingretten og anket dommen. Nå er saken opp og avgjort.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2013 kl 13:40

Ankesaken skulle opp til behandling i lagmannsretten denne måneden, men er nå avsluttet gjennom et forlik.

Hvor mye penger Store Norske har lagt på bordet i forliket vil administrerende direktør Per Andersson ikke ut med.

«Innholdet i forliket er konfidensielt. Store Norske er fornøyd med at man nå har lagt den siste av disse sakene bak seg», skriver selskapet i en pressemelding onsdag.


Mange konflikter

Store Norske har vært gjennom en svært urolig tid med en rekke konflikter, etter at tidligere administrerende direktør Bjørn Arnestad i 2008 startet arbeidet med å gjennomgå avtalene med Store Norskes underleverandører. Det førte blant annet til at den mangeårige Store Norske-direktøren Robert Hermansen ble dømt for grov korrupsjon.

Kravet fra Oxbow Coal på 400 millioner kroner, skyldtes at Store Norske ensidig sa opp avtalen med kulltradingselskapet. Tvisten dreide seg primært om at Robert Hermansen i 2005 forlenget avtalen med Oxbow uten nødvendig fullmakt. Tingretten mente Hermansen hadde misbrukt sin stilling.


Store besparelser

Etter at Oxbow var sparket på dør, inngikk Store Norske avtale om kullsalget med et nytt selskap, samtidig som Store Norske i større grad innvolverte seg selv i salget. I tillegg til Oxbow, inngikk Store Norske nye avtaler om skipning av kullet fra Svalbard samt transporttjenestene i Svea.

I pressemeldingen skriver Store Norske: «De nye avtaler som er inngått for salg, skipning og landtransport sikrer selskapet et lavere kostnadsnivå enn det som gjaldt tidligere. Gjennomføringen av leverandørskiftene har medført store besparelser i alle tre tilfeller. Store Norske er som følge av dette bedre rustet til å møte dagens utfordringer enn man ville vært med de gamle avtaler.»

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!