Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forlik i kulturhussaken

Byggingen av nytt kulturhus er i full gang. Men ikke etter tegningene til L2 Arkitekter, selv om de i sin tid vant konkurransen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Forlik i kulturhussaken

Longyearbyen lokalstyre betaler L2 Arkitekter 200.000 kroner og unngår rettssak. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2009 kl 08:00

– Vi har inngått forlik. Longyearbyen lokalstyre gir 200.000 kroner til L2 Arkitekter og saken er avsluttet, sier Einar Buø som er leder for Kultur- og fritidsforetaket i Longyearbyen lokalstyre (LL).

LL har to ganger avvist L2 sine krav om avbestillingserstatning og betaling for utført arbeid med forprosjektet til kulturhuset.

– Hvorfor inngikk dere forlik dersom dere mener dere ikke har gjort noe galt?

– Kravet fra arkitektene var på 800.000 kroner. Nå er partene blitt enige, og vi slipper en rettssak som ville ha kostet mye penger. Dette er vår måte å bli ferdig på, sier Buø.

Vant konkurranse

L2 Arkitekter vant i februar 2006 arkitektkonkurransen som LL hadde invitert til, med sitt forslag til nytt kulturhus i sentrum. Året etter ble det klart av forslaget ville koste 88 millioner kroner, en sum politikerne i Longyearbyen syntes var for høy. I desember samme år sendte LL et formelt brev til L2 om at forslaget deres var forkastet. L2 Arkitekter svarte med å kreve 700.000 kroner i erstatning, noe LL avviste. I september i fjor varslet L2 at de ville gå til rettssak dersom LL ikke betalte. Nå er partene altså kommet til enighet. 

Alle kravene

Buø forteller at forliket gjelder alle kravene fra arkitektfirmaet.

Saksomkostningene må hver av partene betale selv.

– Har dere brukt mye penger på saken?

– Det har jeg ikke oversikt over, men ikke uhorvelige mengder, sier Buø.

Han forteller at partene var i samtaler på forsommeren. Forliket ble endelig inngått forrige torsdag.

Vil ha jobben

– I utgangspunktet ville vi verken ha rettssak eller forlik. Vi vil ha jobben og at vi skal stå som arkitekter for kulturhuset i Longyearbyen. Jeg tror byggherren hadde vært tjent med det, sier Jon Flatebø, arkitekt og daglig leder i L2 Arkitekter.

Han legger til at ingen av partene egentlig er fornøyde med forlik.

– Men det er klart at når vi får noen penger betyr det at vi hadde en sak. Om vi hadde fått mer i en rettssak vet vi ikke. Det såreste med dette er at vi ikke fikk jobben, sier Flatebø.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!