Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forkastet fiskebot-anke

Kystvakten oppbrakte en tysk fisketråler for ulovlig fiske ved Hopen i september i fjor. Nå har saken blitt en prinsippsak i rettssystemet. FOTO: Anders Fjellestad (illustrasjon)

Forkastet fiskebot-anke

Hålogaland lagmannsrett forkastet anken til Deutsche Fischfang Union.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.07.2013 kl 14:20

Det tyske rederiet ble dømt for tjuvfiske i Nord-Troms tingrett før jul. Saken kom for retten etter at rederiet nektet å godta en bot for ulovlig fiske i vernesonen ved Hopen i september i fjor.

Tidligere har rederiets forsvarer, Hallvard Østgård, sagt til Svalbardposten at de vil ta saken hele veien til Høyesterett. Målet er å tvinge norske myndigheter til å ta nok en prinsipiell, juridisk vurdering av den omstridte, norske fiskevernsonen på Svalbard.

Svalbardtraktaten gir lik rett til fangst og fiske på Svalbard, for borgere fra alle land som har skrevet under traktaten. Den norske stat mener imidlertid at denne friheten stopper ved territorialgrensa, altså 12 nautiske mil fra land.

Det synet er flere nasjoner sterkt uenige i. Denne argumentasjonen ble også presentert i tingretten og lagmannsretten, men lagmannsretten avviser dette synet og forkastet dermed anken. Lagmannsretten mener Svalbardtraktaten kun gjelder på land og i territoralfarvannet.

Les hele dommen her!

Tross utfallet i lagmannsretten, kan rederiet likevel anke saken videre til Høyesterett.

Mer om saken i Svalbardposten neste uke.

Nøkkelord

Faktaboks

Fiskevernsonen på Svalbard

• Svalbardtraktaten gir alle lands borgere lik rett til fiske og fangst på Svalbard. Norge mener traktaten kun gjelder landområdene og territorial­farvannet på 12 nautiske mil rundt.
• Norske myndigheter opprettet i 1977 en fiskerisone på 200 nautiske mil rundt Svalbard.
• Alle kan fiske i sonen, men Norge regulerer fisket. Flere land nekter å anerkjenne sonen. For å unngå bråk, har Norge til nå ført en politikk som om Svalbardtraktaten hadde vært gjeldende.

Kilder: snl.no og Fridtjof Nansens Institutt

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!