Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forkastet fiskebot-anke

Kystvakten oppbrakte en tysk fisketråler for ulovlig fiske ved Hopen i september i fjor. Nå har saken blitt en prinsippsak i rettssystemet. FOTO: Anders Fjellestad (illustrasjon)

Forkastet fiskebot-anke

Hålogaland lagmannsrett forkastet anken til Deutsche Fischfang Union.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.07.2013 kl 14:20

Det tyske rederiet ble dømt for tjuvfiske i Nord-Troms tingrett før jul. Saken kom for retten etter at rederiet nektet å godta en bot for ulovlig fiske i vernesonen ved Hopen i september i fjor.

Tidligere har rederiets forsvarer, Hallvard Østgård, sagt til Svalbardposten at de vil ta saken hele veien til Høyesterett. Målet er å tvinge norske myndigheter til å ta nok en prinsipiell, juridisk vurdering av den omstridte, norske fiskevernsonen på Svalbard.

Svalbardtraktaten gir lik rett til fangst og fiske på Svalbard, for borgere fra alle land som har skrevet under traktaten. Den norske stat mener imidlertid at denne friheten stopper ved territorialgrensa, altså 12 nautiske mil fra land.

Det synet er flere nasjoner sterkt uenige i. Denne argumentasjonen ble også presentert i tingretten og lagmannsretten, men lagmannsretten avviser dette synet og forkastet dermed anken. Lagmannsretten mener Svalbardtraktaten kun gjelder på land og i territoralfarvannet.

Les hele dommen her!

Tross utfallet i lagmannsretten, kan rederiet likevel anke saken videre til Høyesterett.

Mer om saken i Svalbardposten neste uke.

Nøkkelord

Faktaboks

Fiskevernsonen på Svalbard

• Svalbardtraktaten gir alle lands borgere lik rett til fiske og fangst på Svalbard. Norge mener traktaten kun gjelder landområdene og territorial­farvannet på 12 nautiske mil rundt.
• Norske myndigheter opprettet i 1977 en fiskerisone på 200 nautiske mil rundt Svalbard.
• Alle kan fiske i sonen, men Norge regulerer fisket. Flere land nekter å anerkjenne sonen. For å unngå bråk, har Norge til nå ført en politikk som om Svalbardtraktaten hadde vært gjeldende.

Kilder: snl.no og Fridtjof Nansens Institutt

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!