Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forhastet sprengning

Jostein Nordstrøm (t.v.) er prosjektleder i Veidekke for Lunckefjell-prosjektet. Her i samtale med prosjektleder Per Ruud i Store Norske i anleggsområdet på Marthabreen. FOTO: Birger Amundsen

Forhastet sprengning

Uten å vente på svar på en søknad til Sysselmannen, foretok Veidekke tidligere i uken sprengning i Skollfjellet for å utløse snøskred.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.03.2012 kl 10:09

– Det ble foretatt en sprengning som ikke skulle vært gjort før det forelå svar fra Sysselmannen. Veidekke sprengte før tillatelsen formelt ble gitt. Vi vil varsle Sysselmannen om det som har skjedd, sier Roy Are Hanssen i Store Norske. Han er ansvarlig for Lunckefjell-prosjektet.

Etter at arbeidet med infrastrukturen til Store Norskes neste kullgruve begynte forrige mandag, er arbeidet blitt kraftig hemmet på grunn av skredfare i Skollfjellet.

En skredrapport utarbeidet etter startdagen 19. mars, konkluderte med moderat skredfare i fjellsiden. For å sikre seg valgte Store Norske to dager senere å søke Sysselmannen om tillatelse til å sprenge bort snømassene i fjellsiden.

«Skredet er planlagt utløst med avsetning av sprengstoff i snølaget. Det er planlagt utløst fire ladninger over en bredde på 50 meter, totalt 20 kilo sprengstoff», skriver Store Norske i søknaden.

Mislykket sprengning

Veidekke tok seg ikke tid til å vente på Sysselmannen, og foretok sprengningen tidligere i uken. Uten at et skred ble uløst. Dermed er situasjonen i anleggs­området fortsatt usikker, og arbeidet ytterligere forsinket.

– Veidekke vurderer området så usikkert at arbeidet med skjæringen i fjellsiden fortsatt ikke er kommet i gang, sier Roy Are Hanssen.

Han sier videre at forsinkelsen ikke vil få konsekvenser for framdriftsplanen for Lunckefjell-gruva.

Veidekke fortsetter arbeidet med å rydde anleggsområdet på Marthabreen for snø og is, og avventer inntil videre med å gi seg i kast med masseuttaket i fjellfoten.

 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!