Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forhastet sprengning

Jostein Nordstrøm (t.v.) er prosjektleder i Veidekke for Lunckefjell-prosjektet. Her i samtale med prosjektleder Per Ruud i Store Norske i anleggsområdet på Marthabreen. FOTO: Birger Amundsen

Forhastet sprengning

Uten å vente på svar på en søknad til Sysselmannen, foretok Veidekke tidligere i uken sprengning i Skollfjellet for å utløse snøskred.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.03.2012 kl 10:09

– Det ble foretatt en sprengning som ikke skulle vært gjort før det forelå svar fra Sysselmannen. Veidekke sprengte før tillatelsen formelt ble gitt. Vi vil varsle Sysselmannen om det som har skjedd, sier Roy Are Hanssen i Store Norske. Han er ansvarlig for Lunckefjell-prosjektet.

Etter at arbeidet med infrastrukturen til Store Norskes neste kullgruve begynte forrige mandag, er arbeidet blitt kraftig hemmet på grunn av skredfare i Skollfjellet.

En skredrapport utarbeidet etter startdagen 19. mars, konkluderte med moderat skredfare i fjellsiden. For å sikre seg valgte Store Norske to dager senere å søke Sysselmannen om tillatelse til å sprenge bort snømassene i fjellsiden.

«Skredet er planlagt utløst med avsetning av sprengstoff i snølaget. Det er planlagt utløst fire ladninger over en bredde på 50 meter, totalt 20 kilo sprengstoff», skriver Store Norske i søknaden.

Mislykket sprengning

Veidekke tok seg ikke tid til å vente på Sysselmannen, og foretok sprengningen tidligere i uken. Uten at et skred ble uløst. Dermed er situasjonen i anleggs­området fortsatt usikker, og arbeidet ytterligere forsinket.

– Veidekke vurderer området så usikkert at arbeidet med skjæringen i fjellsiden fortsatt ikke er kommet i gang, sier Roy Are Hanssen.

Han sier videre at forsinkelsen ikke vil få konsekvenser for framdriftsplanen for Lunckefjell-gruva.

Veidekke fortsetter arbeidet med å rydde anleggsområdet på Marthabreen for snø og is, og avventer inntil videre med å gi seg i kast med masseuttaket i fjellfoten.

 

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!