Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forglemmelse ga postkort-storm

Museumsansatt Patricia Battig (t.v.) og sommervikar Silvia Galli får mange hilsener fra Sveits for tida. FOTO: Anders Fjellestad

Forglemmelse ga postkort-storm

Sveitsiske René Wulser glemte igjen lommeboka på Svalbard Museum. De ansatte sendte den tilbake, og nå overøses museet av postkort fra Sveits.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2012 kl 09:20

«Bonjour! Jeg har mistet min blå lommebok med sveistiske penger, euro og norske kroner på museet deres. I tilfelle dere finner den, så send den til min adresse. Ta ut litt penger til porto og som belønning for deres godhet. Beste hilsener, René».


Kontaktet avisen

Slik lød postkortet på fransk som dumpet ned hos Svalbard Museum i slutten av juli. Museumsansatt Patricia Battig og sommervikar Silvia Galli fant lommeboka, og sendte den straks tilbake til sveitseren. Men penger tok de kun til porto, det får da være måte på. De sendte også med et hyggelig, håndskrevet brev.

– Vi finner stadig gjenglemte ting her, men ofte er det vanskelig å finne eieren. Derfor ble vi veldig glade da vi fikk postkortet fra ham. Vi tenkte da aldri på å ta penger fra lommeboka for tjenesten, nei slutt, sier de to.

Noen uker etter kom svaret fra en overlykkelig René:

«Kjære Patricia og Silvia, dere er herlige! Jeg har fått min lommebok. Deres ærlighet, deres oppmerksomhet og det vakre kortet berørte meg sterkt. Tusen takk!», skrev den overlykkelige geneveren.

Men han lot det ikke bli med det. Han kontaktet nemlig en av Sveits' største franskspråklige aviser, Tribune de Genève, med historien om de snille museumsansatte i Longyearbyen. I avisens bloggspalte «Blått blekk», kunne leserne 9. oktober se tittelen «Spitsbergens gode feer».


– Utrolig rørende

I spalten forteller René historien, og hvor glad han ble for responsen fra Silvia og Patricia.

«Hvis folk her liker å skrive, så kan de jo sende et brev til disse to gode feene i nord. Noen små, sveitsiske halloer kan fungere som solfylte hilsener for dem. Stedet de bor, går nemlig straks inn i en svært lang natt», skriver avisen og legger samtidig med adressen til Svalbard Museum.

Responsen har ikke latt vente på seg. Så langt har de to museumsansatte mottatt nærmere 30 hilsener fra Sveits, og nye kommer stadig til.

– Det er utrolig rørende, og en veldig spesiell og god måte å takke oss på. Vi svarer alle, og skal også takke via Tribune de Genève, sier Silvia som selv er sveitser.

– Det er klart det gjør saken ekstra spesiell for meg, men det er en rørende historie uansett hvor den kommer fra. Tenk at noe så enkelt som å sende tilbake en lommebok skaper en slik reaksjon, sier Silvia.

– Det er en spesiell historie som gjør hverdagen enda bedre, sier Patricia.


Takker og hilser

I kortene hilser avisleserne til de to svalbarddamene. «En liten hilsen fra de sveitsiske fjell. Marie-Thérése».

«Et stort bravo til dere to, og kjærlige kyss fra en bestemor på 84 år. Marie».

«Jeg ønsket å skrive til dere og fortelle at jeg i juli tilbrakte tid i Magdalenefjorden, Ny-Ålesund og Longyearbyen. Jeg lurer også på hva som motiverer to unge kvinner til å bosette seg i en verden så isolert?? Claire».

Bakmannen selv er svært glad for responsen fra sine landsmenn.

– Jeg ville at gesten til Silvia og Patricia skulle bli kjent, for de viste en fantastisk godhet. I vår verden snakker vi så mye om det som er vondt og leit, og ikke om det som er gledelig, skriver René Wulser i en epost til Svalbardposten.

Han ser ikke bort fra at det kan bli nok en svalbardtur.

– Hvorfor ikke? Så kunne jeg takke dem selv personlig. De har utvist både service og profesjonalitet. De er så ærlige og pålitelige at vi kunne overlatt statsfinansene til dem, skriver den takknemlige geneveren humørfylt.

Se bildet større

René Wulser fra Sveits har satt i gang en postkort-flom til Svalbard Museum. FOTO: Privat

Se bildet større

Kortene har alle mulige motiver og fasonger.

Se bildet større

Et av de mange kortene. Teksten lyder noe slikt som: «Ja, en liten hilsen til dere. Gratulerer, og jeg vil fortelle dere hvor glad jeg ble da jeg leste «Blått blekk» 9.10. Et stort bravo til dere to, og kjærlige kyss fra en bestemor på 84 år. Genève 10.10.12»

Se bildet større

Teksten lyder noe slikt som: «God dag, Spitsbergens gode feer! Jeg leste eventyret om Renés lommebok i Tribune de Genève. Derfor vil jeg sende en takk fra Genève-traktene, en hilsen fra Allondons bredder, en vakker elv med Jura-fjellene i bakgrunnen. Bravo til dere to!»

Se bildet større

Flere av postkortene har kjente motiver fra Genève. Her med byens mest kjente landemerke, Jet d'eau i Genfersjøen.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!