Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Foreslår polarlostjeneste på Svalbard

Det russiske kystcruisefartøyet «Aleksey Maryshev» etter isulykken i Hornsund sist sommer. Med los om bord ville det ikke kunne skjedd. FOTO: Birger Amundsen

Foreslår polarlostjeneste på Svalbard

Kystverket har utarbeidet et grunnlag for innføring av polarlostjeneste på Svalbard. Rapporten om tjenesten, som har vært undratt offentlighet, er nå tilgjengelig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

For et år siden fikk Kystverket i oppdrag fra Fiskeri- og kystdepartementet å utarbeide forslag til forskrift for losplikt for enkelte fartøy som trafikkerer farvannene rundt Svalbard.
I regjeringens nordområdestrategi fremgår også at sjøsikkerheten rundt Svalbard skal styrkes. Et av tiltakene er at det skal etableres en formalisert kjentmannstjeneste, noe som innebærer plikt til å bruke kjentmann/los.

Kritisk
Svalbardposten har tidligere skrevet at lostjenesten kan bli innført allerede til sommeren. Cruisenæringen på Svalbards egen organisasjon AECO er kritisk til at dette skjer uten at organisasjonen er blitt tatt med på råd, og frykter at det kan få store konsekvenser for næringen.
I forslaget fra Kystverket kan det gis fritak for plikt til å bruke polarlos for fartøy der skipsfører og eventuelt andre av skipets navigatører har farledsbevis.
Kystverket regner med at 50 fartøy vil måtte bruke polarlos i sommersesongen.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!