Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Foreslår polarlostjeneste på Svalbard

Det russiske kystcruisefartøyet «Aleksey Maryshev» etter isulykken i Hornsund sist sommer. Med los om bord ville det ikke kunne skjedd. FOTO: Birger Amundsen

Foreslår polarlostjeneste på Svalbard

Kystverket har utarbeidet et grunnlag for innføring av polarlostjeneste på Svalbard. Rapporten om tjenesten, som har vært undratt offentlighet, er nå tilgjengelig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

For et år siden fikk Kystverket i oppdrag fra Fiskeri- og kystdepartementet å utarbeide forslag til forskrift for losplikt for enkelte fartøy som trafikkerer farvannene rundt Svalbard.
I regjeringens nordområdestrategi fremgår også at sjøsikkerheten rundt Svalbard skal styrkes. Et av tiltakene er at det skal etableres en formalisert kjentmannstjeneste, noe som innebærer plikt til å bruke kjentmann/los.

Kritisk
Svalbardposten har tidligere skrevet at lostjenesten kan bli innført allerede til sommeren. Cruisenæringen på Svalbards egen organisasjon AECO er kritisk til at dette skjer uten at organisasjonen er blitt tatt med på råd, og frykter at det kan få store konsekvenser for næringen.
I forslaget fra Kystverket kan det gis fritak for plikt til å bruke polarlos for fartøy der skipsfører og eventuelt andre av skipets navigatører har farledsbevis.
Kystverket regner med at 50 fartøy vil måtte bruke polarlos i sommersesongen.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!