Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Foreslår omstillingsdrift

Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening stiller spørsmål ved samfunnsøkonomien i å sette Svea i driftshvile. FOTO: Eirik Palm

Foreslår omstillingsdrift

Regjeringen må vurdere samfunnsnytten når den skal ta stilling til styrevedtaket i Store Norske, mener lederen i næringsforeningen. Han får støtte fra eksperthold.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.09.2015 kl 09:09

Det er Svalbardpostens teoretiske regnestykke som ligger til grunn for utspillet. Store Norske trenger 95 millioner kroner årlig for å gjennomføre driftshvile i Lunckefjellgruva. Samtidig utgjør differansen mellom framtidige kullpriser og kullselskapets behov for å få i null omlag 190 millioner kroner per år etter gjennomførte sparetiltak. Utgangspunktet i regnestykket tar utgangspunkt i en produksjon på 1,8 millioner tonn og en dollarkurs på 8,17.

"Er differansen 90-100 millioner kroner, er jeg ikke sikker på at løsningen som det er lagt opp til nå, er den beste"

Solid bidrag

Leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening (SNF) mener eieren dermed må vurdere den samfunnsøkonomiske siden ved en driftsstans nøye.

– Er differansen 90-100 millioner kroner, er jeg ikke sikker på at løsningen som det er lagt opp til nå, er den beste, sier han.

Etter kuttene gjennomført det siste halvåret, må kullselskapet oppnå en pris på 65 dollar tonnet. Ekspertenes framtidskurver for kull ligger på mellom 51 og 52 dollar. Forskjellen er dermed 13-14 dollar tonnet, eller rundt 110 kroner.

Aunevik viser til ringvirkningene. Hvert årsverk i Store Norske genererer 0,56 årsverk i direkte ringvirkninger. I tillegg kommer indirekte ringvirkninger som barnehage, skole og andre offentlige tjenester, i tillegg til butikkenes omsetning. Styrevedtaket innebærer at 250 rene Store Norske-jobber vil være borte i løpet av halvannet år.

– Det betyr i realiteten at 190 millioner i potten bidrar til å sysselsette 400 mennesker. I et samfunnsperspektiv er det ikke sikkert det er unyttig, sier SNF-lederen som mener en slik pakke også vil være et solid bidrag til å opprettholde en kritisk masse i Longyearbyen.

Støtte

Det er eieren, altså staten gjennom Næringsdepartementet, som skal ta endelig stilling til vedtaket i Store Norske-styret. Departementet har gjentatt at det vurderer forslaget nøye.

Aunevik får støtte fra senter for Samfunns- og næringslivsforskning.

– På kort sikt går de over på Nav sine budsjetter på fastlandet. Nå er vel ikke prognosene så løfterike på fastlandet heller, slik at besparelsen på lengre sikt må bæres av norske skattytere, sier Kåre Petter Hagen, seniorforsker ved SNF.

Hagen er nestor i spørsmål om samfunnsøkonomi i senteret med tilknytning til Norges handelshøgskole, NHH i Bergen. Han kjenner ikke detaljene, men er klar på hva bør være regjeringens jobb.

– Man må jo se på de samlede konsekvensene av dette, og dette er et myndighetsansvar, sier han.

"Kall det gjerne det store omstillingsprosjektet"

Omstilling

Store Norske går med dundrende underskudd og bokførte et tap gjennom nedskrivinger på 940 millioner kroner i 2014. Det samlede underskuddet ble dermed 902 millioner kroner før skatt. Etter første halvår i år er underskuddet 234,4 millioner kroner, og styret har i realiteten få andre muligheter enn å ta ned driften og innføre driftshvile.

Aunevik er enig i at styret bare har gjort jobben sin slik aksjeloven pålegger, men mener dette bør være en øy prioritert sak for Polaravdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet. Målet må være å sikre en omstilling som strekker over fem år.

– Jeg synes eierne i Store Norske bør ta innover seg samfunnsperspektivet de er pålagt. Kall det gjerne det store omstillingsprosjektet, sier han.

Ekstraordinært møte

Tirsdag innkalte Longyearbyen lokalstyre til møte for å drøfte kuttene i Store Norske. Her var alle bedrifter i Longyearbyen invitert, og målet var å kartlegge muligheter og utfordringer framover.Her redegjorde administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske for situasjonen i selskapet. Avtroppende lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) sier det er uklart hvor mange det er som til slutt forsvinner.

– Det vi vet er at 20-30 prosent av ungene i barnehage og skole, rundt hundre barn, har foreldre som jobber i Store Norske, sier hun.

Rammes

Svalbardposten listet i forrige uke mulige konsekvenser som følge av kuttene i kullselskapet. Sikkerhetssjef Fred Skancke Hansen på Unis, tror arbeidsplassen hans kommer til å merke at det mister en viktig samarbeidspartner. Han listet opp operasjonene i Svea, verkstedtjenester og at den planlagte utbyggingen kan bli rammet fordi Unis pålegges å bruke overflødig bygningsmasse i Longyearbyen. I tillegg viste han til et dårligere skole- og barnehagetilbud

Et annet selskap som vil merke kuttene, er Lufttransport, som mister flygninger til Svea.
– Dette kan føre til en markant reduksjon i vår oppdragsmengde på Svalbard. Den blir så stor at det ikke vil kunne forsvares. Å drive flyrute til Ny-Ålesund blir for kostbart, sier distriktsdirektør Hans Arne Jensen. Han sier selskapet nå ser på nye oppdrag, blant annet flygninger til Grønland.

Pendlere

Høyre gikk tidligere i september ut og krevde slutt på pendlingen til Svalbard. Tall som Svalbardposten har fått, tyder på at Store Norske har rundt 70 faste pendlere i Svea. I tillegg har underleverandøren AF Arctic ansatte som pendler, til fastlandet i friukene. Trolig sørger pendlingen alene til å fylle 14 737-800-maskiner i løpet av et år, kanskje flere.

Visit Svalbard har fryktet færre flygninger, som kan stikke kjepper i hjulene for helårsturisme.

– Utfordringen for reiselivsnæringen er perioden oktober- februar. Hvis vi mister flyavganger, er det fort tilbake til start, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.
Spitsbergen Travel slår fast at det kommer til å fortsette satsingen og arbeidet med å skape volum på Svalbard.

"Det er bra at det er optimisme å spore rundt om i rommet. Det jeg er bekymret for er oppgaven med å bevare et robust familiesamfunn."

Redd svartmaling

– Det er bra at det er optimisme å spore rundt om i rommet. Det jeg er bekymret for er oppgaven med å bevare et robust familiesamfunn. Vi kan godt drive videregående skole med to elever, men det blir svært dyre elever for staten, sa administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

– Vi vet ikke ennå om den nye svalbardmeldingen vil inneholde begrepet robust familiesamfunn. Det vi vet er at Norge er det eneste landet som kan vise til å ha et fullgodt samfunn på Svalbard, og det ville være veldig dumt å gi fra seg, framholdt Christin Kristoffersen.

Samtidig er Terje Aunevik redd for å svartmale, og mener mye positiv energi frigjøres.

– Men når man begynner å se dimensjonene, må jeg si at jeg er dypt urolig. Jeg er redd for at vi kommer til å miste masse omstillingskraft om vi ikke kommer i gang raskt, sier han.

Se bildet større

Administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske orienterte tirsdag næringslivet om situasjonen i kullselskapet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!