Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forelegg til Jebsens

Avdøde Atle Jebsen (t.v.), daværende nøringsminister Odd Eriksen og tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen i Svea i 2006. FOTO: Birger Amundsen

Forelegg til Jebsens

Kristian Jebsens Rederi har vedtatt et forelegg på 4 millioner kroner etter tiltalen om grov korrupsjon. Tiltalen mot selskapet er dermed trukket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.08.2011 kl 17:09

1. juli tiltalte Økokrim Kristian Jebsens Rederi AS for grov korrupsjon. Bakgrunnen var at tidligere styreleder i rederiet, Atle Jebsen, hadde overført nærmere 4 millioner kroner til daværende administrerende direktør i Store Norske, Robert Hermansen.

Prøvetid

Jebsens har nå vedtatt et forelegg på 4 millioner kroner, hvorav 3,6 millioner kroner er gjort betinget med en prøvetid på to år. Det betyr at selskapet i utgangspunktet må betale 400.000 kroner. Ved fastsettelsen av foreleggets størrelse er det tatt hensyn til rederiets økonomiske situasjon, står det i forelegget.

Forelegget har samme virkning som en rettskraftig dom og tiltalen mot selskapet er dermed trukket.

– Ikke straffbart

I en pressemelding skriver Kristian Jebsens Rederi AS at de etter en helhetlig vurdering har vedtatt forelegget til tross for at rederiet mener de ikke har gjort noe straffbart.

«Saken har allerede vært langvarig og smertefull for familien til avdøde Atle Jebsen, og en langvarig rettssak, kanskje i flere instanser, ville ytterligere forsterke denne belastning. Kristian Jebsens Rederi AS står som foretak foran en utfordrende periode og har således behov for å bruke sine gjenværende krefter og ressurser på mye annet enn denne straffesaken,» skriver selskapet i pressemeldingen.

Venter med Hermansen

Tidligere direktør i Store Norske, Robert Hermansen, er siktet for grov korrupsjon. Han har tilstått å ha mottatt til sammen 4 millioner kroner fra Jebsens. Strafferammen for grov korrupsjon er inntil ti års fengsel. Det blir opp til Nord-Troms tingrett å avgjøre hvilken straffereaksjon Robert Hermansen vil få.

– Har forelegget til Jebsens noe å si for saken mot Hermansen?

– Nei, det er ikke noen felles straffesak, svarer førsteadvokat Bård Thoresen i Økokrim.

Han forteller at det ikke er avgjort når saken mot Hermansen kommer for retten, men at han håper det vil skje i løpet av høsten.

Forlik mellom selskapene

7. desember i fjor avviklet Store Norske avtalen med Kristian Jebsens Rederi og deres underselskap, Polar Coal AS, med øyeblikkelig virkning. Polar Coal hadde frem til da hatt ansvaret for all kullfrakt fra Svea.

Store Norske begrunnet avviklingen med korrupsjonssiktelsen mot selskapet og at fraktavtalen var tvilsom.

Saken skulle i utgangspunktet for retten, men 9. august inngikk Store Norske og Jebsens forlik.

I pressemeldingen skriver Jebsens at både rederiet og familien Jebsen er tilfreds med at hele sakskomplekset har funnet sin endelige løsning.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!