Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forelegg til Jebsens

Avdøde Atle Jebsen (t.v.), daværende nøringsminister Odd Eriksen og tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen i Svea i 2006. FOTO: Birger Amundsen

Forelegg til Jebsens

Kristian Jebsens Rederi har vedtatt et forelegg på 4 millioner kroner etter tiltalen om grov korrupsjon. Tiltalen mot selskapet er dermed trukket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.08.2011 kl 17:09

1. juli tiltalte Økokrim Kristian Jebsens Rederi AS for grov korrupsjon. Bakgrunnen var at tidligere styreleder i rederiet, Atle Jebsen, hadde overført nærmere 4 millioner kroner til daværende administrerende direktør i Store Norske, Robert Hermansen.

Prøvetid

Jebsens har nå vedtatt et forelegg på 4 millioner kroner, hvorav 3,6 millioner kroner er gjort betinget med en prøvetid på to år. Det betyr at selskapet i utgangspunktet må betale 400.000 kroner. Ved fastsettelsen av foreleggets størrelse er det tatt hensyn til rederiets økonomiske situasjon, står det i forelegget.

Forelegget har samme virkning som en rettskraftig dom og tiltalen mot selskapet er dermed trukket.

– Ikke straffbart

I en pressemelding skriver Kristian Jebsens Rederi AS at de etter en helhetlig vurdering har vedtatt forelegget til tross for at rederiet mener de ikke har gjort noe straffbart.

«Saken har allerede vært langvarig og smertefull for familien til avdøde Atle Jebsen, og en langvarig rettssak, kanskje i flere instanser, ville ytterligere forsterke denne belastning. Kristian Jebsens Rederi AS står som foretak foran en utfordrende periode og har således behov for å bruke sine gjenværende krefter og ressurser på mye annet enn denne straffesaken,» skriver selskapet i pressemeldingen.

Venter med Hermansen

Tidligere direktør i Store Norske, Robert Hermansen, er siktet for grov korrupsjon. Han har tilstått å ha mottatt til sammen 4 millioner kroner fra Jebsens. Strafferammen for grov korrupsjon er inntil ti års fengsel. Det blir opp til Nord-Troms tingrett å avgjøre hvilken straffereaksjon Robert Hermansen vil få.

– Har forelegget til Jebsens noe å si for saken mot Hermansen?

– Nei, det er ikke noen felles straffesak, svarer førsteadvokat Bård Thoresen i Økokrim.

Han forteller at det ikke er avgjort når saken mot Hermansen kommer for retten, men at han håper det vil skje i løpet av høsten.

Forlik mellom selskapene

7. desember i fjor avviklet Store Norske avtalen med Kristian Jebsens Rederi og deres underselskap, Polar Coal AS, med øyeblikkelig virkning. Polar Coal hadde frem til da hatt ansvaret for all kullfrakt fra Svea.

Store Norske begrunnet avviklingen med korrupsjonssiktelsen mot selskapet og at fraktavtalen var tvilsom.

Saken skulle i utgangspunktet for retten, men 9. august inngikk Store Norske og Jebsens forlik.

I pressemeldingen skriver Jebsens at både rederiet og familien Jebsen er tilfreds med at hele sakskomplekset har funnet sin endelige løsning.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!