Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Foreldrene bør ha ansvaret

HUSARREST: Det blir nesten som husarrest hver dag, mener disse 14-åringene om den nye loven. Fra venstre: Katrine Rasmussen, Daniel Haustveit Mæland, Nina Malerud og Guro Fastvold. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Foreldrene bør ha ansvaret

Ungdommer i Longyearbyen mener det er foreldrene, ikke Sysselmannen som skal bestemme hvor lenge de får være ute.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg mener at det er foreldrene sitt ansvar å passe på når barna kommer hjem, ikke Sysselmannen. Det blir feil om loven skal ta over for foreldrene, sier Guro Fastvold.
De fire 14-åringene Svalbardposten har snakket med er enige om at det hadde vært mer forståelig om grensa hadde blitt satt til klokken 23.

Møter andre
De fire ungdommene forteller at de vanligvis er hjemme, på besøk hos hverandre, har filmkvelder eller er i idrettshallen på kveldstid.
– Når vi blir leie av å sitte inne går vi ut og møter andre. Då går vi ofte på kiosken eller andre steder i byen, sier Nina Malerud.

Ungdommene forteller at de vanligvis drar hjem mellom 22.30 og 23.00 på hverdagene.
Når klubben er åpen går de dit, og når den stenger går de hjem til hverandre, blir igjen og snakker utenfor ungdomsklubben, eller setter seg inn i gangen ved posten for å varme seg. Ungdomsklubben stenger klokken 21 på hverdagene.
– Vi mener det er for tidlig å dra hjem da, ettersom vi ikke sovner før nærmere midnatt uansett. Da sysselsetter vi oss heller med data, mobil og tv etter at vi har kommet hjem, sier de fire.
– I helgene stenger klubben ved midnatt, etter det drar vi av og til hjem til hverandre og ser på film sier Katrine Rasmussen.
De fire har ikke opplevd noe problem med alkohol på klubben.

Passer seg selv
– Vi pleier å spise på «Grillen» på kveldstid, men ingen vil være der lenge i og med at det lukter så mye grill, sier Guro Fastvold.
De fire forteller at de ofte tar med seg mat og setter seg i gangen til postkontoret og spiser.
På spørsmål om de synes det er ubehagelig å omgås fulle folk på «Grillen» og rundt i byen i helgene, svarer de at det ikke er noe problem. De klarer fint å passe på seg selv.
– Vi ligger unna puben, så det er ikke noe problem, sier Daniel Mæland.
– Og det hadde ikke vært noe problem dersom vi hadde en plass å være, sier Guro Fastvold.
De tror en ungdomsklubb med flere åpningsdager og lengre åpningstider vill hindre at ungdommer henger rundt i gatene.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!