Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forbyr luftputebåter over hele  Svalbard

Luftputebåten «Sabvabaa» blir brukt til forskning av Yngve Kristoffersen, og ligger lagret i Longyearbyen i vinterhalvåret. FOTO: Yngve Kristoffersen

Forbyr luftputebåter over hele Svalbard

Fartøyet er ikke tillatt på landjord eller nærmere enn én nautisk mil fra land. Regjeringen mener det vil ta vare på dyreliv og miljø.

Tekst:

Publisert:

Regjeringen utvider forbudet mot bruk av luftputefartøy. Til og med nyttår gjaldt forbudet på land, islagte vassdrag og islagte sjøområder. Nå er de bannlyst på alt av landjord, samt helt ut i åpen sjø i et heldekkende belte på én nautisk mil fra land.
Hovedgrunnen er: Dyrelivet og miljøet.

– Vi har et mål om en begrenset motorferdsel på Svalbard, og denne endringen vil bidra til å ta vare på det sårbare naturmiljøet på Svalbard. De endringene vi nå har gjort, sikrer at forskriftene er i samsvar med utviklingen på miljøområdet. Forskriftene vil bli et enda bedre verktøy for å beskytte naturen på Svalbard, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft i en pressemelding.

Håndheves
Hun mener forbudet er i tråd med forrige stortingsmelding om Svalbard der det framkommer at det i utgangspunktet ikke er ønskelig å åpne for nye typer motorferdsel på Svalbard.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen synes ikke argumentasjonen henger godt nok sammen:

– Man vil begrense bruken av luftputebåter samtidig som man i høringprosessen har argumentert for et økt behov for luftputebåter innen forskning, sier Kristoffersen.

Det er også et åpent spørsmål hvordan et sånt forbud skal håndheves. Det vil imidlertid være mulig å få dispensasjon fra forbudet.

– Faglig uetisk
Professor emeritus Yngve Kristoffersen ved Universitetet i Bergen er den mest profilerte luftputebåtbrukeren på Svalbard. Fartøyet hans står i Longyearbyen, og blir brukt til forskning nord på Svalbard og i Polhavet.

Tidligere i år skrev han et åpent brev til Norsk Polarinstitutt og Sysselmannen der han mente at deres vurderinger ikke bygde på dokumenterte og etterprøvbare fakta. Det samme fremholder han når Svalbardposten ringer ham for å få en kommentar til regjeringens vedtak:

– Man har tydeligvis bestemt seg på forhånd. Denne mangelen på faglig redelighet i forvaltningsprosessen er ikke en moderne forvaltning verdig. Utover det har jeg ingen kommetar, sier Yngve Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!