Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forbyr luftputebåter over hele  Svalbard

Luftputebåten «Sabvabaa» blir brukt til forskning av Yngve Kristoffersen, og ligger lagret i Longyearbyen i vinterhalvåret. FOTO: Yngve Kristoffersen

Forbyr luftputebåter over hele Svalbard

Fartøyet er ikke tillatt på landjord eller nærmere enn én nautisk mil fra land. Regjeringen mener det vil ta vare på dyreliv og miljø.

Regjeringen utvider forbudet mot bruk av luftputefartøy. Til og med nyttår gjaldt forbudet på land, islagte vassdrag og islagte sjøområder. Nå er de bannlyst på alt av landjord, samt helt ut i åpen sjø i et heldekkende belte på én nautisk mil fra land.
Hovedgrunnen er: Dyrelivet og miljøet.

– Vi har et mål om en begrenset motorferdsel på Svalbard, og denne endringen vil bidra til å ta vare på det sårbare naturmiljøet på Svalbard. De endringene vi nå har gjort, sikrer at forskriftene er i samsvar med utviklingen på miljøområdet. Forskriftene vil bli et enda bedre verktøy for å beskytte naturen på Svalbard, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft i en pressemelding.

Håndheves
Hun mener forbudet er i tråd med forrige stortingsmelding om Svalbard der det framkommer at det i utgangspunktet ikke er ønskelig å åpne for nye typer motorferdsel på Svalbard.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen synes ikke argumentasjonen henger godt nok sammen:

– Man vil begrense bruken av luftputebåter samtidig som man i høringprosessen har argumentert for et økt behov for luftputebåter innen forskning, sier Kristoffersen.

Det er også et åpent spørsmål hvordan et sånt forbud skal håndheves. Det vil imidlertid være mulig å få dispensasjon fra forbudet.

– Faglig uetisk
Professor emeritus Yngve Kristoffersen ved Universitetet i Bergen er den mest profilerte luftputebåtbrukeren på Svalbard. Fartøyet hans står i Longyearbyen, og blir brukt til forskning nord på Svalbard og i Polhavet.

Tidligere i år skrev han et åpent brev til Norsk Polarinstitutt og Sysselmannen der han mente at deres vurderinger ikke bygde på dokumenterte og etterprøvbare fakta. Det samme fremholder han når Svalbardposten ringer ham for å få en kommentar til regjeringens vedtak:

– Man har tydeligvis bestemt seg på forhånd. Denne mangelen på faglig redelighet i forvaltningsprosessen er ikke en moderne forvaltning verdig. Utover det har jeg ingen kommetar, sier Yngve Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!