Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forbyr luftputebåter over hele  Svalbard

Luftputebåten «Sabvabaa» blir brukt til forskning av Yngve Kristoffersen, og ligger lagret i Longyearbyen i vinterhalvåret. FOTO: Yngve Kristoffersen

Forbyr luftputebåter over hele Svalbard

Fartøyet er ikke tillatt på landjord eller nærmere enn én nautisk mil fra land. Regjeringen mener det vil ta vare på dyreliv og miljø.

Tekst:

Publisert:

Regjeringen utvider forbudet mot bruk av luftputefartøy. Til og med nyttår gjaldt forbudet på land, islagte vassdrag og islagte sjøområder. Nå er de bannlyst på alt av landjord, samt helt ut i åpen sjø i et heldekkende belte på én nautisk mil fra land.
Hovedgrunnen er: Dyrelivet og miljøet.

– Vi har et mål om en begrenset motorferdsel på Svalbard, og denne endringen vil bidra til å ta vare på det sårbare naturmiljøet på Svalbard. De endringene vi nå har gjort, sikrer at forskriftene er i samsvar med utviklingen på miljøområdet. Forskriftene vil bli et enda bedre verktøy for å beskytte naturen på Svalbard, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft i en pressemelding.

Håndheves
Hun mener forbudet er i tråd med forrige stortingsmelding om Svalbard der det framkommer at det i utgangspunktet ikke er ønskelig å åpne for nye typer motorferdsel på Svalbard.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen synes ikke argumentasjonen henger godt nok sammen:

– Man vil begrense bruken av luftputebåter samtidig som man i høringprosessen har argumentert for et økt behov for luftputebåter innen forskning, sier Kristoffersen.

Det er også et åpent spørsmål hvordan et sånt forbud skal håndheves. Det vil imidlertid være mulig å få dispensasjon fra forbudet.

– Faglig uetisk
Professor emeritus Yngve Kristoffersen ved Universitetet i Bergen er den mest profilerte luftputebåtbrukeren på Svalbard. Fartøyet hans står i Longyearbyen, og blir brukt til forskning nord på Svalbard og i Polhavet.

Tidligere i år skrev han et åpent brev til Norsk Polarinstitutt og Sysselmannen der han mente at deres vurderinger ikke bygde på dokumenterte og etterprøvbare fakta. Det samme fremholder han når Svalbardposten ringer ham for å få en kommentar til regjeringens vedtak:

– Man har tydeligvis bestemt seg på forhånd. Denne mangelen på faglig redelighet i forvaltningsprosessen er ikke en moderne forvaltning verdig. Utover det har jeg ingen kommetar, sier Yngve Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!