Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forbudet oppheves

Alt tyder på at förbudet mot tillverkning av alkohol på Svalbard blir opphevet til sommaren. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Forbudet oppheves

Hvis ting går slik regjeringen håper, blir det slutt på forbudet mot tilvirking av alkohol på Svalbard til sommeren.

Forslag til bevillingsordning for Svalbard sendes i disse dager ut på høring, og går alt etter planen blir forbudet opphevet fra 1. juli i år. Bakgrunnen er et høringsnotat om helselovgivningen på Svalbard, der forbudet ble anbefalt opphevet.

Forbudet foreslås opphevet for alle typer alkoholholdig drikk, ikke bare øl.

– Forbudet er ei avlegning fra fortiden, som har overlevd seg selv, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Hvorfor anses dette som et bra tiltak?

– Det handler i stor grad om å legge til rette for næringsutvikling, også på Svalbard. I de senere årene har det vokst opp mikrobryggeri mange steder i landet, som har skapt mange arbeidsplasser. Øl er blitt kultur, og på Svalbard har dere alle muligheter til å skape unike merkevarer, sier Listhaug.

Det er to aktører som har søkt om tillatelse til å tilvirke alkoholholdig drikk på Svalbard. Svalbardbryggeri AS ved Robert Johansen, og Trust Arktikugol i Barentsburg.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!