Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forbudet oppheves

Alt tyder på at förbudet mot tillverkning av alkohol på Svalbard blir opphevet til sommaren. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Forbudet oppheves

Hvis ting går slik regjeringen håper, blir det slutt på forbudet mot tilvirking av alkohol på Svalbard til sommeren.

Tekst:

Publisert:

Forslag til bevillingsordning for Svalbard sendes i disse dager ut på høring, og går alt etter planen blir forbudet opphevet fra 1. juli i år. Bakgrunnen er et høringsnotat om helselovgivningen på Svalbard, der forbudet ble anbefalt opphevet.

Forbudet foreslås opphevet for alle typer alkoholholdig drikk, ikke bare øl.

– Forbudet er ei avlegning fra fortiden, som har overlevd seg selv, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Hvorfor anses dette som et bra tiltak?

– Det handler i stor grad om å legge til rette for næringsutvikling, også på Svalbard. I de senere årene har det vokst opp mikrobryggeri mange steder i landet, som har skapt mange arbeidsplasser. Øl er blitt kultur, og på Svalbard har dere alle muligheter til å skape unike merkevarer, sier Listhaug.

Det er to aktører som har søkt om tillatelse til å tilvirke alkoholholdig drikk på Svalbard. Svalbardbryggeri AS ved Robert Johansen, og Trust Arktikugol i Barentsburg.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!