Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forberedt på lang ventetid

Samlet: Assisterende direktør Helen Flå, direktør for HMS og infrastruktur, Fred Skancke Hansen, HR-rådgiver Ingrid Vinje og Ole Arve Misund samlet i trappa opp til administrasjonen ved Unis. FOTO: Eirik Palm

Direktørskifte på Unis:

Forberedt på lang ventetid

Arbeidet med å finne ny Unis-direktør starter umiddelbart, men styrelederen er forberedt på at det kan bli høst før etterfølgeren er på plass.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2015 kl 11:49

De småprater litt og titter mot fotografen oppe i trappa, kollegene på Unis. Nå er letingen etter nye sjef igang.

I statsråd forrige fredag ble det offisielt: Ole Arve Misund blir direktør i Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes) med oppstart fra det tidspunktet Nærings- og fiskeridepartementet bestemmer. Det vil si 1. februar. Mandag mottok styreleder Berit Johanne Kjeldstad oppsigelsen.

– I riktig retning

Det skjer mens Unis skal bygge seg opp for å ta unna for en del av tapet av arbeidsplasser og innbyggere i kjølvannet av kullkrisen. Målet er en tilnærmet dobling av ansatte og studenter.

– Hvordan er det å forlate akkurat nå?

– Jeg tenker en del på det. Det er litt rart å dra i en periode hvor Unis ruster seg for å ta et større samfunnsansvar. Jeg føler at vi har et gjennomslag for at Unis skal ta et større ansvar, og tingene går i riktig retning. Svalbard er et nasjonalt anliggende og Unis er en nasjonal institusjon, sier Misund, som hadde et åremål på fire år da han begynte i jobben på Unis.

Da han en kald vinterdag i mars 2012 gikk inn døra til universitetssenteret og opp på kontoret sitt i andre etasje, var det fra stillingen som forskningssjef og nestkommanderende i Havforskningsinstituttet. Unis har vokst jevnt og trutt siden stiftelsen i 1993, og i Misunds tid har årsverkene økt både på student- og ansattesiden.

– Det var en kald vinterdag og jeg var ikke så høy i hatten,. Heldigvis er det en veldig god og kompetent stab her som har hjulpet meg, sier han om starten.

For få norske

Han er også klar på at Unis har utfordringer på søkersiden. Den norske andelen studenter er for lav, og de utenlandske blir stadig flere. Målet er at minst halvparten av studentene skal komme fra Norge. Misund mener universitetene bør få et større ansvar for Unis, med å legge til rette, bygge opp studieløp og motivere studenter til å ta deler av utdanningen sin her.

– Fremover må det nok fremheves at Unis er et tilbud for norske studenter. Allerede nå står det i tildelingsbrevet at det skal være en balanse mellom norske og utenlandske studenter. Vi er dessverre ikke der i dag, sier han.

– Jeg er nokså sikker på at dette vil komme med i svalbardmeldingen, sier han.

Rask konstituering

I begynnelsen av oktober sendte styret sine innspill til den annonserte stortingsmeldingen om Svalbard.

Styret forbereder seg nå på en lengre periode med konstituert leder før Unis har en ny direktør.

– Vi går igang med én gang, sier styreleder Berit Johanne Kjeldstad om arbeidet med å finne Misunds etterfølger.

Torsdag denne uka hadde styret ekstraordinært møte for å drøfte prosessen med ansettelse av ny direktør, og Kjeldstad sier til Svalbardposten at hun er forberedt på å ha en konstituert direktør en periode framover.

– Jeg vil ikke forskuttere hva vi gjør i detalj, men det er viktig å få noen på plass allerede når han slutter. Da må vi få en midlertidig løsning med en konstituert. Så skal vi lyse ut så fort som mulig. Dette ser en viktig stilling.

– Hvilken tidshorisont ser du for deg?

– Vi tør ikke ha noen formening om det, men vi må jo ta høyde for at det kan ta noe tid. Derfor er det viktig å ha en god konstituering. Vi må finne riktig person i situasjonen som Longyearbyen er i nå. Men må nok regne med at det går over sommeren, sier Kjeldstad.


LES OGSÅ: Driver Unis "etter planen"

Sjømat hele veien

Siden Ole Arve Misund startet, har han vært med på rundt 80 ansettelser, mange av dem stipendiater. I dag er det 250 studentårsverk her, målet er 400.

I tillegg til å ha vært tilknyttet Havforskningsinstituttet, har han bakgrunn fra fiskeriene. I tre år i overgangen fra 1970- til 80-tallet var han på line- og trålfiske. Siden ble det forskning på atferden til sild i ringnot. Veien til Havforskningsinstituttet var derfor kort. Han har også sju-åtte aktive år ombord på forskningsskipet «G.O. Sars», og har vært med på planlegging av to forskningsskip, det siste RV «Kronprins Haakon» til 1,4 milliarder kroner. Skipet er under bygging i Genova, og skal ta over etter RV «Lance» i 2017.

Fra 2000 til 2012 var han forskningsleder ved Havforskningsinstituttet. Fra 2007 og utover også nestleder ved instituttet.

– Jeg så utlysningen på Unis og tenkte at hvis jeg skulle gjøre noe annet enn fiskeri, så måtte det være dette, sier han om bakgrunnen for perioden på Svalbard.

Kontakten med fiskeriene og fiskerinæringa har fulgt med videre og nordover, og samarbeidet mellom Havforskningsinstituttet har blitt utvidet. Som direktør har han «ved ledige stunder» i tillegg produsert for vitenskaplige formål. Og de siste årene har nye fiskearter kommet, og Isfjorden er full av torsk.

– Jeg har stor glede av å skrive vitenskaplige artikler, og har nå en artikkel om Svalbard-fiskeriene. Du vet at allerede på 1870-tallet møtte G. O. Sars en stor flåte av små fiskebåter her oppe. Så i 1878 var det brått slutt. Det har sammenheng med temperaturen, og nå ligger forholdene til rette igjen. Det er en debatt i fiskerinæringen om å strekke sesongene. Det kan godt hende at vi som nasjon skal bruke anledningen til å benytte oss av ressursene.

Fem-seks artikler og én bok sammen med blant andre Leif Magne Helgesen og Kim Holmén har det blitt.

1. februar går Misund over til Nifes, som har 140 ansatte og kontor midt i innseilingen til Bergen. Fram til da sier han at han vil stå på for Unis til fløyta går og deretter sende pasningen videre.

– En god pasning. Framover.

Nøkkelord

Se bildet større

Styreleder Berit Johanne Kjeldstad sier det kan bli en lang periode med konstituert toppleder ved Unis. FOTO: NTNU

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!