Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forbereder sol-innrykk

Venus-passasjen i juni 2012 var spesiell på Svalbard med mange tilreisende. Neste års totale solformørkelse blir enda mer eksklusiv, med enda flere skuelystne. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Forbereder sol-innrykk

Reiseopplegg rundt neste års solformørkelse på Svalbard selges for rundt 60.000 kroner. Lokalsamfunnet har startet forberedelsene.

Den 20. mars neste år, litt over klokka ti, passerer månen foran sola slik at vi får noe så sjeldent som en total solformørkelse. Fenomenet på himmelen varer i ganske nøyaktig to og et halvt minutt, og ses best fra Svalbard. Nå venter lokalsamfunnet et storinnrykk av skuelystne.

Stor interesse

Solformørkelser er en type fenomen som tiltrekker seg mye folk. Hotellkapasiteten i Longyearbyen har allerede vært utsolgt i årevis. Det selges faktisk reiseopplegg til solformørkelsen til priser rundt 60.000 kroner. Og nå jobbes det med løsninger for å huse alle andre som ventes å ville se himmelfenomenet.

– For å gi et bilde av hvor interessant dette er for mange, kan man trekke fram Beijing i Kina. Det kom flere tilreisende for å se den totale solformørkelsen der, enn det kom for å overvære OL, sier Anna Lena Ekeblad som representerer Svalbard Museum.

I tillegg til museet, deltok Svalbard Reiseliv, Lokalstyret, Sysselmannen, Unis, Longyearbyen Næringsforening og Avinor i forrige uke på et første forberedende møte til hendelsen neste år.

Mye uklart

I løpet av våren skal ei permanent styringsgruppe etableres. De skal koordinere og forberede innrykket til Longyearbyen så godt det lar seg gjøre. I det første møtet ble mange baller kastet opp i lufta. Longyearbyen næringsforening mener den korte severdigheten kan være en mulighet for å gi byen verdifull eksponering.

– Det vil komme journalister fra hele verden for å dekke dette. Hvis vi mener at bred dekning har verdi og betydning for Svalbard, bør vi gjøre en innsats for å innkvartere medieoppbudet, mener Terje Aunevik.

Om det skal være et offisielt arrangement i forbindelse med solformørkelsen på Svalbard er foreløpig uklart. Offentlige instanser skal uansett ikke stå i spissen for noe slikt.

– Jeg ser ikke for meg at Lokalstyret skal være totalansvarlige i forbindelse med arrangementet. Men vi kan ha et kulturprogram tilknyttet hendelsen, mener administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Sysselmannen har bare ett anliggende den 20. mars til neste år.

– Det vi bryr oss om, er at det skjer noe i Longyearbyen og på Svalbard som tiltrekker seg mye folk. I den forbindelse er det vårt oppdrag å sørge for sikkerheten rundt det, forteller assisterende sysselmann Jens Olav Vestgøte Sæther.

– Skikkelige verter

Innkjøp av busser til skyssing av tilreisende, ekstra offentlige toaletter, konserter, muligheter for ekstra innkvartering, muligheter for næringslivet, omdømmebygging, og ikke minst finansiering, er tema som blir diskutert i tiden framover.

– Det er mange løse tråder. Det vi vet er at det kommer mye folk, og at vi må være forberedt på det. Jeg har også et inderlig ønske om at vi som lokalsamfunn skal framstå på en skikkelig og ordnet måte når vi får verdens søkelys rettet mot oss. Det blir mandatet til den permanente gruppa som skal jobbe med dette i tiden som kommer, sier turistsjef Ronny Brunvoll.

Nøkkelord

Se bildet større

Lokalsamfunnet ønsker å framstå som ryddig og skikkelig under storinnrykket, og har begynt å legge planer. Fra venstre rundt bordet: Ronny Brunvoll, Christin Kristoffersen, Jens Olav Vestgøte Sæther, Anna Lena Ekeblad, Ole Arve Misund, Terje Aunevik, Lars Ole Saugnes, Eva Therese Jenssen og Morten Ulsnes. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!