Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forbereder seg på krise

Flere instanser i Longyearbyen jobber med å få på plass en beredskapsplan som kan brukes dersom det skulle oppstå en krisesituasjon. FOTO: Birger Amundsen

Forbereder seg på krise

Ansvarsforholdet mellom Sysselmannen og lokalstyret i en krisesituasjon har til nå ikke vært klarlagt. Til våren skal lokalstyret for første gang ha en beredskapsplan klar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Longyearbyen mangler en plan for hvem som har ansvar for hva i større krisesituasjoner. Dette til tross for at flere strømbrudd det siste året viser at innbyggerne er sårbare dersom infrastrukturen i byen ikke fungerer. Alle fastlandskommuner har imidlertid en slik beredskapsplan som er hjemlet i kommuneloven.

Kapasitet og prioriteringer
– Vi holder på å skrive en overordnet plan for lokalstyret nå. Vi har gått flere runder med Sysselmannen om hvem som skal ha ansvar for hva, sier administrasjonssjef i lokalstyret, Sigmund Engdahl. Han forteller at Bydrift, barnehagene og skolen allerede har beredskapsplaner for krisesituasjoner, men at Longyearbyen mangler en overordnet plan for delplanene som foreligger.
Planen som utarbeides bygger på fastlandets beredskapsplaner, men må tilpasses Longyearbyen, i og med at byen ikke er en kommune og dermed ikke har samme regelverk og oppbygging.
– Hvorfor er ikke dette blitt gjort tidligere?
– Det er nok på grunn av kapasitet og prioriteringer, sier Engdahl.

Evakuering
Det er Sysselmannen som er ansvarlig for å ta initiativ til evakuering dersom det skulle oppstå en krisesituasjon.
– Hva vi gjør kommer an på hvilken situasjon som oppstår, tid på året og hvor fort vi regner med at ting kan gå som normalt igjen, sier Tombre.
Ved en permanent krise vil befolkningen i Longyearbyen kunne evakueres til fastlandet ved hjelp av fly og/eller båt.
Dersom strømtilførselen skulle opphøre, kan ett av alternativene være å konsentrere befolkningen i noen deler av byen, og eventuelt sende noen ned.

Til Barentsburg
– Vi kan også flytte noen til Barentsburg i en kortere periode. Det kommer an på situasjonen, om den er permanent eller midlertidig, om det er ti plussgrader eller ti minusgrader, sier Tombre.
Han sier det er helt naturlig å kontakte Barentsburg med anmodning om bistand, og spørre om de kan huse så og så mange i en gitt situasjon. Sysselmannen har hatt samarbeidsøvelser med Trust Arktikugol både innenfor redning og oljevern, og samarbeidet er ifølge Tombre godt.
Hjelpen går også motsatt vei, ved at befolkningen i Barentsburg kan få hjelp og bistand fra Longyearbyen, dersom det skulle oppstå krisesituasjon i det russiske gruvesamfunnet.
– Sysselmannen ser Svalbard under ett, og har et totalansvar for beredskapen på hele øygruppen. Bosetningene må hjelpe hverandre i slike situasjoner, sier han og viser til at det også gjelder for Svea og Ny-Ålesund.

Les mer om kriseplanen i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!