Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For varmt frølager

Kjøleanlegget til frølageret må justeres for å oppnå rett temperatur. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

For varmt frølager

Frølageret fungerer ikke som det skal. Frøene ligger varmere enn planlagt, og vann trenger inn i den ytterste tunnelen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.05.2010 kl 11:43

Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) bygde og Statsbygg drifter Svalbard Glovale frøvhvelv. Selskapene har møtt mange tekniske problemer etter åpningen i februar 2008. I et notat fra Barlindhaug Consult til Statsbygg kommer det nå fram at frøene ligger varmere enn de skal.  

Kjølevæsken

Matfrøene skal lagres i 18 minusgrader. Siden åpningen har Statsbygg slitt med å komme ned i den temperaturen. Nå viser det seg at kjølevæsken i anlegget har vært for varm.

«Det har altså ikke på noe tidspunkt vært tilstrekkelig lav temperatur på kjølevesken til at en kunne ha oppnådd –18°C i lufttemperatur», står det i notatet.

– Kjøleaggregatet har hatt en innstilling som har gjort at det har produsert for varm luft, sier prosjektleder Magnus Bredeli Tveiten i Statsbygg.

Han forteller at de nå har fastslått at det har vært feil innstillinger på anlegget, og at det skal justeres for å levere den temperaturen som er nødvendig.

– Hvorfor har det tatt så lang tid å finne feilen?

– Det kan jeg ikke si. Vi så nok for oss at problemstillingen var mer komplisert enn den var, svarer Bredeli Tveiten.

Vann i tunnelen

I tillegg er det problemer med vann som strømmer inn i den ytterste tunnelen. Det er en 35 meter lang tunnel, som er et såkalt svalbardrør av stål. Når snøen smelter om våren, trenger vannet inn i røret. Da lageret ble bygd, ble jorden varmet opp. Planen var at permafrosten skulle legge seg rundt røret, slik at isen forsegler og røret blir tett.

– Det har tatt lenger tid enn vi trodde å få permafrosten tilbake. Det har vi ordnet med at vi pumper vannet ut. Det gjør vi så lenge det kommer vann inn, sier Bredeli Tveiten.

Nå skal Statsbygg installere et permanent pumpesystem for å få unna smeltevannet. Systemet skal ha et automatisk reserveaggregat, og pumpene slås på av seg selv om vann trenger inn.

– Utgjør vannet noen fare for frøene?

– Nei, det vil aldri nå frem til lageret, sier Bredeli Tveiten.

Han håper de nye pumpene er på plass i løpet av juni.

– Det blir litt smelting før, men systemet vi har i dag, tar unna det vannet, sier han.

Trygge frø

Direktør Jessica Kathle i Nordgen forteller at det aldri har vært noen fare for frøene.

– Vi har fulgt temperaturene veldig tett, og det går den riktige veien. Den siste rapporten jeg fikk viste 16,5 minusgrader, og det er vi godt fornøyde med, sier Kathle.

18 minusgrader er en internasjonal standard som mange genbanker bruker. Det er også den temperaturen som er vanlig å ha i fryseren hjemme. Hun forteller at 18 minusgrader ikke er et absolutt kriterium for at frøene skal overleve. Hun mener at det positive er at om strømmen en dag skulle gå, vil temperaturen gå veldig sent opp igjen.

– Nå er vi godt fornøyde med at temperaturen hele tiden reduseres, og at det ikke er temperatursvingninger, sier Kathle.

Les mer om saken i dagens Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!