Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For mye sjø til å tømme

Tømmingen av «Petrozavodsk» starter med en gang været tillater det. FOTO: Hallvard Strøm/ Norsk Polarinstitutt

For mye sjø til å tømme

Det er ennå ikke satt i gang tømming av fryseskipet «Petrozavodsk».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.07.2009 kl 12:53

Redningsselskapet Titan Salvage ligger ankret opp 300 meter fra fryseskipet med «Havservice 1», sammen med kystvaktskipet «Harstad». Mannskaper har vært om bord i «Petrozavodsk», men det er for mye sjø til å begynne tømmingen.  

– De som har vært om bord anslår at det er igjen rundt tolv kubbikkmeter diesel. Vi har ikke fått noen meldinger om forurensing den siste uka, sier leder for miljøseksjonen i Kystverket, Rune Bergstrøm. 

Det skal også være rundt 700 liter tyngre olje i skipets motorrom.

Fugler i sjøen

Ifølge Hallvard Strøm fra Norsk Polarinstitutt er det omtrent ti dager til lomvi- og polarlomvikyllinger kommer til å hoppe på sjøen. 

– Hvis man ikke kommer i gang med pumping før de hopper, må vi avbryte operasjonen inntil videre. Vi kan ikke risikere et uhell med så mye fugl på vannet, sier Bergstrøm. 

Stor rasfare

Fryseskipet «Petrozavodsk» gikk på grunn sør på Bjørnøya 11. juni. Titan Salvage har vært i området siden midten av juni med båten «Havservice 1». Det tok lang tid før mannskaper kunne gå om bord i fryseskipet på grunn av rasfaren, som nå er redusert.

Nå er det været som avgjør når tømmingen kan komme i gang. «Havservice 1» har vært i Hammerfest og hentet nødvendig tømmeutstyr og personell og har blant annet med seg en lastebil som kan suge opp diesel og olje med en flyteslange. 

Prioriterer tømming

Forsikringen som rederiet har dekker utgiftene knyttet til tømmingen, men det er foreløpig uklart hva som deretter vil skje med vraket.

– Nå prioriterer vi tømming foran vrakfjerning. Å fjerne vraket blir en dyrere operasjon enn det rederiet har forsikring for, sier Bergstrøm.

Les også: 

Håper å begynne tømmingen onsdag

Skal tømme vraket

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!