Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For mye sjø til å tømme

Tømmingen av «Petrozavodsk» starter med en gang været tillater det. FOTO: Hallvard Strøm/ Norsk Polarinstitutt

For mye sjø til å tømme

Det er ennå ikke satt i gang tømming av fryseskipet «Petrozavodsk».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.07.2009 kl 12:53

Redningsselskapet Titan Salvage ligger ankret opp 300 meter fra fryseskipet med «Havservice 1», sammen med kystvaktskipet «Harstad». Mannskaper har vært om bord i «Petrozavodsk», men det er for mye sjø til å begynne tømmingen.  

– De som har vært om bord anslår at det er igjen rundt tolv kubbikkmeter diesel. Vi har ikke fått noen meldinger om forurensing den siste uka, sier leder for miljøseksjonen i Kystverket, Rune Bergstrøm. 

Det skal også være rundt 700 liter tyngre olje i skipets motorrom.

Fugler i sjøen

Ifølge Hallvard Strøm fra Norsk Polarinstitutt er det omtrent ti dager til lomvi- og polarlomvikyllinger kommer til å hoppe på sjøen. 

– Hvis man ikke kommer i gang med pumping før de hopper, må vi avbryte operasjonen inntil videre. Vi kan ikke risikere et uhell med så mye fugl på vannet, sier Bergstrøm. 

Stor rasfare

Fryseskipet «Petrozavodsk» gikk på grunn sør på Bjørnøya 11. juni. Titan Salvage har vært i området siden midten av juni med båten «Havservice 1». Det tok lang tid før mannskaper kunne gå om bord i fryseskipet på grunn av rasfaren, som nå er redusert.

Nå er det været som avgjør når tømmingen kan komme i gang. «Havservice 1» har vært i Hammerfest og hentet nødvendig tømmeutstyr og personell og har blant annet med seg en lastebil som kan suge opp diesel og olje med en flyteslange. 

Prioriterer tømming

Forsikringen som rederiet har dekker utgiftene knyttet til tømmingen, men det er foreløpig uklart hva som deretter vil skje med vraket.

– Nå prioriterer vi tømming foran vrakfjerning. Å fjerne vraket blir en dyrere operasjon enn det rederiet har forsikring for, sier Bergstrøm.

Les også: 

Håper å begynne tømmingen onsdag

Skal tømme vraket

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!