Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For mye bæsj i byen

Ros-Mari Pedersen (18) låner hunden Lukas, og hun plukker alltid opp hundebæsjen når de går tur i byen. Hun synes det er lite hundebæsj i Longyearbyen i forhold til hvor mange hunder det er her. FOTO: Gunnar Thorenfeldt

For mye bæsj i byen

Mange av hundeeierne i Longyearbyen lar bæsjen ligge igjen når deres beste venn gjør sitt fornødne. Det kan være helsefarlig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg har til og med funnet en hundebæsj på rista utenfor inngangen på Lompensenteret. I Gruvedalen er det også helt forferdelig. Jeg lurer på hva hundeeierne ville sagt dersom småbarnsforeldre hadde lagt bleier på trappa deres. Det er ikke så ulikt, sier Rebekka Nordtømme.
Nordtømme er ikke alene om å frustrere seg over ekskrementene som ligger langs veiene. Da Svalbardposten i forrige ukes nettspørsmål spurte om hundeeierne i byen bør fjerne bæsjen etter hunden, var det rekordmange som svarte. Av 1.623 personer svarte over 90 prosent ja.
– Det har irritert meg så lenge dette med hundebæsjen. Jeg har ingenting imot hunder, men eierne kan ta opp bæsjen etter dem uavhengig om det er én eller 30 hunder i byen, sier Nordtømme.
Hun mener imidlertid ikke at man kan ta alle under en kam, ettersom det er mange hundeeiere som tar ansvar for avfallet.
– Men det er dessverre litt for mange som ikke gjør det, sier hun.

Helseskadelig
Harald Os, seniorinspektør og veterinær i Mattilsynet, mener det er viktig å fokusere på problemet.
– Vi anbefaler alltid at folk tar opp avføringen med poser for å hindre parasittsmitte fra dyr til dyr, og fra dyr til menneske. Det er spesielt viktig i Longyearbyen på grunn av bendelormen som er der, men også på grunn av andre innvollssnyltere. Det er såpass mange hunder på et lite område at det blir et smittepress, sier Os.
Han forteller at tallet på hushunder i Longyearbyen har økt de siste årene. Det har skjedd i takt med at flere familier har etablert seg i byen. I januar var det 518 hunder i byen. 200 av dem er «hushunder» som ikke blir brukt til turistvirksomhet.
– Egentlig burde det være en selvsagt ting at folk plukker opp etter seg, det er minst like viktig i byen som i hundegårdene, sier Os.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!