Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For mye bæsj i byen

Ros-Mari Pedersen (18) låner hunden Lukas, og hun plukker alltid opp hundebæsjen når de går tur i byen. Hun synes det er lite hundebæsj i Longyearbyen i forhold til hvor mange hunder det er her. FOTO: Gunnar Thorenfeldt

For mye bæsj i byen

Mange av hundeeierne i Longyearbyen lar bæsjen ligge igjen når deres beste venn gjør sitt fornødne. Det kan være helsefarlig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg har til og med funnet en hundebæsj på rista utenfor inngangen på Lompensenteret. I Gruvedalen er det også helt forferdelig. Jeg lurer på hva hundeeierne ville sagt dersom småbarnsforeldre hadde lagt bleier på trappa deres. Det er ikke så ulikt, sier Rebekka Nordtømme.
Nordtømme er ikke alene om å frustrere seg over ekskrementene som ligger langs veiene. Da Svalbardposten i forrige ukes nettspørsmål spurte om hundeeierne i byen bør fjerne bæsjen etter hunden, var det rekordmange som svarte. Av 1.623 personer svarte over 90 prosent ja.
– Det har irritert meg så lenge dette med hundebæsjen. Jeg har ingenting imot hunder, men eierne kan ta opp bæsjen etter dem uavhengig om det er én eller 30 hunder i byen, sier Nordtømme.
Hun mener imidlertid ikke at man kan ta alle under en kam, ettersom det er mange hundeeiere som tar ansvar for avfallet.
– Men det er dessverre litt for mange som ikke gjør det, sier hun.

Helseskadelig
Harald Os, seniorinspektør og veterinær i Mattilsynet, mener det er viktig å fokusere på problemet.
– Vi anbefaler alltid at folk tar opp avføringen med poser for å hindre parasittsmitte fra dyr til dyr, og fra dyr til menneske. Det er spesielt viktig i Longyearbyen på grunn av bendelormen som er der, men også på grunn av andre innvollssnyltere. Det er såpass mange hunder på et lite område at det blir et smittepress, sier Os.
Han forteller at tallet på hushunder i Longyearbyen har økt de siste årene. Det har skjedd i takt med at flere familier har etablert seg i byen. I januar var det 518 hunder i byen. 200 av dem er «hushunder» som ikke blir brukt til turistvirksomhet.
– Egentlig burde det være en selvsagt ting at folk plukker opp etter seg, det er minst like viktig i byen som i hundegårdene, sier Os.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!