Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For lite fokus på sikkerhet

Riksrevisjonen mener Store Norske og Næringsdepartementet må tenke mer på sikkerhet og mindre på penger. FOTO: Karine Nigar Aarskog

For lite fokus på sikkerhet

Riksrevisjonen kritiserer Næringsdepartementet for å ha for mye fokus på penger og for lite på sikkerhet i Svea Nord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Kritikken kommer etter en gjennomgang Riksrevisjonen har gjort, som viser at det var betydelig flere skader i Svea Nord i 2006 enn i 2004. Selv om skadehyppigheten er redusert noe etter det, var den i fjor likevel nesten dobbelt så høy som i 2003, skriver Teknisk Ukeblad.

To dødsulykker
De fem siste årene har gruveselskapet Store Norske hatt to dødsulykker i Svea Nord. Den ene da en gruvearbeider ble truffet av en steinblokk i januar 2003. Den andre i juli 2005, da en gruvearbeider omkom av kvelning da han ble eksponert for metanholdig, oksygenfattig luft i forbindelse med et gjennomslag.
Nå får Store Norske kritikk for dårlig sikkerhet.
– Når man med et par års mellomrom har alvorlige ulykker, og i tillegg har stigende ulykkesfrekvens, er det ikke fullgod sikkerhet, sier avdelingsdirektør i Riksrevisjonen, Stig-Olof Olsson til Teknisk Ukeblad.

Brann og ras
Svea Nord var stengt i åtte måneder etter brannen som brøt ut i slutten av juli 2005. Bare få timer etter at produksjonen var kommet i gang igjen etter avbruddet gikk det et ras i Svea Nord. Rasstedet lå tre-fire kilometer inn i fjellet, på veien inn til produksjonsområdet i strossa som nettopp var klargjort.
– Selv da de hadde høyeste beredskap, da de åpnet gruvedriften etter brannen, skjedde det en ulykke med stort skadepotensial. Det er viktig at dette kommer frem for Stortinget, sier Olsson.
Riksrevisjonen mener Næringsdepartementet, som eier gruveselskapet, har hatt for mye fokus på penger og for lite på sikkerhet.
– Vi har sett på hva departementet har gitt av føringer. De hevder hele tiden at de har satt sikkerhet foran økonomi. Vi påpeker at det har de ikke gjort som eier, sier Olsson til Teknisk Ukeblad.

Sikkerhet først
– Sikkerhet skal gå først, det er det ingen tvil om, sier statssekretær i Næringsdepartementet, Øyvind Slåke, til Svalbardposten.
Han mener departementet hele tiden har hatt fokus på sikkerhet, som er et av temaene som tas opp på de kvartalsvise møtene med Store Norske.
Administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad, kjenner seg heller ikke igjen i kritikken fra Riksrevisjonen.
– Mitt inntrykk, og det jeg har fått som fokus fra departementet, er at sikkerheten skal gå foran økonomien, sier Arnestad til Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!