Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For langt målband

For tiden arbeides det med å støpe nye brufundament på Museumsveien i Longyearbyen. De opprinnelige ble satt opp 80 centimeter for langt fra hverandre. FOTO: Christiopher Engås

For langt målband

«På nåværende tidspunkt kan vi ikke se andre årsaker til avviket enn at vi har gjort en feil», skriver Sweco om brutabben.

Tekst:

Publisert:

Entreprenøren er godt i gang med å rette opp feilen som ble gjort da Sweco prosjekterte oppmontering av den nye brua på Museumsveien over Longyearelva.

– Fundamentene må bygges om, dimensjoneres og styrkeberegnes. Slikt tar tid, og det koster penger, forteller folk på byggeplassen.

Overvurderte lengden

Anders Ringheim i Sweco bekrefter at denne typen feilberegninger koster både tid og penger. Og det er Sweco som er ansvarlig.

– Hva har egentlig skjedd?

– Enkelt og greit er det slik at vi har beregnet koordinater ut fra feil lengde på brua. Ved et uhell er det benyttet total lengde på brua, og ikke lengde mellom opplagerpunktene. Total differanse mellom disse er 80 centimeter, og det er samme avvik som vi finner på byggeplassen, sier Ringheim.

Det betyr at om man hadde forsøkt å montere brua opp med denne avstanden mellom fundamentene, så hadde den falt rett i elva. At brua falt i elva i fjor vår, var jo det opprinnelige problemet.

– Hvordan kan slikt skje?

– Det er vanskelig å si, men det har nå skjedd. Jeg ser på det slik at hvis du ikke gjør en feil noen gang, så gjør du heller ikke mye, sier han.

Det er ennå uklart hvor lenge feilen vil forsinke prosjektet.

Åpne brua?

Anders Ringheim vet ikke nøyaktig hvor mye feilkalkuleringen vil koste Sweco, og han er heller ikke sikker på om han hadde villet oppgi det til Svalbardposten om han visste det. Nå har Sweco fullt fokus på å få bygget om fundamentene, slik at brua forhåpentligvis kan bli åpnet i første del av april.

– Stiller du opp på et bilde for Svalbardposten?

– Nei, det har jeg ikke tid til nå. Du får heller komme på åpninga av brua og ta bilde av meg da. Jeg tenkte jeg skulle legge inn en søknad om Sweco kunne få åpne brua, siden den antakelig kommer til å koste oss mer enn de fleste.

– Da skal du også få bilde av noen kjempefine brufundamenter, sier Anders Ringheim.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!