Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For langt målband

For tiden arbeides det med å støpe nye brufundament på Museumsveien i Longyearbyen. De opprinnelige ble satt opp 80 centimeter for langt fra hverandre. FOTO: Christiopher Engås

For langt målband

«På nåværende tidspunkt kan vi ikke se andre årsaker til avviket enn at vi har gjort en feil», skriver Sweco om brutabben.

Tekst:

Publisert:

Entreprenøren er godt i gang med å rette opp feilen som ble gjort da Sweco prosjekterte oppmontering av den nye brua på Museumsveien over Longyearelva.

– Fundamentene må bygges om, dimensjoneres og styrkeberegnes. Slikt tar tid, og det koster penger, forteller folk på byggeplassen.

Overvurderte lengden

Anders Ringheim i Sweco bekrefter at denne typen feilberegninger koster både tid og penger. Og det er Sweco som er ansvarlig.

– Hva har egentlig skjedd?

– Enkelt og greit er det slik at vi har beregnet koordinater ut fra feil lengde på brua. Ved et uhell er det benyttet total lengde på brua, og ikke lengde mellom opplagerpunktene. Total differanse mellom disse er 80 centimeter, og det er samme avvik som vi finner på byggeplassen, sier Ringheim.

Det betyr at om man hadde forsøkt å montere brua opp med denne avstanden mellom fundamentene, så hadde den falt rett i elva. At brua falt i elva i fjor vår, var jo det opprinnelige problemet.

– Hvordan kan slikt skje?

– Det er vanskelig å si, men det har nå skjedd. Jeg ser på det slik at hvis du ikke gjør en feil noen gang, så gjør du heller ikke mye, sier han.

Det er ennå uklart hvor lenge feilen vil forsinke prosjektet.

Åpne brua?

Anders Ringheim vet ikke nøyaktig hvor mye feilkalkuleringen vil koste Sweco, og han er heller ikke sikker på om han hadde villet oppgi det til Svalbardposten om han visste det. Nå har Sweco fullt fokus på å få bygget om fundamentene, slik at brua forhåpentligvis kan bli åpnet i første del av april.

– Stiller du opp på et bilde for Svalbardposten?

– Nei, det har jeg ikke tid til nå. Du får heller komme på åpninga av brua og ta bilde av meg da. Jeg tenkte jeg skulle legge inn en søknad om Sweco kunne få åpne brua, siden den antakelig kommer til å koste oss mer enn de fleste.

– Da skal du også få bilde av noen kjempefine brufundamenter, sier Anders Ringheim.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!