Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For grunt for kullskipene

Dyben er så liten enkelte steder utenfor kaia i Kapp Amsterdam, at det skaper problemer for kullskip som «Lord Byron». FOTO: Eirik Palm

For grunt for kullskipene

Det er nå så grunt ved kullkaia i Svea at skipene ikke kan ta full last.

Fartøyene som skiper kull fra kullkaia på Kapp Amsterdam, trenger en fri seilingsdybde på 14,5 meter når de flyter tungt. Dybdeforholdene varierer utenfor kaianlegget, og på det grunneste er det målt en dybde på 10,7 meter. Dermed kan ikke skipene fullastes.

– Dette tilsier at båter ikke kan fullastes med de konsekvenser dette har, både miljømessig, siden vi da blir nødt til å skipe ut kullet med flere båtavganger, og for SNSGs leveranser for kunder, skriver transportleder Marit Waleniussen.

Kontraktene med kundene blir inngått på bakgrunn av antall fullastede panamax-skip.
Nå søker Store Norske Spitsbergen Grubekompani om å få gjennomføre mudring av et område som strekker seg 300 meter i lengde og 40 meter i bredde ut fra kaia, totalt 12.000 kvadratmeter.

Ifølge en rapport fra Akvaplan niva, som undersøkte området for miljøgifter i 2009, er det jevnt over lave til moderate konsentrasjoner av miljøgifter i området som skal mudres. Et sted fra prøvetakningen utmerker seg, og Akvaplan niva anbefaler at masse fra dette området dumpes først, slik at det dekkes til av renere masser.

Til sammen er det anslått at 7.500 kubikkmeter masse må fjernes. Dumpingen er planlagt på 60-70 meters dyp.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!