Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For grunt for kullskipene

Dyben er så liten enkelte steder utenfor kaia i Kapp Amsterdam, at det skaper problemer for kullskip som «Lord Byron». FOTO: Eirik Palm

For grunt for kullskipene

Det er nå så grunt ved kullkaia i Svea at skipene ikke kan ta full last.

Tekst:

Publisert:

Fartøyene som skiper kull fra kullkaia på Kapp Amsterdam, trenger en fri seilingsdybde på 14,5 meter når de flyter tungt. Dybdeforholdene varierer utenfor kaianlegget, og på det grunneste er det målt en dybde på 10,7 meter. Dermed kan ikke skipene fullastes.

– Dette tilsier at båter ikke kan fullastes med de konsekvenser dette har, både miljømessig, siden vi da blir nødt til å skipe ut kullet med flere båtavganger, og for SNSGs leveranser for kunder, skriver transportleder Marit Waleniussen.

Kontraktene med kundene blir inngått på bakgrunn av antall fullastede panamax-skip.
Nå søker Store Norske Spitsbergen Grubekompani om å få gjennomføre mudring av et område som strekker seg 300 meter i lengde og 40 meter i bredde ut fra kaia, totalt 12.000 kvadratmeter.

Ifølge en rapport fra Akvaplan niva, som undersøkte området for miljøgifter i 2009, er det jevnt over lave til moderate konsentrasjoner av miljøgifter i området som skal mudres. Et sted fra prøvetakningen utmerker seg, og Akvaplan niva anbefaler at masse fra dette området dumpes først, slik at det dekkes til av renere masser.

Til sammen er det anslått at 7.500 kubikkmeter masse må fjernes. Dumpingen er planlagt på 60-70 meters dyp.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!